Het aantal leegstaande winkels neemt gestaag toe en dat baart heel wat lokale besturen zorgen. Toch is de retailsector is West-Vlaanderen nog lang niet uitgestorven: met 13.121 actieve winkels is onze provincie het grootste shoppingcenter van Vlaanderen.
De stijgende populariteit van webwinkels en de alarmerende berichten over faillissementen doen denken dat de Vlaamse retailsector bijna aan een zwanenzang bezig is. In West-Vlaanderen lijkt de situatie echter nog niet zo dramatisch te zijn.
Met 13.121 winkels zijn we de grootste retailprovincie boven de taalgrens, goed voor 7,8 winkels per 1.000 inwoners. Ter vergelijking: Limburg – dat aan de staart van de rankschikking bengelt – telt slechts 6.228 winkels, omgerekend 5,8 per 1.000 inwoners. (lees verder onder de grafiek)
Die koppositie bekleden we trouwens al meer dan tien jaar lang. De afgelopen vijf jaar daalde het aantal bezette winkelpanden met 7,6 procent, de kleinste daling in Vlaanderen. “Onze provincie beschikt over enkele uitgesproken troeven op vlak van toerisme, dat laat duidelijk sporen na in het retaillandschap. Bovendien blijven we een provincie van gedreven ondernemers”, aldus Vincent Kint, gedelegeerd bestuurder van Unizo West-Vlaanderen.
Shoppen aan de kust
Al is de ene gemeente wel een groter shopparadijs dan de andere. Bovenaan de rankschikking staan voornamelijk kustgemeenten, die logischerwijs een groter winkelaanbod hebben door hun toeristische karakter. Verhoudingsgewijs spant Knokke-Heist de kroon, met een totaal van 687 winkels telt de badstad 21 retailzaken per 1.000 inwoners.
Op de voet gevolgd door Nieuwpoort (19,3 per 1.000 inwoners), De Panne (13,6), Blankenberge (12,3) en Veurne (11,2). Ook de centrumsteden – Brugge, Oostende, Roeselare en Kortrijk – staan hoog in het lijstje. Verder valt er ook in Zuid-West-Vlaanderen heel wat te shoppen, in de landelijke gemeenten zoals Zuienkerke en Mesen is het aanbod dan weer een pak kleiner. (lees verder onder de kaart)
Winkelshift
Nog heel wat zaken om kledij, elektronica, boeken of boodschappen te kopen dus, maar wat met de leegstand waar elk lokaal bestuur zo bang voor is? In West-Vlaanderen stonden eind 2024 precies 1.039 winkels leeg, 5 procent meer dan een jaar eerder. Het laagste cijfer in Vlaanderen, in Vlaams-Brabant steeg de winkelleegstaand tussen 2023 en 2024 met liefst 20 procent. (lees verder onder de grafiek)
Toch baart dit cijfer Unizo wat zorgen. “Om de leegstand niet nog meer te laten toenemen, roepen we steden en gemeenten op om meer dan ooit in te zetten op bedrijvige kernen. Aan de regering vragen we om werk te maken van een winkelshift, waarbij geen nieuwe grootschalige winkeloppervlaktes buiten de centra meer worden vergund”, klinkt het.
The post IN KAART Meer leegstand, maar we blijven dé winkelprovincie: hoeveel winkels telt jouw gemeente nog? is provided by KW.be.