Op donderdag 8 mei vond de herinhuldiging plaats van het kunstwerk de Letse Bijenkorf op de gedenkplaats van de Tweede Wereldoorlog in Lestene, Letland.
Het kunstwerk stond eerder op het Brivibaplein in Zedelgem, maar werd er weggehaald nadat het gemeentebestuur in 2021 in het oog van een storm terechtkwam toen het Franse tijdschrift Paris Match het monument omschreef als een eerbetoon aan Nazi-collaborateurs. Ook het Brivibaplein werd opnieuw omgedoopt tot Peerdenbilk. Het omstreden kunstwerk verliet in 2024 Zedelgems grondgebied en verhuisde naar Letland, waar het nu een vaste stek kreeg.
Vrijheidsdrang
Pol Denys, voormalig gemeenteraadslid voor Vlaams Belang en drijvende kracht achter het Lets-Zedelgems project, reageert: “De begraafplaats waar de Letse Bijenkorf nu staat, is een herdenkingsoord ter nagedachtenis aan alle soldaten van het Letse Legioen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. De Bijenkorf staat symbool voor de nagedachtenis van de 11.700 Letse soldaten die in 1945/46 in het krijgsgevangenenkamp in Zedelgem verbleven, hun vrijheidsdrang en het verlangen naar hun thuisland Letland. De ceremonie werd bijgewoond door talrijke prominenten. Het monument, met zijn nochtans uitgesproken vrijheidsboodschap, werd uit Zedelgem verbannen, door een onkundig schepencollege dat zich liet misleiden door een advies van een zogenaamd expertenpanel, zorgvuldig geselecteerde acolieten van het Russisch imperialisme. Dat noch de kunstenaar Kristaps Gulbis, noch het Museum van de Bezetting van Letland in Riga inspraak had over de toekomst van de Letse Bijenkorf bewijst de ondemocratische beslissing van de adviesgroep.” Op 8 mei wordt traditiegetrouw het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht in Europa. “Ook in Letland worden dan de talloze slachtoffers herdacht. De herinhuldiging van het Vrijheidsmonument in Lestene vond plaats in het licht van wat er vandaag in Europa gebeurt, waar oorlog woedt, waar Russische agressie heerst, en onze vrijheid wordt bedreigd”, aldus Pol Denys. (BC)
The post Omstreden Bijenkorf vindt een thuis in het Letse Lestene is provided by KW.be.