AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout zet een belangrijke stap vooruit in borstreconstructies met lichaamseigen weefsel. Dankzij een nieuwe techniek met hulp van een operatierobot herstellen patiënten sneller en ondervinden ze minder hinder na de operatie. Deze vooruitstrevende aanpak wordt in AZ Delta toegepast door dr. Marc Vandevoort, plastisch chirurg en Europees pionier op het vlak van robot geassisteerde borstreconstructies.
De techniek is gebaseerd op een bestaande reconstructiemethode die huid en vet uit de onderbuik gebruikt om een borst opnieuw op te bouwen, de zogenaamde DIEP-flap. Doordat ook de buikspieren geraakt worden, leidde deze ingreep vaak tot langdurige ongemakken zoals pijn, spierspasmen of beperkte beweeglijkheid. De nieuwe techniek met de operatierobot spaart de buikspieren maximaal: via een kleine insnijding aan de navel kunnen artsen zeer nauwkeurig de nodige bloedvaten vrijmaken zonder de spier zelf te beschadigen.
Minder littekens, sneller herstel
“Doordat we nu veel minder littekenweefsel veroorzaken in het spierweefsel verwachten we dat patiënten sneller herstellen en minder last hebben in de postoperatieve periode”, legt dr. Vandevoort uit. “Binnenkort starten we een vergelijkende studie om de resultaten van de ingreep wetenschappelijk aan te tonen.”
Momenteel wordt de operatie in AZ Delta twee keer per maand uitgevoerd. Elke ingreep duurt zo’n vier tot vijf uur, inclusief de tijd die nodig is om de robot op te stellen. De medewerkers volgden hiervoor een doorgedreven opleiding. “Ons verpleegkundig team levert fantastisch werk. Dankzij hun inzet kunnen we deze complexe techniek veilig toepassen”, aldus dr. Vandevoort.
Toekomstgerichte plannen
AZ Delta wil deze geavanceerde aanpak verder uitrollen. Binnenkort breidt het team uit met twee nieuwe artsen die zich mee zullen specialiseren in robot geassisteerde reconstructies. Ook wordt er gekeken naar de nieuwste generatie robots, die werken met slechts één kleine insnijding. “We hopen die techniek ook in Roeselare te kunnen toepassen. Zelfs tweezijdige reconstructies komen in zicht, al is dat voorlopig nog toekomstmuziek”, besluit dr. Vandevoort.
De borstkliniek van AZ Delta is een wettelijk erkende coördinerende borstkliniek die ook de Europese Eusoma-erkenning heeft gehaald en zo garant staat voor de beste zorg voor de borstkankerpatiënt.
The post AZ Delta past vernieuwende robottechniek toe bij borstreconstructies: “Sneller herstel en minder last na de operatie” is provided by KW.be.