Helena Platteau (13) is de Kinderkrak van Zwevegem: “Wekelijks sta ik negen uur op de dansvloer”

Helena Platteau (13) is een talentvolle danseres. Ze begon met kinderdans toen ze acht jaar was en boekte sindsdien enorme vooruitgang. Intussen danst ze op hoog niveau bij Showcase Dance Studio. Als ze in dit tempo blijft doorgaan, wordt ze zonder twijfel een grote ster.

“Toen ik acht jaar was, ben ik begonnen met kinderdans bij Dursin in Kortrijk. Mama wou niet dat ik met dansen begon voordat ik kon zwemmen”, lacht ze. Maar dansen zat haar duidelijk in het bloed. Ze vond het zo leuk dat ze de opleiding voortzette in de afdeling in Ieper, waar de focus meer lag op de genres die ze graag danst: actuele dans, modern solo, jazz solo en disco.

Toplesgevers

“Ik kreeg er onder andere les van Femke Vanbecelaere, backgrounddanseres bij Camille”, vertelt Helena. In die periode nam ze deel aan heel wat wedstrijden en behaalde ze tal van overwinningen en podiumplaatsen. In haar laatste jaar bij Dursin deed ze mee aan 26 competitiewedstrijden, waarbij ze maar liefst 25 keer op het podium stond, waarvan 16 keer op het hoogste schavotje – duizelingwekkende statistieken. Op de Belgische kampioenschappen in 2024 won ze vier bekers in actuele dans 1 & 2, solo jazz en solo modern. Ze werd ook driemaal Belgisch kampioen in actuele dans 1, solo jazz en solo modern. Toch wilde Helena zich niet vastpinnen op één stijl en besloot ze haar danshorizon te verbreden. Daarom stapte ze over naar Showcase Dance Studio in Gent. Daar ligt de nadruk niet langer op wedstrijden. Ze krijgt er les van Tommy Gryson, eigenaar van de studio en bekende choreograaf van dansproducties en shows zoals die van Camille en K3 (Studio 100).

Moeilijke choreo’s

Als 13-jarige schopte Helena het al tot de advanced-categorie, de hoogste leeftijdsgroep. Op vrijdag, haar enige vrije weekdag zonder lessen in Showcase Gent, trekt ze naar Una Vez Dance Studio in Lichtervelde – voor haar de plek voor moderne dans. Alles samen danst de Zwevegemse in de stijlen jazz, modern en commercial. “Hoe moeilijker de choreo’s, hoe liever ik het heb”, zegt ze met overtuiging. Papa Tom brengt zijn dochter met plezier bijna elke weekdag naar de les. “Ik blijf uiteraard altijd ter plaatse en vul de tijd met Netflix of ik werk op mijn laptop.” Het gezin Platteau bestaat verder uit mama Isabelle en oudere broer Nathan. “Onze dochter weet wat ze wil en legt de lat heel hoog. Ze besliste ook volledig zelf om naar Gent te trekken, wat niet vanzelfsprekend is. We hebben haar daar absoluut niet in gepusht. En dat ze gedreven is, bleek wel toen we eens de dansschool niet konden bereiken door een fietsmanifestatie in Gent. Ik kan je verzekeren: het was oorlog in de auto!” lacht haar papa. Om zulke mooie resultaten te behalen, moet er uiteraard veel geoefend worden. “Wekelijks sta ik gemiddeld negen uur op de dansvloer. Het eerste seizoen in Gent zit er net op, maar nu staan er workshops op het programma. De eerste workshop zit er al op, waarbij we onder andere raga dansten – Indiase muziek gebaseerd op improvisatie. Volledig nieuw voor mij, maar erg interessant.”

Dagelijkse bezigheid

In juni en augustus staan er twee intensives gepland: telkens een hele week les onder leiding van professionele dansers. Regelmatig wordt ook de opblaasbare turnmat in de tuin uitgerold, zodat ze thuis verder kan oefenen. “Je kan gerust stellen dat ik dagelijks met dansen bezig ben.” Of Helena van dansen ook haar beroep wil maken? “Ik zit nu in het tweede middelbaar, richting maatschappelijk welzijn, aan het RHIZO-college in Zwevegem. Natuurlijk zou ik graag van dansen mijn beroep maken, maar mocht dat niet lukken, wil ik graag iets doen binnen de richting die ik nu volg. Werken met mensen of met kinderen lijkt me fijn. Je moet niet alleen goed zijn, je hebt ook dat sprankeltje geluk nodig waardoor iemand je ontdekt. Ik blijf met beide voeten op de grond – in de eerste plaats wil ik me amuseren.”

