Mindere vangst en dus duurdere prijs van Noordzeegarnalen aan Oostendse Vistrap: “Ook wij zouden liever minder vragen, maar nog even geduld”

De prijzen van de grijze Noordzeegarnaal rijzen momenteel de pan uit en dat vinden ook de kustvissers erg. “Maar we kunnen niet anders. Alle onkosten lopen immers door, ongeacht de vangst”, klinkt het. Momenteel betaal je tussen de 35 en de 60 euro per kilogram garnalen aan de Oostendse Vistrap. “We kopen dan een kwartje kilogram in plaats van een kilogram”, zegt een toerist.

Wie de dag van vandaag grijze Noordzeegarnalen wil eten, moet daarvoor flink in de buidel tasten. Op bepaalde dagen betaal je tot 60 euro per kilogram garnalen, ongepeld weliswaar. Wie goed is in het pellen van garnalen haalt tussen de 350 en de 400 gram ‘vlees’ uit een kilogram ongepelde garnalen. Wie een kilogram gepelde garnalen wil, betaalt daar al snel meer dan 100 euro voor. Men noemt de garnalen soms het ‘kaviaar van de Noordzee’, maar zo ver reikt de prijs nog niet. Gelukkig maar, want ook de vissers moeten het momenteel gewoon ‘ondergaan’.

Minder vangst

“Wij vinden deze prijzen voor alle duidelijkheid ook niet leuk”, zo zegt Jill Duyck (42), eigenaar van de O.2 Michel Junior. “Vorige week vroegen we nog 60 euro per kilogram ongepelde garnalen, maar nu vragen we nog 35 euro. Ook dat is in principe nog te veel, maar we kunnen niet anders. We vragen die prijs omdat we 60 euro per kilogram zelf overdreven vinden. Er is nu eenmaal minder vangst. Bovendien is het nog geen garnalenseizoen, dat begint pas binnen enkele weken.”

Al is het nog niet gezegd dat de vangst tijdens het zogenaamde garnalenseizoen dan pakken beter zal zijn. “Dat is inderdaad koffiedik kijken”, gaat Jill verder. “We merken wel dat er momenteel een pak minder garnalen zitten. Hoe dat komt? Er zat heel veel vis dit jaar in onze Noordzee. Er zat onder andere veel zeebaars, zeekat en kabeljauw en die eten allemaal garnalen. We weten bijvoorbeeld ook niet hoeveel voeding er in het zeewater zit. Minder voeding betekent minder voortplanting. Ook de wind speelt een rol, als die vanuit een bepaalde richting waait, zitten er minder garnalen. En dan zijn er ook nog de weersomstandigheden. Als de weergoden ons niet gunstig zijn, dan blijven we aan de kade liggen.”

“Ik denk dat mensen nog een maandje geduld moeten hebben. De prijzen zullen in principe wel zakken” – Lorenzo Desmit, reder

En dus is er veel minder vangst ten opzichte van de voorbije jaren. Minder vangst jaagt ook de prijzen de hoogte in. “Mensen staan er vaak niet bij stil, maar onze vaste kosten lopen gewoon door. Onze schepen moeten elk jaar boven- en onderwater gekeurd worden, het schip heeft onderhoud nodig, en dan zijn er nog de mazoutprijzen… Als we varen zijn de kosten niet minder omdat we minder vangen, ook de vissers zelf moeten betaald worden. Dan zijn we genoodzaakt om de prijzen van onze producten de hoogte in te jagen, met tegenzin voor alle duidelijkheid.”

Reder van de O.152 en de O.190 Lorenzo Desmit hoopt dat de prijzen snel normaliseren. “We zijn een vijftal jaar verwend geweest”, vindt hij. “We zijn verplicht overgeschakeld naar het vissen op tong omdat er geen garnalen waren. Maar ik denk dat mensen nog een maandje geduld moeten hebben. De prijzen zullen in principe wel zakken. De vangst is nu eenmaal rampzalig en daar kunnen wij niets aan doen.”

