Een dozijn bewoonsters van het Begijnhof in Brugge hebben samen met schepen van patrimonium Pieter Marechal hun handtekening gezet onder het nieuwe bewonerscharter. Deze ondertekening vond plaats op het Begijnhof zelf en staat voor het gezamenlijke engagement van Stad Brugge en de bewoonsters van het Begijnhof om deze unieke erfgoedsite met zorg en respect te beheren.
Het Begijnhof Ten Wijngaarde in Brugge, sinds 1998 erkend als Unesco Werelderfgoed, is niet enkel een verzameling historische gebouwen, maar een levend erfgoed waar stilte, eenvoud en spiritualiteit centraal staan. Het werd eeuwenlang bewoond door begijnen en religieuze gemeenschappen, en ook vandaag wordt het nog steeds bewoond.
Rust
Deze bewoonsters spelen een cruciale rol in het in stand houden van de immateriële waarden van het Begijnhof, zoals de rust, bezinning en het respect voor de historische context.
In 2020 nam Stad Brugge het beheer van de verhuringen over en startte een traject op om het erfgoed toekomstgericht te beheren. In 2023 werd een studie uitgevoerd naar de immateriële erfgoedwaarden van het Begijnhof. Deze studie maakte deel uit van Brugges rol als pilot city binnen het mondiale netwerk van werelderfgoedsteden (OWHC), waarin Brugge erkend wordt als internationaal voorbeeld van innovatieve erfgoedzorg.
Bekrachtigd
De goedkeuring van het bewonerscharter werd vorige maand al bekrachtigd door de gemeenteraad, na een pittig debat. Zo vond oppositieraadslid Jasper Pillen (Voor Brugge) het discriminerend dat enkel vrouwen er mogen wonen. Hij vreest dat Brugge kan aangeklaagd worden wegens discriminatie. In het charter worden naast praktische richtlijnen (geluidsbeperking, onderhoud, groenbeheer …) waarden zoals respect voor stilte, omgang met bezoekers, en het bevorderen van de erfgoedbeleving expliciet opgenomen.
“Het Begijnhof is een plek met een ziel. Met dit charter erkennen we dat bewoners mee verantwoordelijk zijn voor het bewaren van die ziel. Niet alleen voor vandaag, maar ook voor toekomstige generaties”, zegt schepen Pieter Marechal.
Opmaak masterplan
Daarnaast werkt de Stad Brugge volop aan de opmaak van een masterplan voor de site. Deze langetermijnvisie moet antwoorden bieden op de dringende renovatienoden van de woningen, waarvan vele dateren uit de renovatiecampagne van de jaren ’70. De meeste woningen hebben een lage energieprestatie en voldoen nog niet aan de Vlaamse wooncode.
“We onderzoeken momenteel welke structurele ingrepen nodig zijn. Het uiteindelijke doel is een duurzaam beheermodel dat zowel de erfgoedwaarden als het hedendaagse wooncomfort verenigt. Brugge treedt hiermee niet alleen op als beheerder, maar ook als voorloper in erfgoedzorg en participatie, waarbij bewoners niet louter gebruikers zijn, maar actieve erfgoedpartners”, aldus schepen Pieter Marechal.
The post Bewoonsters van Begijnhof in Brugge ondertekenen een charter om deze door Unesco beschermde site met respect te beheren is provided by KW.be.