“Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”: hervorming zevende jaren in secundair onderwijs komt eraan

De hervorming van de zevende jaren in het secundair onderwijs gaat het komende schooljaar in. De wijzigingen lijken een zevende jaar overbodig te maken, maar de Scholengroep Sint-Rembert ontkent dat. “Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”, zegt algemeen directeur Ann Stael.

Vanaf september wordt het zevende jaar volledig vernieuwd. De eerste grote koerswijziging in het onderwijsbeleid is dat leerlingen die een studierichting afronden in het zesde jaar arbeidsmarktfinaliteit (het vroegere BSO) vanaf dan al meteen hun diploma secundair onderwijs behalen. Tot nu toe hadden ze daar nog een zevende jaar voor nodig.

Daarnaast kun je momenteel na een zevende jaar arbeidsmarktfinaliteit nog starten aan een bacheloropleiding. Ook dat verandert komend schooljaar. Wie een bachelor wil behalen, moet eerst een graduaatsopleiding of een voorbereidend zevende jaar volgen. Iets wat trouwens eveneens geldt voor wie afstudeert in het zesde jaar arbeidsmarktfinaliteit.

Je kansen vergroten

Toch vindt de Scholengroep Sint-Rembert het een grote surplus om het vernieuwde zevende jaar te volgen. Ann Stael: “Doordat je straks al in het zesde middelbaar je diploma behaalt, komt er in het zevende jaar meer tijd vrij om de beroepsgerichte competenties te verwerven, stage te lopen of via duaal leren de nodige ervaring op te doen. Niets dan voordelen.”

Leerling Lars Coopman, die in Sivi het zevende jaar integrale veiligheid volgt, is het daarmee eens. “Dankzij een extra studiejaar doe je meer maturiteit op. Niet iedereen is meteen klaar om in de arbeidsmarkt te stappen.”

Ook andere leerlingen vinden het zevende jaar positief. “Je verhoogt je niveau, waardoor je je kansen bij sollicitaties aanzienlijk vergroot”, aldus Kato Desender, die het zevende jaar manegehouder-rijmeester aan het VLTI volgt.

“Het zesde jaar is nog behoorlijk algemeen, daar waar het zevende jaar praktijkgerichter is, waardoor je een specialist wordt in je vak”, zegt Ellen Kerkhof uit het zevende jaar veehouderij en landbouwteelten van het VLTI.

“In het zevende jaar blijf je in je vertrouwde school, dus wordt een foutje niet meteen afgestraft”, aldus Kayleigh Roose, die zich als zevendejaars aan het VTI in elektriciteit specialiseert. “Ook kom je in contact met verschillende werkgevers, wat een vlotte overgang naar een job garandeert.”

Een extra dimensie

Silke Bruneel is HR-manager bij Deprez Construct uit Kortemark, een bedrijf dat nauw met het VTI samenwerkt. “Dat jaartje extra maakt zeker een verschil”, zegt ze. “We hebben nood aan degelijke lassers en technici. We merken dat jongeren arbeidsklaar zijn als ze een zevende jaar hebben gevolgd. De opleiding voegt een extra dimensie toe aan hun kunnen. Plus: de leerlingen leren ons bedrijf kennen en wij leren hen kennen. Dat is een enorme troef.” (JS)

The post “Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”: hervorming zevende jaren in secundair onderwijs komt eraan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

DISCUSSIE. Vind jij dat onze regering defensie-uitgaven moet opkrikken naar de NAVO-norm van 5 procent?

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) laat op het overleg van de buitenlandministers van de NAVO-landen weten dat België niet kan instemmen met een NAVO-norm van 5 procent. Zelfs een norm van 3,5 procent is niet haalbaar op korte en middellange termijn. “Die doelstellingen zijn buitensporig, uitgaande van de huidige en toekomstige begrotingscapaciteiten”, zegt Prévot. Vind jij dat

Lees meer »

Knokke-Heist blikt terug op drukke Waalse paasvakantie: “Verlengde weekend van 1 mei zorgde voor bezoekerspiek”

Knokke-Heist blikt tevreden terug op de Waalse lentevakantie, die begon op zaterdag 26 april en liep tot en met zondag 11 mei. Het slotweekend met zomers weer en de Watersportdag en AG Belgian Coast Walk als sportieve afsluiters op zaterdag 10 mei, was een voltreffer. Al blijft bij velen wellicht vooral de overrompeling op 1 mei in het geheugen hangen.<br

Lees meer »

GL Ruiselede speelt zondag beslissende match tegen KSKV Zwevezele: “De hoop om te promoveren groeit”

GL Ruiselede staat op 90 minuten van een promotie naar derde provinciale. Vorig weekend klopte het na een thriller met zelfs strafschoppen buur en favoriet KZ Dentergem. Zondag wacht het beslissende duel thuis tegen KSKV Zwevezele.
The post GL Ruiselede speelt zondag beslissende match tegen KSKV Zwevezele: “De hoop om te promoveren groeit” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voor het eerst zwartspriethoutbij gespot in België

In de Gaumestreek, in het zuiden van Wallonië, is voor het eerst een populatie zwartspriethoutbijen waargenomen. Die naam werd door wetenschappers gekozen omdat het beestje helemaal zwart van kleur is. De soort werd eerder al gespot in Nederland, Duitsland en Luxemburg, maar eigenlijk komt ze vooral voor in Centraal- en Zuid-Europa. Door klimaatverandering schuift de soort steeds meer op naar

Lees meer »

Cassie getuigt voor derde dag op rij tegen ex Sean ‘Diddy’ Combs: “Zijn humeur veranderde door drugs en pijnstillers”

De derde dag van het proces tegen Sean ‘Diddy’ Combs (55) in New York is volop aan de gang. De rapper wordt beschuldigd van mensenhandel en seksueel misbruik. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf, maar Combs ontkent alle beschuldigingen. Zijn ex-vriendin Cassie Ventura getuigde donderdag verder over de vernederingen die zij moest ondergaan op Combs’ seksfeestjes. Volg het proces hier live.

Lees meer »

Oud mijngebouw Thor Central aangesloten op warmtenet, 101 jaar na start steenkoolontginning

In Genk is nu ook het oude mijngebouw van Waterschei, Thor Central, aangesloten op het warmtenet. Een symbolische inhuldiging van het warmtenet, want het was al aangesloten op andere gebouwen van het bedrijven-, technologie- en wetenschapspark. Het warmtenet is modulair, dat wil zeggen dat in de toekomst ook andere bestaande of toekomstige gebouwen op Thor Park aangesloten kunnen worden.

Lees meer »