Tijdens de gemeenteraad van 19 mei vroeg gemeenteraadslid Alain Top (Vooruit Harelbeke) om verduidelijking over de geplande herinrichtingswerken in de Zuidstraat. Hij uitte bezorgdheden over de bereikbaarheid van de woningen en garages tijdens de volgende fasen van de werkzaamheden, en over mogelijke bijkomende kosten.
De stad Harelbeke plant een ingrijpende heraanleg van de Zuidstraat, een voordien versteende straat waar gemengd verkeer en te hoge snelheden zorgen voor bezorgdheid bij bewoners. De herinrichting past binnen het bredere kader van klimaatrobuuste stedenbouw. De plannen voorzien onder andere meer groen, waterdoorlatende verhardingen, wadi’s voor regenwaterbuffering, zitbanken en ontmoetingsplekken.
De werken vinden gefaseerd plaats. In de periode van 24 februari tot 30 mei 2025 worden werken uitgevoerd aan het kruispunt Tuinstraat–Gaversstraat–Stationsstraat–Zuidstraat. Deze ingreep bemoeilijkt de bereikbaarheid van de omliggende straten tijdelijk. Voor fietsers en voetgangers blijven doorgangen voorzien, zij het beperkt. Gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via onder andere de Heerbaan, Stasegemsestraat en N43.
Gemeenteraad
Vooruit Harelbeke ontvangt naar eigen zeggen steeds meer signalen van ongeruste bewoners uit onder andere de Merelstraat, Zuidstraat en Arendsstraat, die vrezen geen toegang meer te hebben tot hun woning of garage. Gemeenteraadslid en voormalig burgemeester Alain Top riep het stadsbestuur op om proactiever en transparanter te communiceren met de buurtbewoners.
Top benadrukt dat hij het nut van infrastructuurwerken niet in vraag stelt, maar dat goede communicatie en correcte informatie tijdens zo’n grote werken essentieel zijn. “Mensen hebben recht op duidelijke en tijdige informatie. Als een buurt maandenlang hinder ondervindt, is het minste wat men mag verwachten transparantie over wat hen te wachten staat.”
Pittig debat
Het debat tussen Top en schepen Opsomer verliep scherp. De schepen benadrukte dat hij vertrouwen heeft in de expertise van de stadsdiensten, maar gaf toe dat hij de gestelde vragen niet kon beantwoorden zonder navraag te doen.
Top was niet tevreden met dat antwoord: “Ik heb geen antwoord gekregen op mijn vragen. Als schepen neemt u de eindbeslissing en keurt u dit goed. Eerst in het college, voor de gemeenteraad. Als ik de oplossing zie zoals ze voorligt, is dit maar een halve oplossing voor de 20 van de 120 woongelegenheden. Het zijn er in de Zuidstraat misschien nog meer (het gaat hier over de toegang tot de woningen, red.).”
Opsomer repliceerde: “Ik ben eerlijk. Ik zal jouw vragen moeten navragen bij de ambtenaren. Ik weet dat ik politiek verantwoordelijk ben, maar ik kan nu geen vragen beantwoorden waar ik het antwoord niet op weet.”
Meer info volgt. De plannen dateren voor alle duidelijkheid nog uit de periode waarin Alain Top burgemeester van de stad was.
The post Discussie rond werken in Zuidstraat laait op tijdens gemeenteraad Harelbeke is provided by KW.be.