Briek Vlaeminck (16) is een getalenteerde jonge acteur. Vorig jaar schitterde hij bij toneelgroep Plankenkoorts, het schooltoneel van ‘t Saam Campus Cardijn en theatergezelschap De Toverlantaarn.
Briek is de zoon van Peter Vlaeminck en Griet Rondelez en de grote broer van Bouwe. “Als kind was Briek erg introvert”, vertelt vader Peter. “We hebben van alles geprobeerd om hem een leuke hobby te geven: eerst sport, maar dat lag hem niet. Toen zijn we in de culturele sector gaan kijken. Hij volgde al woord bij Kadens en toen we hoorden dat De Toverlantaarn een theaterstage met Mark Tijsmans organiseerde, hebben we hem meteen ingeschreven.” Aanvankelijk was Briek niet erg enthousiast, maar hij ging toch. “Tot zijn eigen verbazing werd hij gekozen voor de hoofdrol in het eindtoneelstuk. Hij kwam thuis en zei: ‘Ik denk dat ze zich hebben vergist. Ik krijg de hoofdrol, maar dat moet een fout zijn’. Maar het was geen vergissing. Sindsdien heeft hij zijn passie in het theater gevonden en zagen wij hem helemaal openbloeien.”
In de genen
Dat hij Kinderkrak is geworden, vindt Briek geweldig. “Ik was enorm verrast toen ik het te horen kreeg. Natuurlijk wil ik de prijs delen met iedereen van De Toverlantaarn, want volgens mij is iedereen daar een even grote krak als ik”, lacht hij. “Mijn mama speelt al jaren bij toneelgroep Plankenkoorts, en als kind ging ik graag mee naar de repetities. Het zit dus wel een beetje in de genen.”
Op dit moment studeert Briek biotechnische wetenschappen, maar hij droomt ervan om later film te gaan studeren in Brussel. “Ik zou graag beroepsacteur worden, maar kies toch voor film omdat dat meer zekerheid biedt. Intussen blijf ik sowieso verbonden met de theaterwereld. Ik hou van alle vormen van toneel, al geef ik de voorkeur aan meer serieuze stukken, zoals ‘Als wij niets doen’. Daar kan je je volgens mij het diepst inleven in de emoties.” Twee jaar geleden stond Briek voor het eerst op het podium bij De Toverlantaarn met de voorstelling ‘Prettig gestoord’, waarin hij de rol van Wolf speelde. “Toen had ik nog weinig ervaring, maar vandaag zou ik die rol helemaal anders aanpakken.”
Hoewel Briek geen uitgesproken favoriete acteur heeft, is er toch iemand die hem enorm inspireert. “Matteo Simoni vind ik een topacteur. Hij weet uiteenlopende rollen op een ongelooflijk efficiënte manier neer te zetten, dat maakt hem echt bijzonder”, vertelt Briek. Zelf speelt hij het liefst traditioneel toneel. “Ik hou ervan om een duidelijk verhaal te spelen, zonder er veel betekenis of filosofie aan te koppelen. Ook als toeschouwer verkies ik traditioneel theater.” Wat hem het meest aantrekt, is de volledige beleving van het toneel. “Het diep in een personage kruipen en dat op scène tot leven brengen voor zoveel mensen, daar geniet ik van. Maar ook alles eromheen, zoals achter de schermen, de sfeer na een voorstelling, de repetities… We hebben een hechte groep waarin iedereen goed overeenkomt, dat maakt het extra plezant.”
Studies en toneelrepetities combineren, is soms een uitdaging, maar met een goede planning lukt het hem prima. “De repetities zijn meestal op vrijdag, en dan studeer ik toch nooit”, lacht hij.
Passie én hobby
Bij De Toverlantaarn zijn ze blij met de erkenning die Briek krijgt. “Een echte krak! Toneel is zijn passie en hobby, en hij brengt dat met een enorme gedrevenheid. Hij is heel sociaal en altijd enthousiast”, vertelt Tom Durie van De Toverlantaarn. “Hij is leergierig, altijd goedgezind en pikt dingen snel op. Binnen het toneel heeft hij al een mooi parcours afgelegd. Op vlak van acteren is hij net een topsporter.”
Jeroen Remaud van De Toverlantaarn kan dat alleen maar beamen. “In de 30 jaar dat De Toverlantaarn bestaat, worden we af en toe verrast door uitzonderlijke talenten. Twee jaar geleden hadden we nooit gedacht dat Briek zo’n acteur zou worden. Bij de productie van ‘Echo’ waren we bij een bepaalde scène gewoonweg verbluft. We hadden niet verwacht dat hij zó goed zou spelen. Het is prachtig om te zien hoe iemand zich zo ontwikkelt.”
Ook burgemeester Koen Coupillie, vriend des huizes en voormalig leerkracht van Briek, is vol lof. “Tijdens de geschiedenislessen toonde Briek altijd een grote interesse. Ik ben ook ooit met hem gaan skiën. Dat lag hem minder, maar hij gaf niet op. Hij bleef doorzetten, en dat typeert hem. Een fijne jongen en een terechte Kinderkrak.”
In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:
Later word ik …
beroepsacteur, al zal dat niet zo vanzelfsprekend zijn.
Je mag me altijd wakker maken voor …
een afspraakje met vrienden.
Ik hou niet van …
shoppen.
Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd: Naast acteren ga ik ook graag fitnessen. Dat doe ik drie keer in de week. Ik spreek ook graag af met vrienden.
Dit is mijn grootste wens: Dat er wereldvrede komt.
Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.
The post Briek Vlaeminck (16) is de Kinderkrak van Diksmuide: “Mijn grote voorbeeld? Dat is Matteo Simoni” is provided by KW.be.