Brugge gaf in vijf jaar bijna een kwart miljoen euro uit aan sociale tolken: pamperbeleid of weg naar gelijke kansen?

De stad Brugge gaf de afgelopen vijf jaar bijna een kwart miljoen euro uit aan sociale tolken. Dat blijkt uit het antwoord van burgemeester Dirk De fauw op een vraag van gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “Hiermee helpt men de integratie allerminst. Dit ‘pamperbeleid’ op kosten van de belastingbetaler moet stoppen”, zegt het oppositieraadslid. Dirk De fauw antwoordt: “We streven ernaar gelijke kansen te bieden voor alle Bruggelingen, ongeacht hun achtergrond of sociaaleconomische status. Dan is het uiteraard ook een evidentie om ervoor te zorgen dat iedereen de informatie die wordt verstrekt goed kan begrijpen.”

Tussen 2020 en 2025 werden in Brugge 4369 tolkopdrachten uitgevoerd door een sociaal tolk of taalhulp. De stad en haar sociale organisaties hebben hiervoor een overeenkomst met de dienst Sociaal Tolken en Vertalen van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering. De totale kost van al deze tolkopdrachten bedroeg 239.008 euro.

Top 5 talen

De top vijf van talen waarvoor het vaakst een tolk werd ingezet, zijn Modern Arabisch (1258), Russisch (567), Pashtoe (566), Frans (314) en Farsi (244). “Hiermee ontslaat Brugge niet alleen van hun verantwoordelijkheid, maar helpt hij hun integratie allerminst”, beweert Stefaan Sintobin. “Brugge is een Nederlandstalige stad en wie geen Nederlands wil spreken, is bijgevolg ook geen Bruggeling. Dit pamperbeleid op kosten van de belastingbetaler moet stoppen.”

Het Vlaams Belang vindt dat de personen die nood hebben aan een tolk zelf de kosten hiervan moeten betalen. “Er wordt bijna een kwart miljoen euro aan belastinggeld uitgegeven aan tolkopdrachten waar de Bruggeling niet om gevraagd heeft. Het rechten-plichten-verhaal is in Brugge volledig scheefgetrokken”, besluit Stefaan Sintobin.

Recht op informatie

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) verwijst naar het nieuwe beleidsplan van de Stad Brugge en naar het recht op informatie: “Iedere burger is gelijk voor de wet. Dit omvat dat er plichten zijn, maar uiteraard ook rechten. We streven ernaar gelijke kansen te bieden voor alle Bruggelingen, ongeacht hun achtergrond of sociaaleconomische status. Dan is het uiteraard ook een evidentie om ervoor te zorgen dat iedereen de informatie die wordt verstrekt goed kan begrijpen.”

“Het is de opdracht van een lokaal bestuur om hiervoor te zorgen, onder meer door het inzetten van tolkondersteuning wanneer en waar nodig. Ook in de hulpverlening is tolkondersteuning van groot belang. Zeker bij gevoelige en emotionele gesprekken is het van belang om zaken in jouw eigen taal te kunnen vertellen. Zo kan je meer duiding en nuancering meegeven. Je kan elkaar pas echt begrijpen als je elkaar goed kan verstaan. “

Oefenkansen

Volgens Dirk De fauw is taalondersteuning bieden breder dan enkel het tolken: “Er is enerzijds een uitgebreide communicatiewaaier, anderzijds wordt er ook ingezet op oefenkansen Nederlands. Maatschappelijk werkers en mensen aan de loketten komen in contact met burgers die het Nederlands (nog) niet helemaal machtig zijn.”

“Er wordt op heel wat verschillende manieren contact gemaakt: door het gebruiken van eenvoudige taal, door pictogrammen, door het inzetten van vertaalapps, … Het inzetten van een tolk is vaak een laatste middel om ervoor te zorgen dat belangrijke info correct gedeeld kan worden.”

“Daarnaast zetten Stad en OCMW ook hard in op oefenkansen Nederlands. Zo kunnen mensen enerzijds hun Nederlands verder oefenen in een informele context én kunnen mensen elkaar ook beter leren kennen”, aldus de Brugse burgemeester.

The post Brugge gaf in vijf jaar bijna een kwart miljoen euro uit aan sociale tolken: pamperbeleid of weg naar gelijke kansen? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Niels Degezelle is West-Vlaams kampioen

Beter doen dan z’n papa! Voor Niels Degezelle (15) is dat dé uitdaging. Papa Kevin, intussen 46, won in zijn carrière tientallen wedstrijden. Niels heeft z’n eerste zege beet. Hij kroonde zich in Zillebeke tot West-Vlaams kampioen.
The post Niels Degezelle is West-Vlaams kampioen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ook burgemeester Guy D’haeseleer krijgt uitnodiging voor verhoor: “We zullen nooit zwichten voor politieke en gerechtelijke intimidatie”

Ook de burgemeester van Ninove, Guy D’haeseleer, is uitgenodigd voor een verhoor in het kader van het onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude in Ninove. Dat bevestigt het parket woensdag. Het gaat om een uitnodiging om een verklaring af te leggen, zo werd uit goede bron vernomen. D’haeseleer wordt dus niet verhoord als verdachte.

Lees meer »

U11 2B van VKt provinciaal volleykampioen

De meisjes U11 2B Ereklasse van volleybalclub VKt zijn overtuigend provinciaal kampioen geworden na winst in al hun wedstrijden. Op de foto achteraan van links naar rechts de coaches Helena Biebauw en Birgit Vermael, Ella Smet, Niene Veys, Lore Gokel en Judith Crombez en vooraan van links naar rechts Nel Vanhooren, Helena Maeseele, Leana Martens
The post U11 2B

Lees meer »

Diamanten jubileum voor Denise en Lucien

Lucien De Neve (76) en Denise Deschacht (77) mogen maar liefst zestig kaarsjes uitblazen op hun huwelijkstaart, want zo lang zijn ze al getrouwd.
The post Diamanten jubileum voor Denise en Lucien appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stakingsgolf valt na dinsdag stil

18:55 Het openbaar vervoer wordt dinsdag opnieuw in het hele land stevig verstoord door vakbondsacties. Maar daarna valt de stakingsgolf tot nader order stil en proberen de vakbonden op andere manieren druk…

Lees meer »

“Op het Griekse schiereiland Oros Athos zijn géén vrouwen welkom”: Joost Houtman peilt naar identiteit van 70 bijzondere plekken in Europa

Waarom de Galiciërs zo Galicisch zijn? Joost mag het weten. En de auteur van Het eiland zonder vrouwen weet het ook, want Joost Houtman schreef een boek over zeventig bijzondere plekken in Europa. De Antwerpenaar licht enkele van zijn keuzes toe aan de hand van zomerse quizvragen, gepuurd uit zijn handige (reis)gids vol wonderbaarlijke wetenswaardigheden.

Lees meer »

Tennisindoor De Koddaert in Torhout wordt The Court: “Het zijn mensen met een groot hart voor de sport”

Groot nieuws in tennisland. De outdoor van De Koddaert in Torhout staat weliswaar nog altijd te koop, maar de indoor niet meer. Die wordt overgenomen door David Marrécau en zijn vrouw Clementine Cocquyt. Ze zullen de mooie accommodatie aan de Tulpenstraat op de wijk De Goede Herder in haar huidige vorm behouden, maar wel onder een nieuwe naam: The Court.<br

Lees meer »