Brugse elektrische centrumshuttle wordt betalend voor bezoekers, maar blijft gratis voor de Bruggelingen

Vanaf 1 juli zullen bezoekers moeten betalen voor de elektrische centrumshuttle in Brugge. Voor Bruggelingen blijft het busje gratis. Vanaf volgend jaar zullen bus- en cruisetoeristen een stadstaks van 3 euro moeten betalen. De tweespalt met de overnachtingstaks van de verblijfstoeristen wordt op die manier ongedaan gemaakt.

Vanaf 1 juli 2025 verandert het gebruik van de Brugse centrumshuttle. Tenminste als deze collegebeslissing maandag 26 mei door de Brugse gemeenteraad bekrachtigd wordt. De elektrische shuttle, die dagelijks van 7 tot 19 uur een vaste route door de binnenstad rijdt, blijft volledig kosteloos voor Bruggelingen, maar bezoekers zullen vanaf dan echter een kleine bijdrage betalen voor een rit.

Blinde vlekken

De centrumshuttle werd ingevoerd om de blinde vlekken van het aanbod van De Lijn in het stadscentrum op te vangen. Sinds juli 2023 gebeurt dit met een milieuvriendelijke elektrische bus die vlot toegankelijk is voor iedereen, inclusief personen met een beperking.

“De centrumshuttle is een groot succes”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “In 2024 werden meer dan 200.000 ritten gemaakt, waarbij ongeveer de helft toeristen betrof. In het toeristische hoogseizoen zit de centrumshuttle vaak stampvol. Door de centrumshuttle betalend te maken voor niet-Bruggelingen, bouwen we een drempel in en zal het gebruik van de centrumshuttle door deze groep normaliter afnemen. Vanaf 1 juli 2025 is het gebruik van de centrumshuttle voor Bruggelingen nog steeds gratis, maar voor de bezoekers betalend.”

Bewonerspas

Het nieuw tariefsysteem vanaf 1 juli 2025 ziet er als volgt uit. Kinderen onder de zes jaar reizen altijd gratis, senioren op vertoon van hun identiteitskaart. Personen met een erkende handicap en hun begeleider mogen ook gratis op de shuttlebus, op vertoon van hun identiteitskaart of een (Europese) gehandicaptenkaart.

Bruggelingen reizen gratis, mits afhaling van een ‘bewonerspas’ in het Huis van de Bruggeling, het deelgemeentehuis of via een mobiel loket. Dit kan vanaf maandag 23 juni 2025. Toeristen/eenmalige bezoekers zullen 3 euro per rit betalen. Frequente bezoekers, zoals scholieren, pendelaars, familie van bewoners, kunnen eenmalig voor 30 euro een ‘shuttlepas’ kopen, geldig tot en met 30 juni 2026. Werknemers van Groep Brugge reizen, ook gratis.

Aanvulling

Burgemeester Dirk De fauw stelt: “De centrumshuttle is een waardevolle aanvulling op het openbaar vervoer, vooral voor Bruggelingen die zich dagelijks in onze stad verplaatsen. We blijven inzetten op bereikbaarheid en duurzaamheid, en voor onze inwoners blijft deze service dan ook volledig gratis. Voor bezoekers vragen we vanaf de zomer dus een kleine bijdrage. Dat is eerlijk en zorgt voor een betere spreiding van de reizigers.”

Daarnaast zullen cruise- en bustoeristen vanaf 2026 een stadstaks van 3 euro moeten ophoesten. Die maatregel komt er pas in de loop van volgend jaar, zodat touroperators en reisbureaus hun klanten tijdig kunnen verwittigen in hun brochures.

The post Brugse elektrische centrumshuttle wordt betalend voor bezoekers, maar blijft gratis voor de Bruggelingen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brit die gestolen gouden toilet uit geboortehuis Churchill wilde verkopen, moet niet naar de cel

Frederick Doe (36), ook bekend als Frederick Sines, heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van 21 maanden opgelegd gekregen voor zijn rol in de diefstal van een gouden toilet ter waarde van bijna 5 miljoen pond uit Blenheim Palace – het geboortehuis van Winston Churchill.De gouden kunstinstallatie, ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, was volledig bruikbaar en werd gestolen in de

Lees meer »

Brugge maakt einde aan “eeuwige” concessies voor koetsen en toeristenbootjes

Brugge stelt de concessies en vergunningen voor koetsen, toeristenbootjes, city tour-busjes, fietstaxi’s en paardentrams binnenkort open voor iedereen. De bestaande toelatingen werden tot nu toe telkens automatisch verlengd, maar door de Europese wetgeving zijn overheden verplicht om op regelmatige tijdstippen de markt te bevragen. "Ik mag er niet aan denken dat het straks voor ons ophoudt", klinkt het bij de

Lees meer »

5 jaar na start van Blue Deal blijft Vlaanderen kwetsbaar voor droogte: hoe zit het met dat waterplan, en helpt het eigenlijk wel?

5 jaar nadat de Vlaamse regering de Blue Deal boven de doopvont heeft gehouden, blijft Vlaanderen kwetsbaar voor droogte. Nochtans moest dat waterplan Vlaanderen net beschermen tegen waterschaarste en -overlast. Of de Blue Deal zijn doel echt zal bereiken, zal afhangen van de politieke keuzes die de volgende jaren gemaakt worden. Daar werd de voorbije weken een potje om gearmworsteld

Lees meer »

Tweede !Mpulsive Girl Tour met tien vrouwelijke artiesten

Na het succes van vorig jaar komt er een tweede editie van de !Mpulsive Girl Tour. Tien getalenteerde vrouwelijke graffiti-artiesten toveren gevels in Menen, Lauwe, Rekkem, Wervik en Menen om tot kleurrijke kunstwerken rond het thema ‘verbinding’. Dit weekend zullen Girls ’n Cans telkens van 9 tot 18 uur enkele straten live transformeren.
The post Tweede !Mpulsive Girl Tour

Lees meer »

Nederland zit nieuwe flitspaal in tegen bellen achter stuur: ook buitenlandse bestuurders riskeren 430 euro boete

Na maanden testen, staat de eerste, nieuwe focusflitser van Nederland sinds maandag echt aan. Den Haag heeft de primeur, maar de komende maanden volgen ook andere steden bij onze noorderburen. In totaal komen er dit jaar veertig van deze flitsers langs de weg om automobilisten te betrappen die hun smartphone vasthouden tijdens het rijden. En volgend jaar nog eens tien.

Lees meer »