Toeristen

Oostendenaars laten momenteel de Vistrap links liggen, maar toeristen, die willen garnalen eten. “Al is dat in mindere mate in vergelijking met anders”, zeggen Luc Vanhove (73) en Moniek Phillips (73) uit Overijse. “We kunnen niet naar Oostende komen zonder garnalen te eten. Normaal zouden we dan een kilogram kopen, nu kopen we daar een vierde van. Hoeveel we betaald hebben? 10 euro. We zouden natuurlijk liever minder betalen, maar we hebben begrip voor de vissers.”

“We zien inderdaad weinig Oostendenaars momenteel, maar de toeristen komen wel nog langs en die kopen dan inderdaad kleinere hoeveelheden. Mensen uit het binnenland zijn die prijzen gewoon, maar de Oostendenaars zijn uiteraard goedkopere prijzen gewoon. Daardoor blijven ze nu weg. Het is wat het is, maar we hopen op beterschap binnenkort”, besluit Jill.

The post Mindere vangst en dus duurdere prijs van Noordzeegarnalen aan Oostendse Vistrap: “Ook wij zouden liever minder vragen, maar nog even geduld” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tom Boonen overhandigt Remco Evenepoel fiets voor 1000ste overwinning van Quick-Step (en krijgt er zelf ook een)

Enkele weken geleden in de Dauphiné was het zover: Remco Evenepoel haalde in de tijdrit de 1000ste overwinning van Soudal Quick-Step binnen. Dat werd toen gevierd met onder andere een T-shirt en pet waarmee Evenepoel op het podium verscheen. Op de persconferentie voorafgaand aan de Tour de France kreeg de olympische kampioen echter een speciale fiets overhandigd door niemand minder

Lees meer »

Turks onderzoek naar Spotify nadat regeringslid “provocerende” afspeellijsten

De Turkse mededingingsautoriteiten hebben vrijdag een onderzoek opgestart naar Spotify, de grootste muziekstreamingdienst ter wereld. Officieel moet het onderzoek uitmaken of het Zweedse bedrijf bepaalde artiesten onrechtmatig heeft bevoordeeld, maar de aankondiging komt er net nu een Turks regeringslid de “provocerende” afspeellijsten van Spotify heeft gehekeld.

Lees meer »

Dopjesactie van Belgisch Centrum Geleidehonden in Tongeren blijft succes ondanks Europese maatregel: “We recycleren meer dan flesdopjes”

De dopjesactie van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren blijft een succes. Ondanks de Europese maatregel die producenten verplicht om doppen vast te hangen aan de fles, krijgt het centrum nog steeds genoeg plastic binnen voor hun actie. "Het assortiment doppen is verbreed, we hangen niet enkel af van flesdoppen", zegt Miek Uyttendaele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.

Lees meer »

Internationale Taptoe op de Burg in Brugge: “Show vol licht, klank en kleur, gebaseerd op een Britse militaire traditie”

Op zaterdag 5 juli om 20 uur vindt de 36ste editie van de Internationale Taptoe Brugge plaats op de Burg in Brugge. “Verwacht een 2,5 uur durend spectaculair totaalevenement: een combinatie van choreografie, muziek en visueel spektakel”, zegt organisator Piet De Langhe van Fedekam West-Vlaanderen.
The post Internationale Taptoe op de Burg in Brugge: “Show vol licht, klank en

Lees meer »

“Niets heeft mij kapot gekregen”: wie is Julie Vanloo, de openhartige Belgian Cat die al haar hele leven tegen twijfels vecht?

Zij die naar eigen zeggen al een heel leven in ‘bewijsmodus’ zit, moet zich straks nog eens bewijzen. Julie Vanloo (32) werd zondag Europees kampioen met de Belgian Cats, maar werd 24 uur later abrupt ontslagen door haar Amerikaanse ploeg. Wij schetsen een portret van een Oostendse volhoudster die het hart op de juiste plaats heeft en zelfs even ging

Lees meer »