Soms begint een groot idee met iets heel kleins. In dit geval met een verdroogde kamerplant in een klaslokaal in Oostende. Vier zesdeklassers van het Onze-Lieve-Vrouwencollege Vuurtoren besloten daar iets aan te doen. Wat begon als een schoolproject, groeide uit tot een technisch hoogstandje waarmee ze de jury van de STEAM-contest in Maaseik wisten te imponeren. En dat als enige team uit het lager onderwijs, tussen 16 teams uit het middelbaar en de hoge school.
Hun project kreeg de naam #Plantastic, en dat was het ook. Sam Van Hulle (12), Senne Louwye (12), Andres Claesen (11) en Karel Buyens (11) bouwden een automatisch bewateringssysteem dat met behulp van een vochtigheidssensor en een Arduino-microcontroller zelf in de gaten houdt wanneer een plant dorst heeft. Wordt de grond te droog, dan stuurt het systeem automatisch een signaal naar een pompje dat net genoeg water toedient. “De plant van onze juf zag er na de vakantie echt triest uit”, vertelt Sam. “Daarom wilden we iets maken dat planten ook in de vakantie goed verzorgt.”
Vanaf november werkten de jongens wekenlang aan hun uitvinding. “We zijn begonnen met PictoBlox om te leren programmeren. Uiteindelijk schreven we een code van 54 lijnen”, zegt Sam. Iedereen in het team kreeg zijn eigen verantwoordelijkheid: Sam programmeerde, Andres werkte aan de teksten en uitleg, Senne ontwierp de poster en Karel bedacht het logo. Samen staken ze hun project in een sterke presentatie, mét poster, website én een werkend prototype, dat intussen al in hun klas de planten water geeft. “We kunnen er tot 20 planten mee verzorgen”, zegt Sam. “Het zou ook superhandig zijn voor scholen, bureaus of zelfs mensen thuis.”
In de prijzen
Op de finaledag in Maaseik was de verrassing dan ook groot – én verdiend – toen ze bekendmaakten dat het jonge Oostendse team de tweede plaats had behaald in de categorie Internet of Things. Alsof dat nog niet genoeg was, behaalden ze ook de derde plaats op het vlak van taalgebruik, een prijs waar ze het opnamen tegen 70 teams. En kers op de taart won Sam ook nog eens de eerste prijs van de dagchallenge.
“We dachten dat we als lagere school geen kans zouden maken”, vertelt Karel, “Maar we hebben laten zien dat we dit ook kunnen.” De jongens willen dat hun systeem niet enkel blijft bestaan in één klas, maar gebruikt wordt op de hele school, of zelfs daarbuiten. “Het kan ook in tuinen werken”, zegt Andres. “We willen het nog uitbreiden met een lichtsensor en voeding, zodat het helemaal afgestemd kan worden op verschillende soorten planten.” (Zana Bulteel)
The post is provided by KW.be.