De Travert is de nieuwe, recreatieve fiets- en wandelverbinding op de oude spoorwegbedding tussen de Langgeleedstraat en de grens met Frankrijk. Die werd ingefietst door talrijke genodigden na de officiële inhuldiging.
De Panne profileert zich als fietsvriendelijke gemeente. Daarbij hoort ook het nieuwe verkeersveiligheidsplan dat In 2023 werd ingevoerd met focus op een betere mobiliteit in het teken van de zachte weggebruiker. Een aantal maatregelen, zoals het invoeren van fietsstraten en ‘bumpies’ (veilige, groene fietsdoorsteken weg van het drukke verkeer, red.), en de realisatie van De Travert zijn ondertussen een feit.
Voor de realisatie van De Travert sloot het lokaal bestuur van De Panne in maart 2023 met Infrabel een bezettingsovereenkomst voor het gebruikt van de oude, verlaten spoorwegbedding tussen de Langgeleedstraat en de Duinhoekstraat. Het was de wens van het lokaal bestuur om op dit traject een recreatieve en vooral veilige fiets- en wandelverbinding te creëren tussen het centrum van Adinkerke en het begin van de ‘Voie Verte’-fietsroute in het Noord-Franse Bray-Dunes. De bestaande sporen werden weggenomen en op de spoorwegbedding is een recreatief fiets- en wandelpad in schelpenklei aangelegd.
Burgerparticipatie
De inwoners werden ook betrokken bij de naam die aan het pad zou worden gegeven. Het lokaal bestuur nodigde hen uit om via het burgerparticipatieplatform ‘Wijsneuzen’ een voorstel te doen, met daarbij wat extra toelichting. In totaal zijn 92 voorstellen via het Wijsneuzen-platform ingediend. Uit deze lijst, en na advies van de gemeentelijke adviesraad voor cultuur (GAC), heeft het college van burgemeester en schepenen op de gemeenteraad van maart voorgesteld om het fietspad ‘De Travert’ te noemen. Deze naam verwijst enerzijds naar de spoorweg die er in het verleden was, en anderzijds naar de groene omgeving van het fiets- en wandelpad.
The post Nieuw fiets- en wandeltraject De Travert tussen Adinkerke en Frankrijk officieel ingereden is provided by KW.be.