Voor het eerst zet Regionaal Landschap Westhoek vzw eDNA-technologie in om de aanwezigheid van de zeldzame kamsalamander op te sporen. Bij deze innovatieve methode worden waterstalen genomen uit poelen. Die worden ter plaatse gefilterd en vervolgens geanalyseerd in het laboratorium van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “eDNA staat voor environmental DNA, genetisch materiaal dat dieren achterlaten in hun omgeving zoals via huidcellen, uitwerpselen of slijm”, legt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe uit.
Efficiënt
eDNA-onderzoek is een efficiënter en minder ingrijpend alternatief voor het klassieke fuikenonderzoek. Het vereist slechts één terreinbezoek, en dieren hoeven niet fysiek waargenomen of gevangen te worden. Daardoor wordt het leefgebied nauwelijks verstoord.
De resultaten worden later dit jaar verwacht. “Ze geven ons inzicht in de actuele verspreiding van de kamsalamander, zodat we gericht kunnen werken aan betere leefomstandigheden: poelen aanleggen of verbeteren, en omliggende natuur versterken met hagen, heggen en houtkanten”, aldus Sarah Defoort van Regionaal Landschap Westhoek vzw.
Het onderzoek kadert in Clim@Monts, een grensoverschrijdend project met Vlaamse, Waalse en Franse partners, dat inzet op het herstel van groenblauwe verbindingen voor soorten zoals de kamsalamander en vleermuizen.(E.F.)
The post Regionaal Landschap Westhoek vzw spoort kamsalamander op met eDNA-techniek: “Genetisch materiaal dat dieren achterlaten in hun omgeving” is provided by KW.be.