Tot in Afghanistan ijverde Jennie Vanlerberghe jarenlang voor vrouwenrechten met haar vzw Moeders voor Vrede. Nu wordt haar werk bekroond met de Ieperse ‘Nobelprijs’ en een boek vol lof, van Rudi Vranckx tot Yves Leterme.
Jennie Vanlerberghe kreeg in Het Perron van Ieper de 25ste Prijs Van Wonterghem-De Brabandere, een filantropische onderscheiding die voortvloeit uit het testament van de Ieperse Marie-Antoinette Van Wonterghem. Zij was docente, verzorgster van runderen en weldoenster. Na haar dood in 1996 ging een belangrijk deel van haar vermogen naar een fonds, dat de achternamen kreeg van haar ouders. Vanuit het fonds wordt elk jaar een persoon bekroond, die zich al jaren belangeloos inzet voor de regio Ieper.
Ieperse Nobelprijs
“Vandaag is aan de prijs een geldsom van 25.000 euro verbonden, een aanzienlijk bedrag waardoor hij ook wel eens de Ieperse Nobelprijs wordt genoemd”, stelt Luc Ghesquière, voorzitter van het bestuurscomité van het Fonds Van Wonterghem – De Brabandere. De afgelopen 24 edities werd de prijs steeds uitgereikt na een open oproep aan de bevolking voor kandidaten. Naar aanleiding van deze jubileumeditie besliste het bestuurscomité unaniem dat de eer te beurt valt aan Jennie, vrouwenrechtenactiviste en nauw betrokken in verschillende Ieperse verenigingen.
Jennie bleek zich al jaren in te zetten voor het fonds. Ze was geboeid door Marie-Antoinette en zette getuigenissen van haar familie, kennissen en oud-leerlingen op papier. “Na de jaarlijkse oproep om kandidaten voor te dragen, werd herhaaldelijk haar naam genoemd. ‘Zij zou toch een mooie laureaat zijn’, hoorden we vaak”, aldus Ghesquière. “Steeds opnieuw moesten we de boot afhouden en we wilden ook niks kwijt over haar rol bij de jurering.”
Verrassing
“Ik ben 24 jaar voorzitter geweest van de jury voor deze Prijs”, zegt Jennie. “Nooit had ik durven denken dat ik zelf de onderscheiding zou krijgen. Het is een verrassing: ik weet dit pas twee weken. De dankbaarheid doet deugd. Ik schrok me bijna dood door de opkomst voor de uitreiking.”
Bij haar prijs hoorde een ‘liber amicorum’, een boek van vrienden. “One of the last grand old ladies.” Zo wordt Jennie omschreven door VRT-journalist Jens Franssen. “Als voorvechtster voor vrouwenrechten is ze wellicht geen eeuw te vroeg of te laat geboren. Waar grote ngo’s komen en gaan, blijft Jennie volharden. Tegen het tij in als het moet. Niet vervaard van wat tegenstand. Of van mannen met baarden.”
“Geduldig laveert ze in andere culturen als het moet, maar snel als het kan. Op die manier heeft ze het leven fundamenteel veranderd voor zoveel Afghaanse vrouwen. Ook nu nog glinsteren haar ogen als een wat ouder meisje, wanneer ze over haar Afghanistan vertelt. Laten we Afghanistan, maar ook Vlaanderen, wat méér Jennies toewensen.”
VRT-journalist Rudi Vranckx noemt haar een “Kleine Held”. Verder is het boek gevuld met lovende woorden van onder meer West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, oud-gouverneur Paul Breyne, oud-premier Yves Leterme, huidig burgemeester Katrien Desomer en oud-burgemeesters Jan Durnez en Luc Dehaene, die voorstelt om van Jennie de volgende ereburger te maken.
Hoop
Voor Razia Arefi, die in Afghanistan aan het hoofd stond van de Belgische tak van Moeders voor Vrede, is Jennie “een baken van hoop”. “Een inspirerend verhaal van een vrouw die haar comfortabele leven achterliet om de stemmen van vrouwen en meisjes te versterken, degenen die te lang in stilte en onderdrukking hebben geleefd. Onder haar leiderschap werd de organisatie een levenslijn voor duizenden. Ze reisde naar afgelegen dorpen, ongeacht de risico’s, vastberaden om vrouwen te ondersteunen en hun toekomst te verbeteren.”
Jennie blijft actief, ook in eigen streek. “Mijn leeftijd? Nee, dat mag je niet weten. Anders vragen de mensen: ‘gaat het nog’ en ‘zal dat nog lukken’? We zijn sterk bezig om van de Westhoek een Vredeshoek te maken. Ik vind het heel belangrijk dat de jeugd daarbij betrokken wordt. Zij zullen het in de toekomst moeten doen.” (TP)
The post Jennie krijgt Ieperse ‘Nobelprijs’ en lof van bekende vrienden: “One of the last grand old ladies” is provided by KW.be.