De plannen voor de eerste fase van de invulling van het voormalige Dadipark zijn deze week voorgesteld. Daarbij focussen de gemeente en de provincie vooral op het waterverhaal. “We gaan 25.000 kubiek water bufferen en creëren ook mooie paden om te wandelen.”
Het Dadipark sloot in 2002 de deuren. Nadien verwilderde de site van het voormalige recreatiepark. De voorbije jaren werd gelukkig duidelijk dat de gronden vlakbij het centrum van Dadizele een nieuwe invulling krijgen. De gemeente, provincie en grondeigenaar bundelden de krachten en schrijven er samen een nieuw verhaal. “Een verhaal dat er voor moet zorgen dat de Dadizelenaar bij hevige regenval mag rekenen op droge voetjes”, aldus burgemeester Sherley Beernaert (STERK).
De voorbije jaren stond de Moorsledestraa vlak naast het Dadipark meermaals onder water. Ook andere straten kregen te maken met serieuze wateroverlast. “Op de site van het Dadipark gaan we straks 25.000 kubiek water bufferen. Ook aan de samenvloeiing van de Passendalebeek en de Heulebeek plannen we extra maatregelen. Daar bufferen we nog 10.000 kubiek extra water”, aldus de burgemeester.
“We houden waardevolle bomen en groen”
Ze benadrukt het belang van het project op de site van het Dadipark binnen het waterverhaal van de gemeente. “De omgevingsvergunning die we nu zullen indienen, focust volledig hierop. Het woonproject en de uitkijktoren zijn voor later. De eerste plannen gaan enkel over het deel gelegen boven het fietspad aan de Heulebeek.”

Groene rand
Voor de eerste fase van de herontwikkeling van het Dadipark werkt de gemeente nauw samen met de provincie. “Zij investeren 1,5 miljoen euro in het waterverhaal en zullen ook de werken uitvoeren. We hopen dat die in het voorjaar van 2026 kunnen starten. Het eindresultaat zal een beetje lijken op de Ledegemse Meersen, het mooie project in onze buurgemeente.” Elisabeth Houttekiet van studiebureau Antea gaf maandagavond tijdens de infomarkt uitleg over hoe het Dadipark er straks zal uitzien. “We willen waardevolle bomen en groen zoveel mogelijk behouden. Zes bomen worden verplant en rond het park komt er een groene rand. Doordat we de Heulebeek open maken, kunnen we ook verschillende bomen vrijwaren. De bestaande vijver wordt behouden.”
Speeleiland
Het toekomstige Dadipark zal niet enkel nuttig zijn binnen het waterverhaal, maar wordt ook een mooi stukje natuur waar wandelaars even tot rust kunnen komen. “Er komen verschillende soorten paden”, aldus Houttekiet. De fietsverbinding, die dwars door het domein zal lopen, wordt aangelegd in beton en zal 3 meter breed zijn. De secundaire paden in porfier zijn twee meter breed. Door het buffergebied komt er een vlonderpad, wie extra stappen wil, kan het aarden laarzenpad volgen. Kinderen kunnen zich in de toekomst uitleven op het speeleiland.
Veel hoop
Een honderdtal bewoners woonde maandagavond de infovergadering in zaal den Ommeganck bij. “Het Dadipark heeft nu echt een mooie toekomst, zeker naar waterbuffering toe”, aldus Ward Bruggeman. Hij is de lokale weerman in Dadizele. “Dadizele wachtte al erg lang op een invulling van het Dadipark. Heel wat bewoners maakten zich zorgen, maar de laatste jaren kwam er gelukkig schot in de zaak. Ik ben ervan overtuigd dat de site straks een meerwaarde zal zijn bij hevige regenval.” Francky Bettens woont in de Moorsledestraat, vlakbij het Dadipark. “Het spaarbekken dat er nu ligt, bracht nog maar weinig soelaas. De voorbije jaren stond onze straat meermaals onder water. We hopen dan ook op verbetering.” Francky is blij dat er een stukje groen voor zijn deur komt. Hij is ook voorzitter van de plaatselijke atletiekvereniging V.A.D. “Alles paden die er bijkomen zijn voor onze club en andere recreanten een absolute meerwaarde.”
The post Site Dadipark moet plaats maken voor groene oase in hartje Dadizele met ruimte voor waterbuffering: “Vermijden zo wateroverlast in de toekomst” is provided by KW.be.