Op een dag telefoon krijgen één van de grootste kranten ter wereld met de vraag of Europa Amerikaans vlees met hormonen zou invoeren? Het overkwam topslager Hendrik Dierendonck (50) uit Koksijde.
Lees hier het artikel in The New York Times
Hendrik Dierendonck runt verschillende slagerijen in Sint-Idesbald, Nieuwpoort, Kortrijk, Brussel, Ukkel en Waterloo. Voor de zomer opent een nieuwe zaak in Oostende. Daarnaast zijn er restaurants Carcasse in Sint-Idesbald en Knokke-Heist, is er een versnijdatelier in Kortrijk, een productie-atelier en ook een boerderij in Veurne en stelt het bedrijf alles samen niet minder dan 140 werknemers te werk.
Minder vlees, maar betere kwaliteit: de filosofie van Hendrik Dierendonck is al langer bekend. Zelfs tot in de Verenigde Staten, zo blijkt nu, want zaakvoerder Hendrik kreeg een telefoontje van een Amerikaanse journaliste van The New York Times. “Die dame shopt graag in onze slagerij in Brussel en ik zag het als een mooie kans om mijn ideeën over het belang van kwaliteitsvol vlees te delen met de Verenigde Staten. Amerika wil inzetten op meer export van vlees, maar dat is vaak bewerkt met hormonen. Wij mogen geen hormonen gebruiken, dus zouden we natuurlijk ook niet zo’n vlees invoeren”, klinkt het.
Verstoppertje tussen karkassen
De liefde voor het vaak kreeg Hendrik mee van zijn vader, slager Raymond. “Toen ik klein was, speelden mijn broer en ik soms verstoppertje in de slagerij”, liet Hendrik eerder optekenen aan KW. “En ja, we verstopten ons soms in de koelkast, tussen de karkassen. De geur van vlees dat rijpte in een koelkast vol kurk, cement en hout drong onze neus binnen. De frigo had toen al twintig jaar rijping opgeslorpt, wat een unieke smaak gaf aan het vlees dat speciaal werd geselecteerd op basis van kleur, vetconstructie, leeftijd, ras… Door de jaren heen heb ik mij met vallen en opstaan de kunst van het rijpen eigen gemaakt en zie ik mezelf als de grondlegger ervan. De herinnering aan de smaak en de geur van ‘Oedslach’ drijft me al jaren om het rijpingsproces te blijven perfectioneren. ‘Oedslach’ is een dialectwoord dat zoveel betekent als ‘oud geslacht’ of ‘oud vlees’. De internationale erkenning die ik kreeg met twee medailles op de World Steak Challenge was dan ook een absolute ode aan mijn vader en het ambacht.”
The post Straf: topslager Hendrik Dierendonck duikt plots op in… The New York Times is provided by KW.be.