De Brugse fotograaf Pieter D’Hoop is bekroond met de MPB Award for Innovation bij de World Food Photography Awards 2025, een internationale competitie die vernieuwende en visueel krachtige beelden rond voedsel bekroont. De prijs werd uitgereikt tijdens een galaceremonie in de Mall Galleries in Londen, met Yotam Ottolenghi als Master of Ceremonies. Het bekroonde werk, getiteld ‘Laundry Day’, toont een verrassende en surrealistische scène: een octopus in een wasmachine.
Met dit beeld zet Pieter D’Hoop de kijker op het verkeerde been: is het kunst, humor, afschrikking, of pure fantasie? “Mijn brein werkt goed op conceptuele beelden,” vertelt Pieter D’Hoop, een Brugse fotograaf die gespecialiseerd is in culinaire en creatieve fotografie.
Hij werkt doorgaans samen met topchefs en merken, en staat bekend om zijn minimalistische stijl en focus op authenticiteit. “Soms dwarrelt er ineens een idee binnen, zoals een octopus in een droogkast — absurd, maar visueel krachtig. Ik zie het als mijn taak om zulke beelden tot leven te brengen. Merken en chefs hoeven alleen maar het lef te hebben om mee te stappen in die verbeelding.”
Contrast
De foto viel bij de internationale jury van World Food Photography Awards 2025 op door zijn speelsheid, creatieve lef en technische uitvoering. Het contrast tussen de industriële omgeving van een wasmachine en de organische vorm van de octopus maakt het beeld vervreemdend én intrigerend. Het is een sterk voorbeeld van hoe food photography zich kan losmaken van klassieke culinaire beelden en richting visuele kunst evolueert.
Pieter D’Hoop werd met maar liefst vijf foto’s geselecteerd voor de shortlist van de World Food Photography Awards 2025. Deze prestigieuze wedstrijd ontvangt jaarlijks meer dan 100.000 inzendingen uit meer dan 100 landen, en behoort tot de belangrijkste internationale competities binnen de culinaire fotografie.
Zijn werk werd genomineerd in uiteenlopende categorieën: ‘Mackerel’ in Cream of the Crop, ‘Farmers bringing the agave back to Home’ in Bring Home the Harvest, ‘Man at Table’ en ‘Waiting for the first clients to arrive early in the morning’ in Street Food, en ‘Laundry Day’ in de Award for Innovation. Elk van deze beelden onderstreept zijn kenmerkende stijl en oog voor het menselijke verhaal achter voedsel en cultuur.
Vernieuwend
De MPB Award for Innovation, een van de 25 categorieën binnen de World Food Photography Awards, wordt toegekend aan beelden die vernieuwend en origineel zijn. De categorie wordt gesponsord door ‘Tenderstem® Bimi® Broccolini’. D’Hoop’s inzending werd geprezen om zijn out-of-the-box concept en zijn vermogen om conventies binnen de foodfotografie te doorbreken.
Een internationale jury selecteert voor elke categorie één winnaar, onder de oud jury leden zit onder andere Ferran Adrià. De winnende foto’s, waaronder ‘Laundry Day’, worden tentoongesteld van 21 tot 25 mei 2025 in de Mall Galleries in Londen. Deze jaarlijkse expositie brengt de beste beelden uit de wereld van voedsel, cultuur en fotografie samen.
The post Brugse fotograaf Pieter D’Hoop wint internationale prijs met surrealistische foto over… een octopus in een wasmachine is provided by KW.be.