Jean Surmont duikt in naoorlogse geschiedenis met roman ‘De Commissaris’: “Over de wonden van de oorlog”

Voor zijn nieuwe roman ‘De Commissaris’ duikt Oostendenaar Jean Surmont opnieuw in de geschiedenis. Dit keer is een commissaris in een kustgemeente het hoofdpersonage. Al zijn er veel gelijkenissen met de vader van de auteur.

Gepensioneerd Atheneumdirecteur en lesgever Nederlands/Engels Jean Surmont (67) schreef in de jaren 90 al een wetenschappelijk werk over Willem Elsschot. Drie jaar geleden was er zijn romandebuut de affaire North, gebaseerd op waargebeurde feiten uit de Leopold II-periode. “Mijn nieuwe roman speelt zich af kort na de Tweede Wereldoorlog in een kustgemeente. Een pas aangestelde commissaris vat eerder toevallig een ontsnapte Duitse krijgsgevangene bij de kraag. Daardoor komt een netwerk van collaboratie en verzet naar boven. Het wordt duidelijk dat de wonden van de oorlog nog niet geheeld zijn”, zegt Jean Surmont. Er zijn grote gelijkenissen met de familiegeschiedenis van Jean Surmont: zijn vader was politiecommissaris in Middelkerke van 1945 tot in 1975. “En uit een oude Zeewacht kon ik achterhalen dat mijn vader effectief een Duitse krijgsgevangene vatte. Mijn roman is opnieuw op waargebeurde feiten gebaseerd, maar driekwart van het verhaal is fictie.” De roman speelt zich af eind jaren 40. “Na de oorlog konden daden van verzet of collaboratie niet meer. Het boeit me wat er gebeurde met de gedachten die toen nog heersten en de mensen die ze naar voren brachten”, zegt de auteur. “Op familiebijeenkomsten wordt vaak gepolst naar de familiegeschiedenis. Wat hebben mijn ouders wel of niet gedaan in de oorlog? Ik heb hen gevraagd of ze in het verzet zaten, maar er kwam geen antwoord. Mijn ouders waren anglofielen en mijn vader was 26 toen de oorlog uitbrak. Hij werd opgeroepen en maakte de 18-daagse veldtocht mee. Hij werd later politieagent, maar werd door de Duitsers ontslagen omdat hij onbetrouwbaar was. En daar was hij fier op. (lacht) Je kon afleiden waar zijn sympathieën lagen, maar ik denk niet dat hij in het verzet was. In het boek noem ik noch mijn vader, noch de kustgemeente bij naam”, aldus Jean.

Volgend boek

“Met Vlaams nationaal gedachtegoed moest men na de Tweede Wereldoorlog niet te koop lopen. Het werd onderdrukt. En het intrigeert me wat er gebeurt als die gedachten later weer naar boven komen. Ik ga ermee aan de slag in mijn volgende boek dat ik nu volop aan het schrijven ben.” Ver zal Jean Surmont niet moeten zoeken: in Middelkerke werd in de jaren 70 Andreas Inghelram burgemeester. Hij was eerder ook al oorlogsburgemeester en werd veroordeeld wegens landverraad. “Er zijn kennelijk plannen om hem ere-burgemeester te maken”, merkt Surmont fijntjes op.

‘De Commissaris’ kost 19,95 euro en is te koop in de Corman en Standaard Boekhandel en online via uitgeverij Ambilicious.

The post Jean Surmont duikt in naoorlogse geschiedenis met roman ‘De Commissaris’: “Over de wonden van de oorlog” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

170 deelnemers voor massa aquawalking event op de Oosteroever in Oostende

Een jaar geleden startte Ostend Sailing met aquawalking op Oosteroever, oftewel wandelen in de branding. Ondertussen groeit het aantal deelnemers. Zondag waren er zelfs zo’n 170 mensen aanwezig op een massa aquawalking event. De sport krijgt steeds meer aanhang en de deelnemers zijn ook heel positief over het effect.
The post 170 deelnemers voor massa aquawalking event op de

Lees meer »

Dertiger alsnog voor rechter voor diefstallen nadat hij verloren gsm ophaalt bij de politie: “Je dochtertje wil toch niet dat haar papa in de gevangenis zit?”

