Interactief scherm bij Vistrap moet inkijk geven in leven van kustvisser: “Dit scherm toont de mensen hoe de vis op hun bord belandt”

Ter hoogte van de Oostendse Vistrap kan je voortaan alles te weten komen over de grijze Noordzeegarnaal. Het scherm geeft ook een inkijk in het leven van de Oostendse kustvissers. “Niet iedereen weet dat ze hier dagverse vis en garnalen rechtstreeks van bij de vissers kunnen kopen”, zegt een reder.

De Oostendse kustvissers trekken elke nacht – als de weergoden hen gunstig gezind zijn tenminste – het zeegat in op zoek naar het zogenaamde kaviaar van de Noordzee: de grijze Noordzeegarnaal. Die vis wordt dan de volgende dag verkocht aan de kraampjes aan de Oostendse Vistrap. Op vandaag is dat nog de enige plaats in ons land waar je dagverse garnalen en vis kan kopen als particulier, rechtstreeks van de vissers.

“Veel mensen beseffen niet dat de vis die ze daar kopen, diezelfde nacht gevangen werd”, legt schepen Charlotte Verkeyn (N-VA) uit. Met het scherm maken we het proces zichtbaar en tastbaar. Het versterkt enerzijds de appreciatie voor de lokale visserij, maar ook de appreciatie voor de versheid en de kwaliteit van het product. De Noordzeevis en de garnalen staan centraal in de gerechten van onze Oostendse restaurants en dat verdient alle aandacht.”

Verhalen

Het nieuwe interactieve scherm moet mensen in contact brengen met de unieke verhalen die leven aan de Vistrap. “Dit scherm toont de mensen hoe de vis op hun bord belandt”, zegt reder van de O.152 en de 0.190 Lorenzo Desmit. “Mensen staan daar niet altijd bij stil. Niet iedereen weet dat ze hier zomaar kunnen binnenwandelen om dagverse vis te kopen en daar moet het scherm aan bijdragen.”

Het project werd gerealiseerd door Fisheye, met steun van Toerisme Vlaanderen, Westtoer, stad Oostende en Toerisme Oostende. “Het gaat om een onderdeel van het relanceproject ‘Beleef de Noordzeegarnaal’”, zegt Stef Gits, woordvoerder bij Toerisme Vlaanderen. “We proberen de Noordzeegarnaal en de vis te promoten door middel van verschillende projecten.”

The post Interactief scherm bij Vistrap moet inkijk geven in leven van kustvisser: “Dit scherm toont de mensen hoe de vis op hun bord belandt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kissaten, de charmantste koffiebars van Japan

Bij ons hebben koffiebars een wat voorspelbare sfeer, maar in Japan is alles mogelijk. Reis je langs de kissaten, de charmante koffiehuizen, dan beland je nu eens in het Amerika van de sixties, dan weer in een Oostenrijkse hut. Kleine ode aan iets wat op het punt staat te verdwijnen.

Lees meer »

Zijn opa zat bij Anne Frank op school, maar deze Belgische Jood wil sancties tegen Israël: “De agressor niets in de weg leggen is hetzelfde als meedoen”

Het boegeroep bij het podium van het Eurovisiesongfestival in Bazel was nog niet verstomd, of er is al een oproep gekomen om sancties tegen de staat Israël. Opvallend: de verontwaardiging over het bloedbad in Gaza komt deze keer van een jonge groep Belgische Joden. “Als nakomelingen van kampenoverlevenden, zeggen we: ‘niet in onze naam’.”

Lees meer »

Familie, vrienden en Vlaamse filmwereld in rouw nadat Maarten Alexander (39) sterft bij klimongeval: “Het is een kleine wereld, veel mensen kenden hem”

Wat een mooie dag moest worden voor bergsportliefhebbers, draaide zaterdag uit op een drama. Tijdens een klimpartij op het massief Castel 2 in Pont-à-Lesse, nabij Dinant, kwam Maarten Alexander (39) uit Turnhout om het leven na een val van vijftien meter. De schok is immens bij zijn familie en vrienden, maar ook in de Vlaamse filmsector, waar Maarten jarenlang een

Lees meer »

Vlaamse ouders gaan bewuster om met schermgebruik van hun kind, maar worstelen soms met dat van zichzelf

Vlaamse ouders zijn zich meer en meer bewust van het schermgebruik van hun kind. Zo kiezen ouders van de allerkleinsten er steeds vaker voor om het gebruik van kleine toestellen uit te stellen. Tegelijk worstelen ze soms ook met hun eigen schermgebruik. Dat zijn de opvallendste conclusies van de MediaNest Cijfers 2025, het tweejaarlijks onderzoek van Mediawijs en KU Leuven

Lees meer »