Colruyt Group haalt dit jaar drie keer meer mosselen uit zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort: “100 ton, een belangrijke stap vooruit”

Voor de kust van Nieuwpoort rijpen ze langzaam, stevig verankerd aan kilometerslange touwen onder water: de enige echte Belgische hangcultuurmosselen. Wat ooit begon als een gewaagd experiment, groeit stilaan uit tot een volwaardig alternatief voor de Zeeuwse klassieker. Colruyt Group, pionier in duurzame aquacultuur, verwacht dit jaar liefst 75 à 100 ton mosselen te oogsten uit haar zeeboerderij, gelegen op vijf kilometer van de kustlijn.

“In 2022 begonnen we met een handvol lijnen en veel ambitie,” zegt Stijn Van Hoestenberghe, operationeel manager van de zeeboerderij van Colruyt Group. “Na een eerste bescheiden oogst van 6 ton in 2023, zaten we vorig jaar al aan 33 ton. Dit jaar verwachten we liefst drie keer zoveel: ongeveer 100 ton. Dat is een belangrijke stap vooruit.”

In tegenstelling tot de Zeeuwse mosselen, die op de bodem van de Oosterschelde gekweekt worden, groeien Belgische hangcultuurmosselen in open zee, in constant stromend en koeler water. Die natuurlijke omstandigheden dragen bij tot de kwaliteit van het eindproduct.

De zeeboerderij zelf beslaat intussen een oppervlakte van één vierkante kilometer, met 138 ‘backbones’ en zo’n 45 kilometer mosseltouwen. Alles is verankerd aan de zeebodem met schroefankers en boeien, zodat de installatie bestand is tegen de sterke stroming en golfslag van de Noordzee.

“We bevinden ons hier in uitdagende omstandigheden,” zegt Van Hoestenberghe. “De Belgische kust kent een ruwe zee en wisselvallig weer. Maar dat is tegelijk een voordeel: hangcultuurmosselen groeien dubbel zo snel als bodemcultuur, wat zorgt voor steviger vlees en een intensere smaak.”

Ideaal weer

Ook het weer speelt een cruciale rol. Volgens zeeboer en bioloog Van Hoestenberghe was het voorbije voorjaar ideaal: “Veel zon betekent veel plankton, en dat is het voedsel van de mossel. Het belooft een sterke oogst te worden.”

De Belgische consument eet jaarlijks zo’n 25.000 ton mosselen, of gemiddeld 2,5 kilo per Vlaming. Het overgrote deel daarvan komt nog steeds uit Zeeuws-Vlaanderen. Met 100 ton blijft de bijdrage van de Belgische zeeboerderij voorlopig bescheiden, maar de ambitie is groot.

“Onze zeeboerderij is vandaag nog maar gedeeltelijk benut,” zegt Van Hoestenberghe. “We gebruiken nog maar een twaalfde van het potentieel. Op termijn mikken we op een jaarlijkse productie van 3.000 ton Belgische mosselen.”

The post Colruyt Group haalt dit jaar drie keer meer mosselen uit zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort: “100 ton, een belangrijke stap vooruit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

U11 2B van VKt provinciaal volleykampioen

De meisjes U11 2B Ereklasse van volleybalclub VKt zijn overtuigend provinciaal kampioen geworden na winst in al hun wedstrijden. Op de foto achteraan van links naar rechts de coaches Helena Biebauw en Birgit Vermael, Ella Smet, Niene Veys, Lore Gokel en Judith Crombez en vooraan van links naar rechts Nel Vanhooren, Helena Maeseele, Leana Martens
The post U11 2B

Lees meer »

Vakbonden VRT plannen acties tijdens finale Songfestival – Armeense omroep dient klacht in tegen Israëlische omroep

Het belooft een Eurovisiesongfestival onder hoogspanning te worden. Afgelopen donderdag kon Israël zich plaatsen voor de finale, ondanks groot protest van andere landen. Ook vanavond zullen de vakbonden van de VRT hun ongenoegen uiten met een actie. Los van alle politieke discussies zijn de fans vooral bezig met de vraag: komt Céline Dion of niet?

Lees meer »

Blink uit Torhout viert dertig jaar kwalitatieve dienstverlening

Het dienstenchequebedrijf Blink, dat op 1 september 2004 uit het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) gegroeid is, heeft op het domein van de stedelijke kinderboerderij dertig jaar kwalitatieve dienstverlening gevierd. Het PWA dateert namelijk uit 1995. Toen begon het huishoudhulp aan te bieden. Menselijke warmte Schepen Elsie Desmet is voorzitter van de raad van bestuur van Blink
The post Blink uit

Lees meer »