Meer dan zeventig personen in enkele maanden belden intussen aan om een tv, PlayStation of thermomix op te pikken. Maar bij Maison Giron in Wervik weten ze van niks. Hun adres wordt misbruikt door een internetoplichter. De zaakvoerster is ten einde raad en nam intussen gerechtelijke stappen. “Al heel wat van die mensen waren boos, wat als ze een stap verder gaan?”
Vier jongedames vierden er zondag nog hun verjaardag. Een verfrissende plons in het zwembad, even rusten op de ligstoel en even gezellig zweten in de sauna. Rust. Dat is wat je in Maison Giron in Wervik vindt.
Bedrog
Al is die rust voor zaakvoerster Marie-Astrid Gomez ver zoek. Ook die zondag. Twee Roemeens sprekende mannen uit Brussel hadden er aangebeld. Ze kwamen er achter een tv, maar Marie-Astrid wist van niks. Ze stuurde het duo wandelen, maar ze weigerden hun wagen van de parking te halen.
De zoveelste keer is het nu al. Mensen bellen aan omdat ze via Marketplace op Facebook een televisietoestel, PlayStation of ander apparaat wilden kopen. Hun contactpersoon gaf hen daarna het adres van de wellness in Wervik. “Eind februari is het begonnen. In het begin denk je dat het een vergissing is en het wel zal overgaan, maar het bleef duren.”
Zo frequent dat het storend werd. “’s Avonds laat of ’s morgens vroeg wordt er dan aangebeld, meestal door mannen die Nederlands, Frans noch Engels machtig zijn. Ze tonen het bericht op hun gsm met mijn adres dat ze hier hun goed konden ophalen. Als ik zeg dat het een fout is, worden ze uiteraard boos.”
Frustrerend
Op 20 maart diende ze klacht in bij de politie van de zone Arro Ieper, intussen zit haar dossier bij het parket. Maar tot op vandaag blijven de ongenode gasten aanbellen. “Nu blijft het bij boos zijn, maar wat als er iemand agressief wordt? Of als er iemand krassen maakt in onze wagens of die van klanten?”
Ze ging zelf ook al op onderzoek uit en deed alsof ze spullen wilde kopen via de oplichter die onder verschillende aliassen als Leon Salomon en Willy Pascal opereert. “Hij stuurde een foto van een vervallen verblijfskaart en ook een brief als bewijs dat het pakket zou verzonden worden.”
“Als ik hem later confronteerde met zijn bedrog en zelfs zei dat ik er de politie had bijgehaald, stuurde hij een lachende smiley”
De man was duidelijk voorbereid. “Daarna volgden nog een gsm-nummer en een bankrekeningnummer waarop we moesten betalen. We gaven aan het niet per post te willen ontvangen, dus gaf hij ons eigen adres door. Als ik hem later confronteerde met zijn bedrog en zelfs zei dat ik er de politie had bijgehaald, stuurde hij een lachende smiley.”
Voor Marie-Astrid is het frustrerend. “Het is al zo lastig als kleine zelfstandige en dan komt dit erbij. Door mijn verhaal te doen hoop ik andere slachtoffers te vinden, maar ook dat de oplichter ermee ophoudt. De mensen die bij mij aan de deur staan, betaalden nog niet. Hij gebruikt dus mijn adres om hen te pesten omdat ze niet in zijn val trapten. Maar ik vermoed dus dat er veel meer zijn die er wel al intrapten en effectief geld kwijt zijn. Dit moet dan ook stoppen”, besluit ze. (JDr)
The post Wellness krijgt voortdurend ongenode gasten aan de deur nadat oplichter hun adres misbruikt: “Parket is ermee bezig, maar het houdt niet op” is provided by KW.be.