Wasserij De Meibloem houdt er na drie generaties mee op: “Tot zes ton was per week”

Binnen enkele weken sluit de bekende wasserij De Meibloem na 77 jaar definitief de deuren. De familie Verbeke zorgde drie generaties lang voor de was en plas van talloze particulieren, horecazaken en bedrijven, maar nu komt er een eind aan dat verhaal. Zaakvoerders Filip Verbeke (64) en Ann Lammertyn (63) willen het wat kalmer aan doen en gaan met pensioen.

Het was 1948 toen Gentil, de grootvader van Filip, samen met zijn vrouw Osima Bossuyt aan de voorkant van hun vlasroterij ook met een wasserij begonnen. “Het ging toen niet zo goed met de vlassector en veel roterijen schakelden toen over naar die tweede bezigheid”, verklaart Filip de opstart van De Meibloem. “Alles bevond zich toen al in de Rozebekestraat. De service was nog niet zo uitgebreid als nu, maar de mensen kregen hun was wel winddroog en gezwierd terug. Doorheen de jaren groeide de zaak uit tot een volwaardige wasserij en verdween het vlasroten naar de achtergrond. Tot op een dag alleen de wasserij overbleef.”

Eind jaren zestig namen Filips vader Flavien en zijn vrouw Lucienne Beernaert de zaak over. “De wasserij werd stelselmatig uitgebreid en we gingen ook voor nieuwe sectoren werken”, vervolgt Filip. “We kregen er werk van restaurants bij, maar ook werkkledij van fabrieken namen we voortaan onder handen. Meer werk betekende ook het aanwerven van personeel. Ik zelf ben er in 1982 bij gekomen en samen met ons waren er drie dames in dienst. Voor mij was het vrij vanzelfsprekend dat ik in de familiezaak stapte en ik ben blij dat ik mijn ouders in 1990 uiteindelijk opgevolgd ben als zaakvoerder.”

Chauffeur

Ann was tot op dat moment aan de slag als leerkracht in de basisschool van Lendelede, maar maakte dan mee de overstap naar de wasserij. “Toen begonnen we ook met nieuwkuis en er kwam een winkel bij waar ik in stond”, blikt ze terug op haar beginperiode in De Meibloem. “Ik heb zes à zeven jaar les gegeven in het lager onderwijs, maar we hadden net drie kleinere wasserijen overgenomen en verbouwd en toen hebben we beslist samen in dit avontuur te stappen.” In 2001 volgde ook de overname van Spencer Shop in Kortrijk, die als tweede locatie bleef bestaan. Die activiteiten zijn daar stopgezet wegens pensioen van de gerante”, gaat Ann verder.

“We hadden voor onszelf al even uitgemaakt dat ook wij er dit jaar mee zouden stoppen. We hebben het altijd met veel plezier gedaan, maar het is een heel arbeidsintensieve job. We hadden werkdagen van makkelijk 11 tot 12 uur. We draaiden vijf tot zes ton was per week, met een capaciteit van 300 kg per uur en hadden tot 12 mensen in dienst. Tot een paar jaar geleden konden we ook nog rekenen op de gouden steun van onze chauffeur Patrick Deltomme, die 29 jaar in dienst is geweest. Als wij eens op reis wilden coördineerde hij alles, maar hij is al even met pensioen. We konden ook altijd rekenen op de trouwe hulp van onze andere personeelsleden en daar zijn we hen uiteraard heel dankbaar voor. Maar altijd paraat staan begon toch wat op ons te wegen. We verlangen naar een trager ritme en een rustiger leven.”

Geen overnemers

De Meibloem door iemand anders verder laten zetten zit er niet in. “Onze twee zoons gingen elk een andere professionele richting uit”, aldus Filip. “Barend is kinesist en Rinus is actief in de sector van de zonnepanelen en hernieuwbare energie. Overnemers zoeken was ook geen optie omdat we eigenlijk zonevreemd liggen en de huidige vergunning in 2032 afloopt. Het is goed geweest en we hebben er vrede mee.”

Klanten kunnen nog tot en met 26 mei vuile was en nieuwkuis binnen brengen. “In juni zijn we nog elke voormiddag van 9 tot 12 uur open voor wie zijn was wil komen halen, maar nieuwe orders aanvaarden we dan niet meer”, zegt Ann. “We hadden het geluk dat we een heel trouw klantenbestand hadden en bedanken hen voor het jarenlange vertrouwen. Zelf verhuizen we straks naar een appartement in de Stationsstraat en zal er meer tijd zijn om eens op reis te gaan”, besluiten ze.

