Het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid heeft het nieuwe beheersplan voor het dorpszicht rond de Sint-Blasiuskerk in Vlissegem officieel goedgekeurd. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het behoud van deze waardevolle historische omgeving.
Voor de Sint-Blasiuskerk zelf werd in april vorig jaar al een beheersplan goedgekeurd. Nu werd daar een tweede beheersplan aan toegevoegd, voor het kerkhof en de omgeving. Dit nieuwe beheersplan werd opgesteld door architectenbureau Spectra uit Gent en onlangs goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Het omvat het volledige beschermde dorpszicht rond de Sint-Blasiuskerk: het kerkhof met bomenrij, de pastorie met tuin en wal, de weide, de aanpalende woningen en de herberg ‘In den Witten Doorn’. Ook de beschermde kerkhofmuur valt onder het beheer.
procedures omzeilen
Burgemeester Wilfried Vandaele licht toe: “De Sint-Blasiuskerk in Vlissegem werd in 1789 gebouwd en is beschermd als monument. Het is niet alleen een visueel ankerpunt in de omgeving, maar ook een plek met een historische en culturele betekenis. Met deze beheersplannen geven we vorm aan een langetermijnvisie die zorgt voor respectvol onderhoud én een sterke verankering. Dankzij de goedkeuring van deze beheersplannen moet de gemeente geen lange en ingewikkelde procedures meer doorlopen om van de Vlaamse overheid subsidies te krijgen voor de restauratie van de Blasiuskerk. Daarnaast kunnen ook de eigenaars uit de omgeving premies aanvragen voor het uitvoeren van werken aan hun erfgoed.”
Ook voor het hergebruik van graven op het kerkhof is het beheersplan een belangrijke stap. “Mensen die in het verleden nog geen plekje gereserveerd hebben op het kerkhof van Vlissegem, kunnen daar al enkele jaren niet meer begraven worden. Er zijn immers geen plaatsen meer vrij. We werken een plan uit om mensen die gehecht zijn aan het dorp alsnog de kans te geven er begraven te worden, bijvoorbeeld waar nu graven liggen die niet meer gebruikt worden. Ook om dat plan verder uit te werken, hadden we een beheersplan nodig”, aldus nog burgemeester Vandaele.
Dankzij het beheersplan kunnen graven zonder erfgoedwaarde eventueel verwijderd worden. Deze plaatsen kunnen dan gebruikt worden voor nieuwe graven of urnebegraafplaatsen. Ook grafkelders kunnen in hergebruik gegeven worden. (WK)
De beheersplannen hebben een looptijd van 24 jaar en kunnen geraadpleegd worden op www.plannen.onroerenderfgoed.be.
The post Dorpszicht kerk Vlissegem krijgt nieuw beheersplan is provided by KW.be.