Het ruimtelijk uitvoeringsplan dat deelgemeente Zevekote vorm moet geven, kent wat vertraging. Maar een belangrijke juridische knoop is wel ontward, waardoor het dossier weer volop in uitvoering zit. Dat is de conclusie na een tussenkomst van Jonas Staelens (Samen Gistel) en antwoord van burgemeester Defreyne (Team Burgemeester).
In 2021 werd een nieuw masterplan ontwikkeld voor Zevekote, waarin de basis werd gelegd voor een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Zo’n RUP legt namelijk de bouwvoorschriften, en inkleuring en afbakening van verschillende zones vast zoals wonen, landbouw, industrie. “De herbestemming is een uitgelezen kans om beter te doen”, staat in het voorwoord zelfs geschreven.
Het verwijst onder meer naar de gewestweg die door het dorpje slingert. Verder moet een nieuw plan duidelijkheid scheppen over de mogelijke toekomst van het leegstaande klooster, de voormalige gebouwen van Arcade en de site van basisschool De Driespan. In april 2023 kregen alle dorpsbewoners de kans om hun licht op te steken over het nieuw te maken RUP. In het plaatselijke ontmoetingscentrum kwamen toen om en bij de honderd personen hun licht opsteken. Er lagen plannen en maquettes om het technische dossier visueel voor te stellen. “In het dorp zitten nogal wat rare kronkels: landbouwgebied dat tot in de dorpskern loopt, terwijl sommige stukken woongebied dan weer vreemde ‘uitsteeksels’ vormen”, wist toenmalig schepen Wim Aernoudt (N-VA) toen te vertellen.
In verval
De opmaak van het RUP is in handen van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Jonas Staelens van oppositiepartij Samen Gistel – zelf inwoner van Zevekote en de eerste dorpsbewoner in zowat 20 jaar in de gemeenteraad – plaatst de zaak op de politieke agenda. “Wat is nu eigenlijk de stand van zaken van dit RUP?”, wou hij weten naar aanleiding van enkele te betalen facturen aan de WVI. “Ik begrijp dat processen en procedures kunnen uitlopen, maar intussen geraakt Zevekote alsmaar meer in verval. Ik krijg melding van ouders die niet meer aan de kant van het klooster hun kind naar school willen brengen omdat er dakpannen naar beneden vallen.”
Gauthier Defreyne licht één en ander toe. “Vooreerst: het is jammer dat de melding van vallende dakpannen pas nu gebeurt via raadslid Staelens in plaats van officieel meteen en rechtstreeks bij de stadsdiensten of politie. In dat geval konden we de eigenaar van het pand aanschrijven om actie te ondernemen. Wij zijn als stad geen eigenaar van de betrokken percelen, maar spelen vooral een rol in het aan tafel brengen van de verschillende partners. En die toenaderingen zijn er ook.” Want, zo stelt Defreyne, het RUP zit weer op het juiste pad. “Het masterplan dat de basis vormt van het RUP is afgeklopt, de ontwerpnota van het RUP ligt bij ons. Het klopt dat er enige vertraging is opgelopen en dat komt door onduidelijkheden over een nieuwe Vlaamse wetgeving rond compensaties. Nieuwe of andere activiteiten, functies of constructies op bepaalde percelen zijn bij een nieuw RUP plots wel of niet mogelijk. Puur als voorbeeld: percelen voor landbouw kunnen worden omgezet in pakweg industrie of wonen, maar dan moet je vergoedingen voorzien voor de huidige eigenaars van die gronden. De kosten van die compensaties worden pas berekend als het RUP vastligt, wat financiële en juridische vragen met zich meebrengt. We hebben gewacht tot er meer duidelijkheid is, en die is er nu.”
“Het nieuwe RUP wordt opgemaakt in drie projectzones: het klooster en achtergelegen gronden met parking, de voormalige Arcade-site en huidige school.” Ook de eigenaarsstructuur van de drie zones is in kaart gebracht. “Vorige week nog waren er gesprekken met de eigenaars, deze week zitten we samen met de WVI. Kijk, in de vorige legislatuur hebben we veel tijd gestopt in dit dossier – toenmalig schepen Wim Aernoudt heeft hierin goed werk geleverd – en we trekken de lijn nu door. Een nieuw RUP mag en kan je niet zomaar uit de hoed toveren. We willen Zevekote leefbaar maken, het dorpsgevoel aanwakkeren, ruimte creëren waar mensen kunnen samenkomen en toch de eigenheid bewaren. Zevekote is bijvoorbeeld één van de weinige dorpen – zelfs de enige van onze deelgemeenten – die geen centraal dorpsplein heeft. Wat moet er met het klooster gebeuren? Waar kunnen we meer open ruimte creëren? De verschillende mogelijkheden moeten door architecten bekeken worden.” Defreyne hoopt het RUP begin 2026 rond te krijgen.
The post RUP dat Zevekote vorm moet geven zit weer op het goeie pad: “Belangrijke horde genomen” is provided by KW.be.