The post Wasserij De Meibloem houdt er na drie generaties mee op: “Tot zes ton was per week” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brugse Meifoor geopend met Belgische primeur: 85 meter hoge Mission Impossible Tower

Vrijdagnamiddag heeft schepen voor werk en ondernemen Minou Esquenet in het gezelschap van Miss West-Vlaanderen Astrid Lafaut de Brugse Meifoor officieel geopend. Dat gebeurde vlak voor de Mission Impossible Tower in het Koning Astridpark: een 85 meter hoge attractie die voor het eerst op een Belgische kermis te beleven is.
The post Brugse Meifoor geopend met Belgische primeur: 85

Lees meer »

Brand in Brussels metrostel: 3 stations ontruimd, verkeer op 2 metrolijnen onderbroken

In Brussel zijn de metrostations Ribaucourt, Simonis (Elisabeth) en IJzer ontruimd wegens rookontwikkeling in een metrostel aan Ribaucourt. Dat bevestigen de Brusselse brandweer en de Brusselse maatschappij voor Openbaar Vervoer MIVB. Er was brand uitgebroken in het metrostel, maar de brandweer kreeg die snel onder controle. De metrogangen worden nu nog geventileerd. 2 metrolijnen zijn onderbroken.

Lees meer »

Groene toegangspoort in Pradopark officieel geopend

De groene toegangspoort in het Pradopark is officieel geopend. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse lente-aperitief van de buurt. “Elke plek wordt op voorhand aangekondigd, en iedereen wordt uitgenodigd om mee te bouwen, mee te denken of gewoon eens te komen kijken.”
The post Groene toegangspoort in Pradopark officieel geopend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zeeman Kortrijk schenkt 15 dozen met nieuw materiaal ter waarde van 1.600 euro aan De Korbeel: “Meer dan welkom voor onze kinderen”

Zeeman op de Grote Markt van Kortrijk lanceerde in de maand april een actie om jongeren die het minder goed hebben te steunen: dat is goederen verzamelen en doneren. Het pakket is 1.600 euro waard en wordt dit keer geschonken aan De Korbeel.
The post Zeeman Kortrijk schenkt 15 dozen met nieuw materiaal ter waarde van 1.600 euro aan

Lees meer »

Omgevingsvergunning nieuwbouw Maricolen toegekend: “Vier nieuwe blokken bouwen”

De kogel is door de kerk: de omgevingsvergunning voor de gloednieuwe schoolinfrastructuur van Maricolen Maldegem is toegekend. “Dit is voor onze school een heel belangrijke mijlpaal. Zowel onze kleuter-, lagere als secundaire scholen zullen in de nabije toekomst over een moderne, duurzame en inspirerende leeromgeving beschikken”, zegt Jonas De Pauw van Maricolen Maldegem.
The post Omgevingsvergunning nieuwbouw Maricolen toegekend:

Lees meer »

Kaartkampioenen bekend van Wintertornooi van Recht voor Allen

Al 29 jaar organiseert de kaartersclub Recht Voor Allen Jonkershove een Wintertornooi kaarten. Dit bestaat uit vier tornooikaarten in Kortemark, Langemark, Woumen en Poelkapelle. De eerste prijs voor de winnende ploeg is een wisselbeker en voor de spelers is er een mooie prijzenpot.
The post Kaartkampioenen bekend van Wintertornooi van Recht voor Allen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute doorbreekt de stilte: “Jullie hebben geen flauw benul hoeveel mensen mij zeggen: ‘Chapeau dat jij dit volhoudt’”

Interviews met Wouter Vandenhaute (63) zijn een zeldzaamheid. Bovendien was de verloren bekerfinale een perfect alibi geweest om te blijven zwijgen. Maar de voorzitter van RSC Anderlecht besloot toch om de stilte te doorbreken. “Néén, ik ga niet opgeven. Want als er één club in België Club Brugge kan voorbijsteken, dan is het Anderlecht wel.”

Lees meer »

Volgt er een nieuw mirakel van Storck? Cercle treft Patro Eisden voor het behoud

Cercle Brugge, dat maandag Bernd Storck aanstelde als vervanger van Jimmy De Wulf, veroordeelde zichzelf op het Kiel na een totale instorting tot een gevreesd barrageduel voor het behoud. Tegenstander in twee wedstrijden is Patro Eisden Maasmechelen dat geschiedenis kan schrijven. Benjamin Lambot en Lucca Lucker, beiden ex-Cercle, speelden dit seizoen met Club Luik tegen de Limburgse club.
The

Lees meer »