Waardevolle schenkingen brengen brouwerijverleden tot leven in De Kinderbrouwerij: “Volledige proces vertellen door machines en materialen”

Dankzij een reeks bijzondere schenkingen van betrokken inwoners en brouwerijliefhebbers krijgt het erfgoed van Brouwerij Six extra vorm in De Kinderbrouwerij in Reningelst. Originele biertonnen en zelfs drukplaten van oude bieretiketten keren terug naar de plek waar ooit het bier vloeide. “Door elke schenking kunnen we het volledige brouwproces vertellen aan de hand van de aanwezige machines en materialen”, zegt Bert Lemahieu van De Kinderbrouwerij.

“Brouwerij Six staakte zijn bedrijvigheid op 2 april 1963, door de al te harde concurrentieslag binnen de brouwerijsector. In de jaren die volgden dienden de brouwerijgebouwen enkel nog als drankdepot. De tafelbieren werden verder gebrouwen door Brouwerij Hauspie in Poperinge. In al die jaren is er heel wat brouwmateriaal verdwenen. De laatste 10 jaren is er een en ander teruggekeerd naar de brouwerij, zodat we het volledige brouwproces kunnen vertellen aan de hand van de aanwezige machines en materialen”, legt Bert Lemahieu uit van De Kinderbrouwerij uit Reningelst.

Authentieke roerkuip

“Vorig jaar zetten we nog een authentieke roerkuip op, die we in bruikleen kregen van Brouwerij De Poes. In de brouwerij waren er ook geen biertonnen meer aanwezig. Van Freddy Huys en Karine Truant kreeg De Kinderbrouwerij twee originele biertonnen van brouwer Nestor Six. De etiketten van de bierflessen werden vanaf 1950 gedrukt door Herman Bafcop. Daartoe werden drukplaten gemaakt. Twee drukplaten voor de etiketten van het tafelbier blond en bruin drie vierde liter werden nu door Hermans dochter Karien Bafcop geschonken aan De Kinderbrouwerij.” Raymond Six werkte 36 jaar bij Drukkerij Bafcop en heeft bij zijn woning in Nieuwkerke ‘Drukatelier Raymond’ uitgebouwd, een klein museum met een 10-tal oude drukpersen. “Met een hiervan drukte hij met de drukplaten enkele bladen met etiketten af. De Kinderbrouwerij wil ook uitdrukkelijk Ria Sohier bedanken die de vele moutzakjes naaide die gebruikt werden bij het moutzakgooientoernooi.”

Familiekroeg

De Kinderbrouwerij is open van krokusvakantie tot en met herfstvakantie, op zaterdag en zondag van 14 tot 18.30 uur. In juli en augustus is de Kinderbrouwerij ook open op maandag en dinsdag van 14 tot 18.30 uur. “In de familiekroeg kan je volksspelen, bordspelletjes en gezelschapsspelletjes spelen binnen of op de koer. Biologische huisbieren Rookop en Keikoppenbier, biologische tuinsappen en lekkere hoeveproducten zijn er te verkrijgen voor jong en oud. Op warme dagen is het hoeve-ijs onklopbaar. Geniet tijdens de zomer op het natuurterras in de weide, middenin het groen. Bestel je drankjes of ijsjes, zet ze in een bierbak en trek naar de weide, waar kinderen ook honderduit kunnen spelen. Aan het natuurterras vertrekt een prachtig klauterparcours waar kleuters zich als aapjes in de jungle wanen. Vanuit de Kinderbrouwerij kan je de Sjarettenwandeling stappen, al of niet met het doe-zakje erbij of er met de kinderen op uit trekken tijdens een kindvriendelijke fietsroute.”

The post Waardevolle schenkingen brengen brouwerijverleden tot leven in De Kinderbrouwerij: “Volledige proces vertellen door machines en materialen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

4.373 gezinnen afgelopen jaar geholpen bij Veilige Huizen: “Het intrafamiliaal geweld neemt niet toe, wél hoeveel gezinnen begeleid worden”

Vorig jaar kwamen er bij de Veilige Huizen in Vlaanderen 4.373 meldingen binnen over intrafamiliaal geweld. Dat zijn er gemiddeld 12 per dag, een kwart meer dan het jaar ervoor. Toch wil dat niet zeggen dat het intrafamiliaal geweld toeneemt, benadrukt Justitie. Vroeger werd vooral politie ter hulp geroepen, nu worden de Veilige Huizen daarvoor ingezet. “Gezinnen worden vooral actiever

Lees meer »

“Dit belangrijk stukje erfgoed is eindelijk terug”: Daels Kruis is na twee jaar waar op oorspronkelijke plaats gezet

Het Daels Kruis is terug in Menen. Na een afwezigheid van meer dan twee jaar, werd het iconische beeld terug op haar oorspronkelijke plaats gezet. De terugplaatsing is een belangrijk moment voor zowel het stadsbestuur als de inwoners, die hiermee een zuur hoofdstuk kunnen afsluiten.
The post “Dit belangrijk stukje erfgoed is eindelijk terug”: Daels Kruis is na twee

Lees meer »

Ryanair-baas Michael O’Leary mag uitkijken naar megabonus van 127 miljoen. En dat is ook dankzij u

Nog anderhalve week en Ryanair-baas Michael O’Leary (64) is mogelijk 127 miljoen euro rijker. Daarmee zou de gewiekste en grofgebekte Ier één van de grootste bonussen ooit in de Europese zakenwereld opstrijken. Maar heeft O’Leary, die ook Belgische passagiers voor alles en nog wat laat bijbetalen, die megabonus eigenlijk nog wel nodig? Een blik in de gigantische portemonnee van de

Lees meer »

Heidi zamelt geld in om traplift voor kleinzoon Collin te kopen: “Hij zou zo graag weer bij mij komen logeren”

Heidi Lecluyse, de oma van de vijfjarige Collin Ceyssens, die door een vroeggeboorte hersenschade opliep, lanceert samen met familie en sympathisanten een geldinzameling om bij haar een traplift te installeren. “Collin komt zo graag logeren bij zijn oma, maar hij is te zwaar geworden om hem zonder traplift naar boven te krijgen”, zegt Heidi. “De kostprijs voor zo’n lift bedraagt

Lees meer »

Het Kastanjebos in Herent als voorbeeld van hoe elke euro voor de natuur veelvoud oplevert: “Wordt nog te vaak over het hoofd gezien” 

Elke euro die wordt geïnvesteerd in natuurherstel, levert op de langere termijn een veelvoud in euro’s aan baten op. Dat blijkt uit een nieuwe becijfering door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de universiteit van Luik, op vraag van Natuurpunt en het Wereldnatuurfonds. Voor een concrete studie over het Kastanjebos in Herent komen ze zelfs uit op 51

Lees meer »

Gust Depraetere fietst het snelst op Rozeveld

Op de wijk ’t Rozeveld heeft wielerclub De Rozeveldvrienden zondag Moederdag een wielerwedstrijd voor junioren georganiseerd. De renners dienden 84,5 kilometer af te leggen en winnaar Gust Depraetere uit Oostnieuwkerke deed dat het snelst. Hij finishte solo in 1 u. 56’ en versloeg tweede Giel De Nul en derde Tille Vergalle, die mee op het podium mochten.
The post

Lees meer »