BelBul werd voorgesteld als het officiële keurmerk voor Belgische mousserende wijnen, vervaardigd volgens de ‘méthode traditionnelle’. Van de 22 domeinen die officieel gecertificeerd zijn met het BelBul-label komen er vijf uit onze provincie: Mérula Wines (Brugge), Wijndomein Hoogenhove (Aarsele), Entre-Deux-Monts en Wijngoed Monteberg (allebei Heuvelland) en Den Nachtegael (Zonnebeke).
Katrien Six (52) is samen met haar broer Edward de tweede generatie van Wijngoed Monteberg, dat in 1996 werd opgericht door hun vader Jean-Pierre. Edward zich richt op de wijnbouw en Katrien op de commerciële en organisatorische aspecten. Wijngoed Monteberg, gelegen op de zuidflank van de Monteberg in Dranouter, produceert een breed scala aan wijnen. “Wij maken al sinds 2008 mousserende wijnen. Het is goed dat dit kwaliteitslabel er gekomen is. Hopelijk zijn de mensen er snel mee vertrouwd en worden we samen genoemd met andere bekende schuimwijnen als cava of champagne”, zegt Katrien.
In de prijzen
“Op dit moment zitten er twee mousserende wijnen in ons gamma, maar dat varieert regelmatig. Momenteel gaat het om de Brut en de extra brut”, vertelt Katrien. “Een van onze mousserende wijnen leverde ons vorig jaar nog een gouden medaille op in de verkiezing van beste Belgische wijnen. Eind volgend jaar willen we een mousserende rosé op de markt brengen. Dat wordt een van de nieuwe zaken voor ons feestelijk jaar 2026, de rest verklappen we pas later. Volgend jaar blazen we 30 kaarsjes uit. De komende zomer belooft weer gezellig druk te worden op en rond ons zonnig wijnterras. De ideale manier om een glaasje BelBul te komen proeven.”
Stimulans
Ook bij de collega’s van Entre-deux-Monts in Westouter zijn ze blij met deze erkenning. “We zijn verheugd dat Belgische bubbels nu ook nationaal worden gedragen als volwaardige ambassadeurs van lokale kwaliteit. Dit heeft uiteraard een positieve impact op ons bedrijf”, vertelt Jelle Steel (29), die zich over sales en events ontfermt bij het wijndomein. “Het is een stimulans om de lat nog hoger te leggen. De Belgen drinken graag een bubbel en het is goed dat er nu een algemene naam is voor Belgische schuimwijn. De volgende stap is om dit te laten inburgeren bij wijnhandelaars, horeca en de consument.”
“In de eerste dagen na de bekendmaking zag ik meteen al een positief effect” – Dirk Syx, Den Nachtegael
Zo’n 21 jaar geleden plantte Martin Bacquaert samen met zijn vader Yves de eerste wijnstokken op de gronden van zijn grootvader Jean. Zoals de naam doet vermoeden ligt het tussen twee bergen: de Rodeberg en de Zwarteberg. Al sinds 2009 bieden ze mousserende wijnen en vijf van die wijnen kregen het label. “Het gaat om de Wiscoutre Blanc de Blancs, Wiscoutre Rosé, Bacquaert Brut, 2019 Héritage en de Cuvée Jean Héritage. Die laatste kwam vorig jaar uit ter ere van ons 20-jarig bestaan”, geeft Jelle mee.
Duidelijk zichtbaar
“Nu kijken we om het logo op het etiket te zetten, zodat het voor de klant duidelijk zichtbaar zal zijn dat het om een BelBul gaat. We hebben nog een zesde mousserende wijn met appelsap, maar die valt niet onder BelBul. Het is steeds ons doel om de consument te betrekken in ons verhaal. De zomer is altijd een periode om naar uit te kijken. Er zijn veel toeristen die de streek willen ontdekken en daar spelen wij graag op in.”
Automatisatie
Nog in de Westhoek telt Zonnebeke een windomein die deel mag uitmaakt van BelBul. Het gaat om Den Nachtegael, het wijndomein van Dirk Syx op de grens met Langemark. Hij koos na een carrière als bedrijfsleider van Syx Automations voor een nieuwe uitdaging als wijnboer. Dirk transformeerde een hoeve tot wijngaard. “In 2017 heb ik het domein gekocht en in 2022 zijn we open gegaan”, vertelt Dirk (60). “We produceren meer dan 20 verschillende wijnen, waaronder zeven mousserende. Op jaarbasis produceren we iets minder dan 100.000 flessen en dat willen we de komende jaren nog verder laten stijgen. Ik werk graag met innovatieve technieken en automatisatie is en blijft mijn drijfveer.”
Consensus
Hij is blij dat er een naam gevonden is voor de Belgische schuimwijn. “In België zijn er heel veel lekkere mousserende wijnen. Je mag het natuurlijk geen champagne noemen, dus er was een naam nodig die zowel voor de Vlamingen als de Walen goed klinkt. Met BelBul is er nu een consensus en het zal ons als wijnmakers alleen maar stimuleren. In de eerste dagen na de bekendmaking zag ik meteen al een positief effect”, zegt Dirk, die goed bevriend is met enkele champagnemakers in Frankrijk. “Ik ben daar redelijk goed verankerd. Ze hebben me gevraagd om lid te worden van de Meunier-associatie. Daarvoor moet ik eerst een bubbel maken die enkel Meunier bevat. Die zal binnenkort op de markt komen.”
The post Drie wijndomeinen uit de Westhoek dragen het nieuwe BelBul-label: “Samen genoemd worden met cava en champagne” is provided by KW.be.