Billie Dedecker (16) is de Kinderkrak van Nieuwpoort: “Van theater mijn beroep maken, is mijn grote droom”

Toen ze nog maar zes jaar was, stond Billie Dedecker voor het eerst op het podium. Nu, tien jaar later, weet ze het zeker: acteren is haar grote roeping. Billie, die met haar familie in de Marktstraat in Nieuwpoort woont, is de nieuwe Kinderkrak van haar stad. “Ik ben er stil van, maar ook heel dankbaar”, zegt ze met haar kenmerkende bedachtzaamheid.

De jury was onder de indruk van haar artistiek parcours én van haar sociale betrokkenheid. Billie speelde onder andere mee in het Janne Panne-spektakel en droomt ervan om, net als haar mama Mieke Dobbels, actrice te worden. “Ze is mijn grote voorbeeld. Ze is altijd zichzelf gebleven in een wereld die vaak hard kan zijn. Ze inspireert me.”

Op internaat

Billie werd geboren in Gent op 18 december 2008, maar woont al twaalf jaar in Nieuwpoort. “Ik ben hier thuis, ik hou van de rust, de zee, en van hoe klein alles hier aanvoelt, in de goeie zin van het woord.” Ze liep lagere school in Stella Maris en volgt sinds enkele jaren les aan O.L.V. Hemelvaart in Waregem. “Ik zit er op internaat en volg de richting taal en communicatie, in een CLIL-traject. Dat betekent dat we sommige vakken in het Engels, Frans en Duits krijgen. Ik vind dat echt boeiend.”

Toch was die overstap naar een internaat niet vanzelfsprekend. “Ik ben graag alleen, maar ook graag bij mijn familie. Vooral mijn broer Epke betekent enorm veel voor mij. Hij is 12 en we zijn heel close. Mijn grote wens is dat er altijd goed voor hem gezorgd zal worden, nu en later.”

Podiumbeest met pen

Wie Billie alleen kent vanop het podium, zou verrast zijn door haar rustige uitstraling in een één-op-ééngesprek. “Ik hou eigenlijk niet van drukke plaatsen en al helemaal niet van slechte muziek”, lacht ze. “Maar als ik speel, verandert er iets. Dan leef ik helemaal op.”

Naast toneel is schrijven haar andere grote passie. “Ik schrijf echt van alles: korte verhaaltjes, dialogen, soms zelfs gedichten. Het helpt me om gedachten te ordenen en om even te verdwijnen in een andere wereld. Ik hoop ooit zelf theaterteksten te kunnen schrijven en regisseren.”

Haar liefde voor film reikt ook verder dan enkel kijken. “Ik recenseer films voor mezelf, alsof ik een echte criticus ben. Dan schrijf ik op wat ik goed en minder goed vond, welke rol overtuigde en welke niet. Soms fantaseer ik hoe ik het zelf zou spelen.”

Geen sport, wél sushi

Sport staat momenteel niet op het programma van Billie. “Vroeger zat ik bij chiromeisjes De Branding in Nieuwpoort, van mijn zeven tot mijn veertien. Dat vond ik supertof, maar ik ben er uiteindelijk mee gestopt toen de combinatie met school en toneel te zwaar werd.”

Wat haar dan wél energie geeft? “Sushi! En groene olijven. Je mag me echt altijd wakker maken voor sushi. Mmm!” Ze is ook een groot fan van rustige avonden thuis. “Een goeie film, een warm dekentje, misschien wat schrijven… meer moet dat niet zijn.”

Conservatorium Gent

De toekomstplannen van Billie zijn duidelijk: “Ik wil, net als mijn mama, naar het conservatorium in Gent. Tegenwoordig heet dat de masteropleiding Dramatische Kunst aan het KASK. Het lijkt me heerlijk om me helemaal te kunnen onderdompelen in theater, in spel, in tekst.” Toch beseft ze ook dat het een moeilijke wereld is. “Daarom is het zo belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Dat heb ik geleerd van mijn mama. En ik denk ook vaak aan wat mijn papa zegt: ‘doe het stap voor stap’. Dat helpt.”

