Op de gemeenteraad van woensdagavond heeft de gemeenteraad twee nieuwe straatnamen voorgedragen, waaronder één naar Mathilde Van Schoebeke, een dame die veel schenkingen gedaan heeft aan de gemeente.
“Mathilde Van Schoebeke was wat men vroeger ‘een oude jonge dochter’ noemde, nu heet dat een ongehuwde dame”, verduidelijkt burgemeester Koenraad Degroote. “Ze woonde op de molenkouter en was de zus van toenmalig burgemeester Ferdinand Van Schoebeke. Ze was welstellend en schonk gronden en gelden aan de parochie en kerkfabriek voor goede werken. Zo schonk ze in 1902 een stuk grond aan de kerkfabriek van Wakken met de bedoeling om er een kerkhof op te richten zodat het toenmalig kerkhof rond de kerk vervangen kon worden. Ze overleed in 1905. Ze werd 71 jaar. Het kerkhof is gebleven op de plaats rond de kerk. De kerkfabriek liet dan later toe dat op dat perceel houtzagerij Vankeirsbilck bedrijfsgebouwen plaatste die later verkocht werden.”
Een paar jaar geleden was er nog een oproep om meer straatnamen naar vrouwen te vernoemen en daar had de gemeente dus duidelijk oren naar. “Dit is een logische keuze voor iemand die veel goeds gedaan heeft en goedhartig was”, meent hij. “Enkele jaren geleden hebben we dat in Oeselgem ook gedaan met het Rosalie ’t Feltplein. Deze naam zal dienen voor de verkaveling Levrau tussen de Oeselgem- en Molenstraat.”
Schouwburglaan
Met de Schouwburglaan heeft de gemeente ook een tweede straatnaam voorlopig goedgekeurd. Die benaming wordt gegeven aan een verkaveling met negen woningen tussen de Markegem- en Kappellestraat op de terreinen van de vroegere garage Roger Verstaen. Het is ook hier dat is voorzien dat de gemeente ongeveer 600 m² grond aankoopt om er een openbare parking te voorzien, met ongeveer 25 plaatsen met ook een of meerdere laadpalen. De inrit zal zich langs de Markegemstraat bevinden en de uitrit via de Kapellestraat.
“De benaming is ingegeven doordat er vijftig meter verder vroeger een schouwburg en cinemazaal Ritz gevestigd was. Dat was het geval tussen 1947 en 1974. Die was in die periode enorm bekend. Er werden zelfs speciale trams ingelegd vanuit Kortrijk om deze zaal te bezoeken, omdat er toen gekende films gedraaid werden. Ook de plaatselijke toneelvereniging Rederijkerskamer De Lelie’ gaf er zijn voorstellingen. Vanaf 1974 werd de zaal eigendom van de familie Desmet uit Wakken, die er nog steeds een meubelzaak uitbaat. Vorig jaar tijdens Open Monumentendag werden de oude cinemagebouwen opengesteld voor het publiek, wat toen een overdonderend succes was. Er wordt momenteel ook nog gewerkt aan een historische publicatie over deze cinemazaal.
Beide straatnamen zijn nu voorlopig vastgesteld. Er volgt nog een openbaar onderzoek. Komen daar geen klachten over binnen, dan kan de straatnaam later definitief goedgekeurd worden. Beide straatnamen kregen wel al gunstig advies van de heemkundige kring en de cultuurraad.
The post Dentergem wil straat vernoemen naar Mathilde Van Schoebeke: “Een dame die veel goeds voor onze gemeente gedaan heeft” is provided by KW.be.