Reuzenkreeft Wesley stierf in 2019 in Sea Life Blankenberge. Hij werd recent opgezet door taxidermist Ellen Carlier. Nu is hij te bezichtigen in het Instituut voor Natuurwetenschappen.
In 2019 zwom reuzenkreeft Wesley nog rondjes in de Oesterput in Blankenberge, nadat hij werd gevangen voor de kust van Nova Scotia in Canada. De restauranthouder schonk de reuzenkreeft aan Sea Life Blankenberge zodat hij daar in alle comfort van zijn pensioen genieten. Maar amper een week na zijn aankomst in Sea Life stierf Wesley. Hoe dat kwam is niet duidelijk. De reuzenkreeft (Homarus americanus) van negen kilo werd naar schatting 90 jaar oud. Hij was de oudste kreeft van ons land. Na zijn overlijden schonk Sea Life de kreeft aan de collecties van het Instituut voor Natuurwetenschappen.
Taxidermie
“Tijdens de coronaperiode zat Wesley nog twee jaar in de diepvries”, vertelt taxidermist Ellen Carlier aan Het Nieuwsblad. Daarna dompelde de taxidermist het specimen eerst enkele maanden in een oplossing met formaldehyde, om verder verval tegen te gaan en het exemplaar te stabiliseren. Daarna haalde ze de kreeft deels uit elkaar om de weke delen te verwijderen. Op die manier blijft alleen het exoskelet over. Ze maakte ontbrekende delen na, gaf Wesley zijn oorspronkelijke kleur en plaatste hem in een natuurlijke houding. Zijn wedergeboorte duurde zes jaar, maar voortaan is Wesley te bezichtigen in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
De kreeft, vernoemd naar Club Brugge-speler Wesley Moraes, is klaar om door het publiek bewonderd te worden in toekomstige tentoonstellingen in ons museum en elders.
The post Reuzenkreeft Wesley kreeg nieuwe thuis en is klaar om bewonderd te worden is provided by KW.be.