Gouden toekomst

Haar toewijding aan dans is ongeëvenaard, en gelukkig bleef ze tot nu toe gespaard van blessures. Op TikTok toont ze ook al enkele van haar dansmoves aan liefhebbers. Ondanks haar succes blijft Helena bescheiden en gefocust op haar passie. Ze geniet van het dansen en wil zich vooral amuseren, maar één ding is duidelijk: Helena Platteau is een naam om in de gaten te houden. (DV)

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

danseres. Als dat niet lukt, wil ik graag iets met kinderen doen.

Je mag me altijd wakker maken voor …

taart. Ik eet enorm graag taart, en dat mag gelijk welke zijn!

Ik hou niet van …

te laat komen. En ook voetbal vind ik stom!

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Op zondagnamiddag ga ik graag naar de Chiro.

Dit is mijn grootste wens:

Dat ik verder kan doen zoals ik bezig ben.

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.

The post Helena Platteau (13) is de Kinderkrak van Zwevegem: “Wekelijks sta ik negen uur op de dansvloer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Terwijl Fransen debatteren over lengte van baguette, gooien Vlamingen elk jaar 46 miljoen broden weg. “Zonde, met oud brood kan je zelfs bier maken”

Sinds een organisatie tegen voedselverspilling heeft berekend dat 60 procent van de Fransen stukken stokbrood weggooit wegens ‘te hard’, woedt bij onze zuiderburen een discussie over de lengte van baguettes. De Franse problematiek verzinkt evenwel in het niets bij de Belgische broodverspilling: elk jaar belanden bij ons 46 miljoen broden bij het restafval. Een hallucinant cijfer. Hoe kunnen we dat

Lees meer »

Bewustmakingscampagne tegen genitale verminking legt nadruk op beschermende ouders

De vzw GAMS lanceert zaterdag een nieuwe campagne tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV), die ditmaal de nadruk legt op de ouders die hun kinderen beschermen tegen de praktijk, vaak tegen hun eigen omgeving en zelfs tegen hun eigen familie in. “Deze ouders hebben moeilijke keuzes gemaakt: de confrontatie aangaan met hun geliefden, afstand nemen om hun dochters beter te beschermen.

Lees meer »

Steeds meer Belgische beleggers investeren in ETF’s

Steeds meer Belgen investeren in trackers, ook wel ETF’s genoemd. Dat blijkt uit het jongste overzicht van beurswaakhond FSMA. Eind vorig jaar waren er een recordaantal van 76.000 Belgische retailbeleggers die handelden in dit product, een kwart meer op amper drie maanden tijd.

Lees meer »

Assisen Jarod De Clerck – Verdediging niet akkoord met Openbaar Ministerie: “Hij heeft zich niet schuldig gemaakt aan moord”

Voor het hof van assisen in Brugge zal de verdediging betwisten dat Jarod De Clerck (23) zich schuldig maakte aan moord. Volgens meester Randall Huysentruyt bracht zijn cliënt Leander Quintyn (32) om het leven, maar handelde hij niet met voorbedachten rade en met het oogmerk om te doden. “Zoek in deze zaak niet naar een motief, want dat is er

Lees meer »

Dagelijks jointje brengt vrachtwagenchauffeur (27) in de penarie: “Wist niet dat eentje roken ’s avonds niet mocht”

De dagelijkse gewoonte om ’s avonds tot rust te komen met een jointje dreigt een 27-jarige vrouw uit Wielsbeke voor de politierechtbank zuur op te breken. Door een positieve speekseltest bij een controle hangt een rijongeschiktheid van minstens 6 maanden boven het hoofd. En laat dat een ramp zijn voor haar beroep…
The post Dagelijks jointje brengt vrachtwagenchauffeur (27)

Lees meer »

Ludieke bordencampagne voor meer verkeersveiligheid op landbouwwegen

In Wingene en Ruiselede zijn landbouwwegen niet enkel functioneel terrein van land- en tuinbouwers. Fietsers, wandelaars, scholieren en pendelaars maken steeds vaker gebruik van deze landelijke routes, wat zorgt voor nieuwe uitdagingen op het vlak van verkeersveiligheid. Met een ludieke bordencampagne op enkele strategische locaties wordt extra aandacht gevraagd voor het kruisen van landbouwverkeer.
The post Ludieke bordencampagne voor

Lees meer »

Duitsland siddert onder extreme golf van steekgeweld: “Ze dragen mes in hun broekzak alsof het smartphone is”

Een ruzie op straat, een scheve blik op de tram, een woordenwisseling op school – en ineens is daar een mes. Wat ooit een uitzondering was, lijkt in Duitsland steeds gewoner te worden: steekwapens duiken op in alledaagse conflicten. De cijfers zijn ronduit verontrustend: elke dag vinden er gemiddeld 79 mesaanvallen plaats. Politiebonden slaan alarm, strafrechtexperts waarschuwen voor een gewelddadige

Lees meer »