De pelletbarbecue is aan een opmars bezig in ons land. Eén probleem, een Nederlandstalige gebruikersgids of receptenbundel bestond niet. Dankzij Simon Vanbecelaere en Lode Avet komt daar nu verandering in. Zij stelden een volledige gids samen. “Voor zowel de dummy als de echte liefhebber.”
“Ik zou altijd voor de zalm kiezen. Superlekker, maar het toont ook aan waarom het zo eenvoudig is. Een anderhalf uurtje op zo’n 75 graden, zo blijft hij suppersappig en zo zacht dat je bijna zalmboter hebt”, beschrijft Simon zijn lievelingsrecept. Lode gaat dan weer voor een Texaanse klassieker. “Tootsie’s pork steaks, of hoe je met een eenvoudig stuk vlees iets heerlijks kan maken. Vijf uur laten garen en dan nog toeschroeien, zo gebruik je twee technieken.”
Loopt het water je al in de mond? Liefhebbers van de barbecue hebben de voorbije weken hun grill wellicht meermaals bovengehaald. Of dat ook een pelletbarbecue was? Dat valt misschien te betwijfelen. De toestellen zijn aan een opmars bezig, maar nog maar weinigen weten überhaupt dat ze bestaan.
Lode Avet (59) was met Avantis, een winkel in pelletkachels in Tiegem, de eerste die ook pelletbarbecues naar ons land bracht. “Pellets zitten in mijn DNA”, lacht hij. “Ik merkte gewoon vaak dat mensen me vroegen hoe je zo’n grill moest gebruiken. Een handleiding bestond er niet, al zeker niet in het Nederlands.”
BBQ Bastard
Via de winkel kwam hij in contact met Simon Vanbecelaere (39) uit Heule, die met zijn alias BBQ Bastard al een decennium lang de liefhebber van lekkers op de grill inspiratie biedt op zijn blog. Zelf heeft hij al zes jaar ook een pelletbarbecue. “Toegegeven, ook ik was heel erg sceptisch. Dat gevoel van zelf vuur maken, die rooksmaak, ik was er niet gerust op. Maar kijk, intussen gebruik ik mijn exemplaar minstens wekelijks. Het is mijn meest gebruikte toestel zelfs. Het is heel gebruiksgemakkelijk, je moet al moeite doen om iets te laten aanbranden”
Hun kennis en kunde besloten ze nu te bundelen in ‘Wood pellets taste better – de ultieme pelletgrill gids’. “Twee jaar hebben we eraan gewerkt”, klinkt het. “We wilden een heel eerlijk boek brengen. Praktisch en ook technisch in de zin van gebruik, onderhoud en functies van het toestel, zonder merkspecifiek te zijn. Daarnaast wilden we ook met de recepten tonen wat je ermee kan doen.”
Uitgebreid gamma
En dat is héél erg uitgebreid. Van hapje tot dessert én zelfs ontbijt – het hele spectrum komt aan bod. “Zowel voor de dummy als de gevorderde kok. Zo leggen we ook uit hoe je perfect een kippenbout of worst kan grillen. Daarnaast focussen we ook op de sides en sauzen”, somt Simon op. “Alle gerechten hebben we bovendien zelf bereid én gefotografeerd zoals we ze serveerden.”
Simon en Lode brachten het boek in eigen beheer uit in een oplage van 2.000 exemplaren. “Het blijft een nichemarkt, dus voorlopig bieden we het aan via mijn winkel en de blog van Simon, maar ook leveranciers van barbecues zijn al overtuigd. Ik merk wel dat wie het boek al inkeek, meteen overtuigd is. Het is de eerste en enige Nederlandstalige gids voor de pelletgrill, ik ben dus blij dat ik zo de mensen kan helpen”, zegt Lode.
Simon knikt. “Ik wil vooral mijn passie voor barbecue delen. Op welk toestel maakt eigenlijk niet uit, zolang men zich maar amuseert. Zowat alle recepten kun je op elke barbecue met een deksel maken. Maar die pelletgrill is voor mij nu eenmaal de meest handige.”
The post BBQ Bastard Simon (39) en Lode (51) schrijven eerste Nederlandstalige bijbel voor de pelletbarbecue: “Was zelf sceptisch, nu gebruik ik de pelletgrill minstens wekelijks” is provided by KW.be.