In februari stelde raadslid Dimitri Dedecker (Gezond Verstand) nog vast dat Nieuwpoort sinds 2019 geen enkele euro ontvangt uit de verkoop van parkeertickets van de bovengrondse parkeerplaatsen. Dit keer richt hij zijn vizier op de drie ondergrondse garages. “Wat blijkt? Opnieuw slaagt Nieuwpoort erin om het contract niet na te leven en daardoor laat het 1,4 miljoen euro liggen en dan heb ik het nog niet over de laattijdigheidsintresten die het ook niet heeft geïnd.” Meerderheidspartij CD&V gaf Dedecker gedeeltelijk gelijk. “Maar die 1,4 miljoen euro klopt totaal niet.”
Waarover gaat het? Nieuwpoort sloot een overeenkomst met Promotion and Building Company voor de bouw en de exploitatie van drie ondergrondse parkeergaragecomplexen in Nieuwpoort. Dat zijn er twee bij het centrum Ysara en één onder het Nieuwlandplein. Het bedrijf Promotion and Building Company zou volgens de overeenkomst 5 miljoen euro moeten betalen aan het Nieuwpoortse stadsbestuur. Dat is één bedrag in de canon. Daarnaast moet er een jaarlijkse indexeringssom betaald worden die berekend wordt volgens een bepaalde formule. Vanaf januari 2050 komt daar ook nog een jaarlijkse erfgoedvergoeding bij.
Opmerkelijke vaststellingen
Oppositieraadslid Dimitri Dedecker verdiepte zich in het dossier en stelde een aantal opmerkelijke zaken vast. “Op 25 april 2013 sloot de stad een erfpachtovereenkomst met het bedrijf. Daarin stond dat Promotion and Building Company tegen 1 januari 2014 een canon moest betalen van 5 miljoen euro en een jaarlijkse erfpachtvergoeding. Die 5 miljoen euro werd niet tegen de deadline betaald. Eind 2014 sloot stad Nieuwpoort een nieuwe overeenkomst met hetzelfde bedrijf. Daarin stond dat die 5 miljoen euro niet tegen een datum moest betaald worden. Het stadsbestuur zou de werken voor de aanleg van de wegen naar die ondergrondse parkings doorrekenen aan het bedrijf tot die aan die 5 miljoen euro kwam.”
Schepen van Parkeerbeleid Bert Gunst (CD&V) bevestigde dat in de gemeenteraad.
Vervolgens stelde Dedecker vast dat de jaarlijkse indexeringssom, die dus mee in die canon zat, niet meer werd geïnd. In het contract staat dat die zou geïnd worden tot eind december 2049. “In het contract staat een formule. Met de gegevens die wij hebben, stellen we vast dat daardoor om en bij de 1,4 miljoen euro niet naar de stadskas vloeide.”
En daar blijft het volgens het oppositieraadslid niet bij. “Pas in 2016 heeft dat bedrijf uiteindelijk die 5 miljoen euro betaald, maar het stadsbestuur vond het niet nodig om laattijdigheidsintresten aan te rekenen. Hoeveel dat verlies bedraagt, heb ik nog niet uitgerekend, maar dat zit niet in die 1,4 miljoen euro. Een van de parkings was ook te laat afgewerkt en volgens het contract moest het bedrijf 1000 euro per parkeerplaats per jaar betalen, ook dat is niet gebeurd.”
Schepen Bert Gunst gaf eveneens toe dat de laattijdigheidintresten niet zijn geïnd en dat er vanaf 2019 ook geen jaarlijkse indexeringssom op rekening van het stadsbestuur is gekomen. Zowel burgemeester Kris Vancasteele (CD&V) als partijgenoot en schepen van Financiën Wim Demeester betwistten wel het bedrag van 1,4 miljoen euro dat Dedecker aanhaalt. Na de gemeenteraad deelde schepen Bert Gunst nog mee dat het om 163.440 euro gaat die tot nu toe niet geïnd werd aan indexeringssommen. “De gemeenteraad heeft destijds ook zijn goedkeuring gegeven dat er op die 5 miljoen euro geen laattijdigheidsintresten betaald moesten worden. Dit dateert nog uit de tijd van wijlen burgemeester Crabbe”, zei Gunst nog.
Blik vooruit
Gemeenteraadsvoorzitter Rik Lips (CD&V) besloot het agendapunt op deze manier: “We mogen in de gemeenteraad geen rechtbank spelen. We moeten streven naar een goeie overeenkomst met het parkeerbedrijf. Wat in het verleden is gebeurd, is gebeurd. We moeten nu samenwerken aan de toekomst.” (GUS)
The post “En weer laat Nieuwpoort 1,4 miljoen euro liggen met parkeerbeleid”: Dimitri Dedecker ontdekt dat contract met parkeerbedrijf niet wordt nageleefd is provided by KW.be.