Het instituut voor dringende medische hulpverlening in Brugge wacht nog altijd op een federale toelage voor het operationeel houden van de West-Vlaamse mug-heli. Drie maanden na de hoopvolle regeringsverklaring blijven de centen uit. Kersvers voorzitter Evi Steen moet opnieuw gaan aankloppen bij private sponsors.
Dokter Nicolas Müller (60), sinds jaar en dag het gezicht van de mug-heli, zet een stap opzij en wordt erevoorzitter van het Instituut voor Dringende Medische Hulpverlening (IDMH), de vzw achter de West-Vlaamse mug-heli. Müller wordt erevoorzitter, zijn collega en spoedarts Evi Steen (43) uit Staden neemt de fakkel over. De man was 11 jaar voorzitter, maar runde het IDMH al sinds de eeuwwisseling operationeel. “Te lang op die stoel blijven zitten is niet gezond. Ik wacht niet tot aan mijn pensioen en maak nu plaats voor een jongere generatie.”
Er is één rode draad te bespeuren in het voorzitterschap van Müller: een constante zoektocht naar financiële middelen om de mug-heli in de lucht te houden. “Dat kost onze vzw ongeveer 900.000 euro per jaar”, zegt hij. “We hebben zes piloten in dienst. Gelukkig betaalt het AZ Sint-Jan in Brugge het medisch materiaal en de tussenkomsten van de artsen en de 17 verpleegkundigen.”
887 oproepen
Vorig jaar kreeg de mug-heli 887 oproepen van de noodcentrale 112. Aan een snelheid van iets meer dan 3 kilometer per minuut, of 200 per uur, kan de mug-heli in de hele provincie , zelfs tot een stuk in Oost- en Zeeuws-Vlaanderen, binnen de cruciale 15 minuten op de plaats van een ongeval of ramp zijn. “We redden gemiddeld 30 à 40 levens per jaar”, benadrukt de nieuwe voorzitter. En toch blijven de federale subsidies uit. “Alle West-Vlaamse parlementairen zijn overtuigd van onze zaak, maar slagen er niet in om de regering in Brussel te overtuigen om voldoende middelen te geven”, zucht Nicolas Müller.
“Het is te gek voor woorden. De federale overheid betoelaagt elke mug-auto met 360.000 euro, ons instituut krijgt niks”
Evi Steen vult aan: “Het is te gek voor woorden. De federale overheid betoelaagt elke mug-auto met 360.000 euro, ons instituut krijgt niks. Nou ja, het AZ Sint-Jan krijgt een minieme toelage voor de ondersteuning van ons ‘proefproject’. Gelukkig steunt de Provincie West-Vlaanderen ons met 150.000 euro. Dankzij de steun van verschillende gemeenten komt daar nog eens 370.000 euro bij. Het vervoer van patiënten genereert 70.000 euro. We moeten via private sponsoring en giften jaarlijks de resterende 310.000 euro ophalen om onze helikopter operationeel te houden.”
Sponsors zoeken
Nochtans: in februari was er nog goed nieuws voor de mug-heli. In de regeringsverklaring viel toen te lezen dat ‘de regering zorgt voor een definitieve erkenning van de medische helikopterstructuren om de continuïteit van de twee medische helikopters in Brugge en Bra (Luik, red.) te verzekeren’. “Niet is vandaag minder waar”, zucht Evi Steen. “We wachten nog altijd op het fiat van de minister van volksgezondheid. Die handtekening is er tot nu toe niet, dus moeten we dit jaar opnieuw sponsors zoeken.”

Net als haar voorganger moet dokter Steen serviceclubs afdweilen en hopen op de goodwill van enkele grote bedrijven voor de financiering van de mug-heli. Gevraagd om een reactie, meldt minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) via zijn woordvoerder “dat er een adviesaanvraag lopende is” over dit dossier.
Nicolas Müller hoopt dat de leden van de federale regering de nieuwe reeks van Helden van Hier op VTM zullen bekijken. “Hopelijk zien ze dan eindelijk in hoe nuttig en levensreddend ons werk is. De vorige reeksen hebben alvast voor heel wat welwillendheid gezorgd. We moesten nooit uitleggen wat onze heli kwam doen. We landden in weiden, op pleintjes en stranden. Ik ben trots op wat ons team gerealiseerd heeft de voorbije jaren en kijk vol goede moed naar de toekomst.”
The post “We redden 30 à 40 levens per jaar, en toch blijven subsidies uit”: nieuwe baas voor mug-heli… maar nog altijd geen centen is provided by KW.be.