De stad Kortrijk heeft samen met het bisdom Brugge en de pastorale eenheden haar Kerkenplan 3.0 voorgesteld: een “toekomstgerichte visie” op het religieuze patrimonium, met aandacht voor samenwerking, nevengebruik en erfgoedbehoud. Maar die visie valt allerminst in goede aarde bij Vlaams Belang. Fractieleider en federaal ondervoorzitter Wouter Vermeersch noemt het plan “een regelrechte aanval op het religieuze erfgoed en de geloofsbeleving van duizenden Kortrijkzanen.”
De partij verzet zich onder meer tegen de geplande sluiting van de Sint-Pius X-kerk en de stopzetting van de werking in de Sint-Godelievekerk in Heule-Watermolen. Vlaams Belang is ook kritisch voor het toenemende nevengebruik van kerken, zoals het inrichten van concertzalen, coworkingruimtes of buurtcentra. “Laat kerken kerken blijven,” klinkt het bij Vermeersch. “Geen modeshows, geen hippe werkplekken op wat ooit religieuze grond was.”
Volgens het stadsbestuur is net het behoud van betekenisvolle ontmoetingsplekken de kern van het plan. Schepen van kerkfabrieken Felix De Clerck (Team Burgemeester) benadrukt dat “dit geen einde betekent van plekken van bezinning, maar een nieuw begin met een sociale, culturele of educatieve invulling.” Ook schepen van Onroerend Erfgoed Wout Maddens (Team Burgemeester) ziet in de herbestemming een kans om “kerken opnieuw te verankeren als dynamische ankerpunten in de wijk.”
Logistiek probleem
Maar Vlaams Belang ziet het anders. Volgens de partij wordt religie gedegradeerd tot logistiek probleem. “Onder het mom van efficiëntie worden kerken behandeld alsof het om oude loodsen gaat,” aldus Vermeersch, die ook uithaalt naar zijn voormalige CD&V-collega’s. Hij beschuldigt schepenen De Clerck en Vanhoenacker ervan hun christendemocratische wortels te verloochenen. “Zij schrappen niet alleen de ‘C’ uit hun partijnaam, maar ook uit het hart van onze stad.”
De partij stelt een alternatieve koers voor. Ze vraagt het behoud van alle actieve parochiekerken, geen ontwijding zolang er erediensten plaatsvinden, en geen herbestemming zonder instemming van de lokale geloofsgemeenschap. Bovendien pleit Vermeersch voor meer steun aan vrijwilligers en het religieuze leven in de wijken.
Ander geloof
Opvallend is ook de scherpe vergelijking met andere geloofsgemeenschappen. “Kortrijk is voor ons een Vlaamse stad met een belfort en kerken, geen stad van minaretten en moskeeën. Dat moet zo blijven,” zegt Vermeersch. De uitspraken leggen de ideologische breuklijn bloot tussen het stadsbestuur dat inzet op multifunctionele invulling, en Vlaams Belang dat religieuze traditie als onaantastbaar erfgoed beschouwt.
Tijdens de gemeenteraad werd de tussenkomst over het Kerkenplan uiteindelijk gebracht door gemeenteraadslid Carmen Ryheul, aangezien Vermeersch op dat moment nog in de Kamer zetelde voor de begrotingswerkzaamheden.
Of het Kerkenplan 3.0, zoals het stadsbestuur hoopt, een brug zal slaan tussen verleden en toekomst, of zoals Vlaams Belang vreest, het slothoofdstuk betekent van een religieus tijdperk, zal de komende jaren blijken. Wat wel zeker is: de discussie over de plaats van religie in het publieke domein woedt in Kortrijk even hevig als het kerkelijk erfgoed zelf eeuwenlang standhield.
The post Vlaams Belang haalt uit naar Kortrijks Kerkenplan 3.0: “Religieus erfgoed onder de sloophamer” is provided by KW.be.