Regent het dit weekend of niet? Veel landbouwers in de Westhoek hopen alvast van wel, want een aantal gewassen kreunen onder de droogte. In tegenstelling tot een groot deel van de rest van West-Vlaanderen, is er in de zuidelijke Westhoek nog geen captatieverbod. Al mag de droogte niet te lang meer aanhouden.
Sinds maandag is het niet meer toegelaten om water op te pompen uit de Blankaart en de Mandel. Daarmee werd het captatieverbod, dat al sinds 9 mei van kracht is in de stroomgebieden van de Rivierbeek, de Heulebeek, de (bovenloop van de) Handzamevaart en de Poekebeek, uitgebreid. Dat er zo vroeg al zo’n captatieverbod moet opgelegd worden, is heel uitzonderlijk.
“De voorbije dertien dagen viel er op enkele druppels na geen neerslag en nam de droogtetoestand verder toe tot een ‘uitzonderlijk droge situatie’”, zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé. “Dankzij de bevoorrading via De Vlaamse Waterweg bleven de meeste waterlopen op peil. De aanvulling met vers water vermindert echter. Gecombineerd met een verminderde waterkwaliteit neemt de verziltingsdruk toe, wat bijkomende gezondheidsrisico’s vormt voor mens en dier. Door de verminderde waterkwaliteit van de IJzer is het aanvullen van het Blankaartgebied sinds vorige week maandag ook stilgevallen. Het waterpeil zakte bijna dagelijks met ongeveer 1 centimeter. Een onttrekkingsverbod was dus noodzakelijk om een verdere peildaling af te remmen.”
Droge Pollepelbeek
In Ieper en de zuidelijke Westhoek geldt er dus nog geen captatieverbod. “Het captatieverbod in de Blankaart geldt enkel in de oostelijke kant en dus niet in Ieper”, zegt schepen van Water Miguel Gheysens (Team Ieper). “In Ieper kan er nog altijd water getrokken worden aan de beken. Ik ben maandag nog eens op pad geweest en ik zag duidelijk dat de Dikkebusvijverbeek, de Grote Kemmelbeek en de Kleine Kemmelbeek nog stromen. Enkel de Pollepelbeek staat droog, maar daar is nooit veel water. Maar eerlijk gezegd: mocht het de komende dagen toch niet veel regenen, dan zal er wel heel binnenkort een captatieverbod voor heel West-Vlaanderen ingevoerd worden.”
“De wortelen zijn al bijna een maand gezaaid maar in die periode heeft het nog niet geregend”
“Er is nog geen kritieke drempel overschreden”, zegt ook Danny Metsu, Iepers schepen en voorzitter van boerensyndicaat ABS Ieper. “Dat komt wellicht omdat er hier minder verbruik is dan in andere gebieden. Er zijn hier nog geen kritieke teelten die zwaar beregend moeten worden. In feite is er nog geen probleem. Als je een centimeter of tien onder de grond gaat, heb je nog vocht in de bodem. Volgens de weersvoorspellingen zou er volgende week regen komen, dus dat ziet er hoopgevend uit.”
Kolenteelt
Toch zijn er ook in de zuidelijke Westhoek gewassen die dringend water nodig hebben. “De grootste problemen zitten nu in de kolenteelt”, zegt Miguel Gheysens. “Een plantje – kolen, knolselder, zeg maar grove groenten – steek je in de grond met een kluitje aarde en dat is nu zodanig droog dat het plantje nog niet genoeg wortels heeft om vocht op te nemen. Die zijn echt wel hoogstnodig. Fijn gezaaide teelten zoals wortelen en ajuinen hebben het ook moeilijk. Het probleem is dat die niet kiemen zonder water.”
Landbouwer Steve Verhille uit Reningelst, op de grens met Vlamertinge, is een van die worteltelers die nu volop in de weer zijn met beregenen. “De wortelen zijn al bijna een maand gezaaid, maar in die periode heeft het nog niet geregend. Daardoor willen de wortelen niet kiemen en moeten we ze dus een beetje ondersteunen. En dan hopen dat het tegen het weekend toch regent, zodat ze verder kunnen groeien”, zegt Steve Verhille, die iedere dag hoopt dat de Provincie het captatieverbod niet uitbreidt. “We hebben wel een eigen buffer die we houden voor mocht er een captatieverbod komen, maar we hopen die later te kunnen gebruiken. In mei is het nog heel vroeg om al je buffer te gebruiken.”
Weinig slaap
Het zijn dan ook drukke dagen op de hoeve van Steve. “We pompen water uit de Grote Kemmelbeek en dat is toch over een afstand van bijna 1.000 meter dat we buizen moeten leggen. Ook ’s nachts, want dan heb je het beste effect. We slapen dus niet te veel, maar we klagen niet. Het is niet de eerste keer dat we te kampen hebben met droogte, maar zo vroeg… Dat heb ik nog niet veel gezien. We zijn het gewoon om te beregenen in juni en juli, maar toch niet in mei.”
Een regendans doet Steve nog net niet, maar de weerberichten volgt hij wel op de voet. “Als we regen willen, zal het zondag moeten zijn. Iedereen hoopt dat er dan regen valt. Ik volg het weerbericht niet ieder uur, maar als je opvangt dat het misschien zondag zal regenen, dan checken we dat toch eens. De nationale kanalen zijn echter niet altijd te vertrouwen. Daarom kijk ik liever naar de kanalen van lokale mensen zoals Meteo Ward of Weerman Michiel Bonte. Die zijn dikwijls meer up-to-date en nauwkeuriger.”
The post Zuidelijke Westhoek blijft (voorlopig) gespaard van captatieverbod: “Maar iedereen hoopt dat er komend weekend wat regen valt” is provided by KW.be.