Wat doe je als een goede vriendin op een dag het harde verdict krijgt dat ze de spierziekte ALS heeft? Loslaten of vasthouden? Giovanni Seynhaeve koos resoluut voor dat laatste en deed dat op de mooist denkbare manier: uit de vele gesprekken die hij nog met zijn soulmate Marijke kon voeren voor ze overleed, puurde hij poëtische reflecties. Beiden gingen aan de slag met de pijn van het eindig zijn. Het resultaat bundelde hij in ‘Knutselen met pijn’, een boek van een vriendschap tot het uiterste.
Giovanni heeft het dichten van zijn vader mee. Dat leidde drie jaar geleden al tot een gezamenlijke bundel, maar daar bleef het dus niet bij. “Dit verhaal begint op het moment dat een van mijn beste vriendinnen Marijke, die ik ruim dertig jaar geleden leerde kennen, me vertelde dat ze de spierziekte ALS heeft”, vertelt Giovanni.
Goede raad
“Het nieuws overrompelde me, want het betekende dat er plots een aftelklok in haar leven opdook. Op zo’n moment kan je je wentelen in verdriet en medelijden, maar van een vriend kreeg ik toen de goede raad om vooral verder die goede vriendschap te koesteren. Over een periode van twee jaar hebben we toen enorm veel gesprekken gehad. In mijn hoofd groeide het idee om die te documenteren en als het ware vast te leggen. Zo ontstond de gedachte om die gesprekken in dichtvorm te gieten en op poëtische wijze een nagedachtenis te geven. Het was iets dat ik moést doen.”
De gedichten die daaruit voortvloeiden vormen zowel kervende als zalvende woorden. “Ze omvatten het chronologische proces van pijn en verlies waar we samen doorgingen”, vertelt Giovanni. “Van het ongeloof en de machteloosheid bij de diagnose, over het aanvaardingsproces tot warme momenten van samenzijn. Want ook die waren er. Geen enkel woord bleef ongezegd, ook al brak haar stem als eerste. We gingen beiden aan de slag met de pijn van het eindig zijn. Ik schreef alles uiteraard met haar zegen neer.”
Het eindresultaat heeft Marijke niet meer kunnen zien. “Ze overleed op 4 november vorig jaar, op 48-jarige leeftijd”, verduidelijkt Giovanni. “Gemiddeld is de levensverwachting een dertigtal maanden. Zij kreeg er slechts 22… Ze heeft gelukkig daarvoor wel heel wat gedichten kunnen lezen. Ik sta nog in contact met haar familie en zij krijgen uiteraard nog de bundel te zien. Ik zie dit ook als een ode aan onze vriendschap, die ik tot het einde intens beleefd heb. Ik wilde nog iets moois maken van die pijn, de vriendschap van vrienden en ware liefde voor het leven.”
Ook in het Engels
Giovanni koos bewust om de gedichten zowel in het Nederlands als Engels neer te schrijven. “Emoties van rouw en verlies zijn universeel. Als een toerist in een boekhandel op de bundel stoot, kan het ook voor die persoon mogelijk van betekenis zijn. Dus vond ik een vertaling zeker zinvol. “Ik vertaalde het in eerste instantie zelf, maar liet het nog nalezen en aanpassen door een vriendin die Engelse les geeft. Zij gaf het door aan een Engelse kennis en ik liet het ook door een Ierse vriendin lezen. Op die manier kon ik ook in die taal de nodige nuances aanbrengen, zodat het in het Engels niet te academisch overkwam.”
‘Knutselen met pijn’ omvat 112 bladzijden en wordt uitgegeven bij Bibliodroom, de uitgeverij van streekgenoot Johan Vergote. De adviesprijs is 22 euro.
The post Giovanni (49) schrijft in dichtbundel over verlies van soulmate Marijke: “Een ode aan onze vriendschap, die ik tot het einde intens heb beleefd” is provided by KW.be.