De hervorming van de zevende jaren in het secundair onderwijs gaat het komende schooljaar in. De wijzigingen lijken een zevende jaar overbodig te maken, maar de Scholengroep Sint-Rembert ontkent dat. “Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”, zegt algemeen directeur Ann Stael.
Vanaf september wordt het zevende jaar volledig vernieuwd. De eerste grote koerswijziging in het onderwijsbeleid is dat leerlingen die een studierichting afronden in het zesde jaar arbeidsmarktfinaliteit (het vroegere BSO) vanaf dan al meteen hun diploma secundair onderwijs behalen. Tot nu toe hadden ze daar nog een zevende jaar voor nodig.
Daarnaast kun je momenteel na een zevende jaar arbeidsmarktfinaliteit nog starten aan een bacheloropleiding. Ook dat verandert komend schooljaar. Wie een bachelor wil behalen, moet eerst een graduaatsopleiding of een voorbereidend zevende jaar volgen. Iets wat trouwens eveneens geldt voor wie afstudeert in het zesde jaar arbeidsmarktfinaliteit.
Je kansen vergroten
Toch vindt de Scholengroep Sint-Rembert het een grote surplus om het vernieuwde zevende jaar te volgen. Ann Stael: “Doordat je straks al in het zesde middelbaar je diploma behaalt, komt er in het zevende jaar meer tijd vrij om de beroepsgerichte competenties te verwerven, stage te lopen of via duaal leren de nodige ervaring op te doen. Niets dan voordelen.”
Leerling Lars Coopman, die in Sivi het zevende jaar integrale veiligheid volgt, is het daarmee eens. “Dankzij een extra studiejaar doe je meer maturiteit op. Niet iedereen is meteen klaar om in de arbeidsmarkt te stappen.”
Ook andere leerlingen vinden het zevende jaar positief. “Je verhoogt je niveau, waardoor je je kansen bij sollicitaties aanzienlijk vergroot”, aldus Kato Desender, die het zevende jaar manegehouder-rijmeester aan het VLTI volgt.
“Het zesde jaar is nog behoorlijk algemeen, daar waar het zevende jaar praktijkgerichter is, waardoor je een specialist wordt in je vak”, zegt Ellen Kerkhof uit het zevende jaar veehouderij en landbouwteelten van het VLTI.
“In het zevende jaar blijf je in je vertrouwde school, dus wordt een foutje niet meteen afgestraft”, aldus Kayleigh Roose, die zich als zevendejaars aan het VTI in elektriciteit specialiseert. “Ook kom je in contact met verschillende werkgevers, wat een vlotte overgang naar een job garandeert.”
Een extra dimensie
Silke Bruneel is HR-manager bij Deprez Construct uit Kortemark, een bedrijf dat nauw met het VTI samenwerkt. “Dat jaartje extra maakt zeker een verschil”, zegt ze. “We hebben nood aan degelijke lassers en technici. We merken dat jongeren arbeidsklaar zijn als ze een zevende jaar hebben gevolgd. De opleiding voegt een extra dimensie toe aan hun kunnen. Plus: de leerlingen leren ons bedrijf kennen en wij leren hen kennen. Dat is een enorme troef.” (JS)
The post “Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”: hervorming zevende jaren in secundair onderwijs komt eraan is provided by KW.be.