Terwijl het buiten het Boeverbos in Sint-Andries lichtjes aan het druppelen was, zorgde de droogte van de voorbije weken voor een politiek debat tijdens de West-Vlaamse provincieraad donderdagnamiddag. “De situatie wordt stilletjes aan dramatisch, net als in 1976. Of zelfs erger. Ik hoop echt dat het komend weekend regent”, zei gedeputeerde Bart Naeyaert. “Water lang bijhouden zonder overstromingsgevaar te creëren is een moeilijke evenwichtsoefening.”
Tijdens het actualiteitsdebat trok Piet Vandermersch (Open Vld) aan de alarmbel over de droogtesituatie en de onvoorspelbaarheid van het huidige waterbeleid: “Begin dit jaar klonk het nog dat de grondwaterstanden op het hoogste niveau in twintig jaar stonden. Drie maanden later zitten we in een droogtecrisis en zijn de eerste captatieverboden van kracht. Dat onderstreept hoe grillig het klimaat is geworden, maar ook hoe kwetsbaar ons beleid nog is”
“Er is nood aan meer voorspelbaarheid en gezond verstand in de aanpak van droogte. Vandaag worden captatieverboden soms van de ene dag op de andere ingevoerd, zonder overgangsperiode. Dat maakt het voor landbouwers onmogelijk om rationeel te plannen. Het beleid mag geen extra stressfactor worden.”
Heulebeek
“In de Heulebeek bijvoorbeeld is water capteren verboden, maar uit de Leie – waar diezelfde beek in uitmondt – mag dat wél. Boeren moeten dus water transporteren over grote afstand, wat enkel leidt tot meer kosten en uitstoot. Dat is totaal inefficiënt.”
“We hebben ons de voorbije jaren terecht gericht op wateroverlast, maar daardoor zijn klassieke bufferbekkens en droogte-oplossingen naar de achtergrond verdwenen. Dat moet opnieuw in balans. Er is nood aan een echt droogteactieplan, op maat van landbouw én drinkwaterbevoorrading.”
“De provincie kocht in Ledegem recent 3,5 hectare strategisch gelegen grond aan. Dat is een goede stap. Maar nu moet het ook gebeuren. Geen papieren plannen, wel concrete uitvoering. We kunnen ons geen herhaling van dit scenario veroorloven in 2026”, besloot Piet Vandermersch.
Beken
Rania Fahi (Vooruit) stelde dat er al in het voorjaar voldoende maatregelen moeten genomen worden, zodat beken minder snel droogvallen. Voor Andries Neirynck (Groen) moeten het Leopold- en Schipdonkkanaal en de IJzer en andere rivieren, kanalen en beken gebruikt worden om zoet water langer te bufferen. Voordat we water afvoeren naar de zee moeten we twee keer nadenken.”
“Bij zeesluizen moet er gewerkt worden met een waterbeparende systemen met een bufferbekken, zodat we besparen op zoetwater. Afvoeren van zoet water mag pas de allerlaatste fase zijn. Anders komt ook de scheepvaart in het gedrang zoals al een aantal jaar het geval is op de Rijn en andere waterlopen en kanalen.
Verzilting
“Het waterpeil in onze polders moet hoger gehouden worden, dit is de beste buffer tegen de verzilting De landbouw moet zelf veel meer inzetten op nattere gronden en buffering van hemelwater, minder draineren.”
Volgens Daphné Dumery (N-VA) kan de provincie een regierol spelen tussen alle actoren in de provincie: “Sommige bedrijven hebben teveel water, andere te weinig.”
Jonathan Naeyaert (VB) zei dat niet alleen de boeren getroffen zijn: “We moeten ook aandacht hebben voor de drinkwatervoorziening en de natuur.”
Christof Dejaegher (CD&V) zei: “De provincie is God de Vader niet, maar heeft al veel initiatieven genomen. ZE is ednkel bevoegd voor de onbevaarbare waterwegen.”
Dramatisch
Volgens gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) is de situatie dramatisch aan het worden, vergelijkbaar of overtroffen met het jaar 1976: “Er is gelukkig nog genoeg drinkwater voor een bepaalde periode. Maar als ook de zomer heel droog wordt, zitten we met een probleem. Ik hoop echt dat het komend weekend regent.”

“Captatieverbod is een bevoegdheid van de gouverneur, maar dit gebeurt niet met de natte vinger. Je moet het niet vroeger doen dan wanneer het echt nodig is. De essentie van het waterbeleid is om het water zo lang mogelijk bij te houden, zonder overstromingsgevaar te veroorzaken. Dat is een moeilijke oefening. Denk maar aan het jaar 2005, toen het lang droog was en er in juli plots sprake was van wateroverlast, omdat het water niet meer in de kurkdroge grond drong.”
Maatwerk
“Het is maatwerk. Infiltratie en ruimtelijke planning zijn belangrijk, maar er bestaat geen mirakeloplossing. De mogelijkheden tot waterinfiltratie in onze provincie zijn beperkter dan elders, omdat de sponscapaciteit van onze grond beperkt is tot 5 meter, daaronder zit een ondoordringbare laag.”
“Er lopen initiatieven om grootschalige buffers aan watervoorraad op te slaan, in samenwerking met private actoren. In de Westhoek is er een project om 1,5 kubiek water op te slaan. Maar we moeten nog de neveneffecten op de natuur bestuderen. Ook in Pittem en Wevelgem zijn er plannen voor wateropslagplaatsen voor de landbouw. Maar dat zijn allemaal projecten van lange adem, die vele jaren vergen. De provincie kan dit financieel niet alleen aan”, aldus Bart Naeyaert.
The post Droogtedebat in provincieraad: “De situatie is dramatisch” is provided by KW.be.