Leren skiën

Op de vraag naar haar mooiste herinneringen hoeft ze niet lang na te denken. “Kerstmis met de hele familie in Limburg, toen ik klein was. Dat was altijd zo warm en gezellig. En leren skiën met mijn papa, dat vergeet ik nooit. Ik was doodsbang in het begin, maar hij was zo geduldig. Uiteindelijk vond ik het geweldig.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

“Actrice. Dat is iets wat ik al wil sinds ik weet wat acteren is.”

Je mag me altijd wakker maken voor …

“Groene olijven en sushi!”

Ik hou niet van …

“Drukke plaatsen en slechte muziek.”

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

“Schrijven, schrijven, schrijven.”

Dit is mijn grootste wens:

“Van theater mijn beroep maken, en dat mijn broer later gelukkig is en goed omringd.”

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.

The post Billie Dedecker (16) is de Kinderkrak van Nieuwpoort: “Van theater mijn beroep maken, is mijn grote droom” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De reden van ons succes? We proeven elke dag”: Yi-Ping Zhao en Ping-Hsiu staan al vijf jaar achter de friteuse van Vierwege

In 2020 namen Yi-Ping Zhao en Ping-Hsiu Yeh de bekende frituur Vierwege over langs de Blankenbergse Steenweg in Zuienkerke. Daarvoor kozen ze voor sushi, maar met frietjes schrijft het Aziatische koppel ondertussen al vijf jaar hun eigen Vlaamse succesverhaal. “We hebben ons de overstap nog geen moment beklaagd”, klinkt het.
The post “De reden van ons succes? We proeven

Lees meer »

Extra mogelijkheden om te zwemmen in open water in Oostende

Binnenkort wordt het mogelijk om op drie plaatsen in Oostende te zwemmen in open water. “De eerste stalen van het water zijn gunstig”, zegt schepen van Sport Charlotte Verkeyn (N-VA).
The post Extra mogelijkheden om te zwemmen in open water in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tekenares Eleni (31) uit Wingene illustreert ‘Treinen verdwalen niet’: “Op wegdromen staat geen leeftijd”

Drie makers, drie landen, één verdwaalde trein; dat zijn de ingrediënten van ‘Treinen verdwalen niet’. De tekeningen in het nieuwe boek zijn van de hand van awardwinnende tekenares Eleni Debo (31), die afkomstig is uit Wingene en in de Italiaanse alpen woont. Opmerkelijk is dat het poëtische prentenboek niet specifiek op een kinderpubliek gericht is.
The post Tekenares Eleni

Lees meer »

Limburgse milieukoepel positief over Europees gunstig advies Noord-Zuidverbinding: “Ingenomen natuurgebied wordt voldoende gecompenseerd”

Gust Feyen van de Limburgse milieukoepel, is positief over het gunstig advies van de Europese Commissie over de Noord-Zuidverbinding. De Commissie oordeelt dat de negatieve effecten op de natuur ondergeschikt zijn aan het openbaar belang, maar Vlaanderen moet zich wel houden aan een aantal voorwaarden. Dat laatste is voor Feyen een opluchting.

Lees meer »

Brugge gaf in vijf jaar bijna een kwart miljoen euro uit aan sociale tolken: pamperbeleid of weg naar gelijke kansen?

De stad Brugge gaf de afgelopen vijf jaar bijna een kwart miljoen euro uit aan sociale tolken. Dat blijkt uit het antwoord van burgemeester Dirk De fauw op een vraag van gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “Hiermee helpt men de integratie allerminst. Dit ‘pamperbeleid’ op kosten van de belastingbetaler moet stoppen”, zegt het oppositieraadslid. Dirk De fauw antwoordt: “We streven

Lees meer »