“Weet u, mijnheer, dat u werd veroordeeld bij verstek?” Die vraag kreeg K.T. (36) toen hij op het politiecommissariaat zijn verloren gsm ging ophalen. De man verdween achter tralies, maar kreeg nu alsnog de kans zich te verdedigen in de rechtbank voor enkele diefstallen.
The post Dertiger alsnog voor rechter voor diefstallen nadat hij verloren gsm ophaalt bij de

Lees meer »

Belgische Jood Jonathan Moskovic wil sancties treffen tegen Israël: “7 oktober was gruwelijk, maar niets kan rechtvaardigen wat nu gebeurt”

Europa moet dringend veel hardere sancties treffen tegen de staat Israël als gevolg van het bloedbad in Gaza. Dat vraagt een groep jonge, Belgische Joden in een brief met als titel ‘Niet in onze naam’. Consultant Jonathan Moskovic is één van de ondertekenaars en legt in ‘De tafel van Gert’ uit waarom veel Joden de oorlog van de Israëlische premier

Lees meer »

Criminele bendes buiten kinderen seksueel uit in illegale goudmijnen in Zuid-Afrika

In de Zuid-Afrikaanse illegale goudmijnen vindt er ernstig kindermisbruik plaats. Sommige kinderen worden specifiek gerekruteerd voor seksuele uitbuiting door volwassen mijnwerkers, terwijl anderen geronseld worden voor goedkope arbeid. Dat onthult BBC op basis van getuigenissen van voormalige mijnwerkers en activisten. Illegale mijnbouw floreert in Zuid-Afrika, ondanks het optreden van de overheid.

Lees meer »

Brugse koetsiers vrezen voor hun job: iedereen mag zich kandidaat stellen van Europa

De vergunning voor paardenkoetsen, huurauto’s en fietskoetsen in Brugge loopt af eind dit jaar. De stad moet van Europa de nieuwe concessie voor iedereen openstellen. Sommige exploitanten, die al decennia actief zijn, vrezen hun exploitatie te verliezen.
The post Brugse koetsiers vrezen voor hun job: iedereen mag zich kandidaat stellen van Europa appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sandrine André herneemt rol van stripster Inge in ‘Team Spirit’: “Wie zoals vroeger naakt verwacht, moet ik teleurstellen”

Exact 25 jaar na de eerste ‘Team Spirit’-film kruipt Sandrine André (52) opnieuw in de huid van haar veelbesproken personage, stripster Inge. De opnames starten weldra. HLN Showbits sprak met haar over nostalgie, naakt en de nieuwe generatie. “Er zijn geen douchescènes meer. Als je dat verwacht, moet ik je teleurstellen.” Hoe voelt het om na al die jaren terug

Lees meer »

Keir Starmer live op tv voor schut gezet door Albanese premier die plannen voor asieldeal torpedeert

De Britse premier Keir Starmer hoopte zijn bezoek aan Albanië te benutten om daadkracht te tonen in de strijd tegen illegale migratie. Maar nog voor de camera’s uitgezet waren, liep het anders: terwijl hij sprak over “veelbelovende gesprekken” met Balkanlanden over zogeheten terugkeerhubs voor afgewezen asielzoekers, maakte zijn Albanese ambtgenoot Edi Rama direct duidelijk dat zijn land daar niet aan

Lees meer »

Applaus voor Cezara (26) na evacuatie uit belfort bij grote brandweeroefening op Ieperse Grote Markt: “Ze vonden niemand voor die hoogte”

Wat als de Lakenhallen branden zoals de Notre-Dame? Dat werd dinsdagavond grootschalig geoefend met aandacht voor de waardevolle collecties binnen het recent gerestaureerde werelderfgoed. Blikvanger werd Cezara Vanacker (26) en haar evacuatie uit het belfort.
The post Applaus voor Cezara (26) na evacuatie uit belfort bij grote brandweeroefening op Ieperse Grote Markt: “Ze vonden niemand voor die hoogte” appeared

Lees meer »

“We hebben een mooi huwelijk gehad, nu een mooi leven apart”: Ine Beyen over de beklimmingen en afdalingen van haar levenskoers

Voormalig profwielrenster Ine Beyen (38) is bezig aan een demarrage in de media. Vlijt ze zich niet neer in de Sporza-commentatorstoel, dan duikt ze op in ‘Special Forces’ of schuift ze mee aan ‘De tafel van Gert’. In dit gesprek fietsen we door haar leven als publiek figuur, de lessen die ze trok uit haar scheiding van Serge Pauwels en

Lees meer »

Kelly Spillier wordt eerste vrouwelijke burgemeester: “DNA van Bredene als warme gemeente bewaken”

Uiterlijk tegen het jaareinde krijgt Bredene met Kelly Spillier een nieuwe en meteen ook een eerste vrouwelijke burgemeester. Na 15 jaar Steve Vandenberghe wordt het voor veel inwoners ongetwijfeld wennen. “Maar de Bredenaar kan er vanop aan dat ik het DNA van onze gemeente zal blijven bewaken. Bredene moet warm en sociaal blijven.”
The post Kelly Spillier wordt eerste

Lees meer »