Van 19 tot 22 juni staat Oostende volledig in het teken van de 49ste editie van het Maatjesfestival. Een traditie die haar oorsprong vindt in een klein café, maar dit jaar uitmondt in een mijlpaal van formaat. Oostende wordt immers officieel erkend als ‘Haringhoofdstad’. Een unieke titel, en een terechte bekroning voor een stad die al bijna een halve eeuw het maatjesfeest op geheel eigen wijze tot leven brengt.
Op donderdag 19 juni komen de eerste Hollandse maatjes aan in de haven van Oostende. Een symbolisch moment, waarmee het maatjesseizoen officieel van start gaat. De festiviteiten barsten daarna echt los vanaf vrijdag 20 juni om 14 uur op het Vissersplein, met een bruisend volksfeest vol muziek, geurige vis en gezelligheid – en dat vier dagen lang.
Bijna 50 jaar geleden bracht Gerard Dangreau, een plaatselijke haringboer, voor het eerst mensen samen rond een ton maatjes in een Oostends café. Het werd zo’n succes dat het feest al snel uit zijn voegen barstte. In het tweede jaar verhuisde het naar de Vismijn, waar liefst 4.000 bezoekers opdaagden. Vandaag is het uitgegroeid tot een van de grootste zomerevenementen in de stad. Ook meter Wendy Van Wanten is weer van de partij. “Ik ben een trotse Oostendse, met vissersbloed in de aderen. Mijn grootvader was visser. Dit festival voelt als thuiskomen. Ik mag opnieuw het eerste maatje proeven – een hele eer. Glenn verdient alle lof voor wat hij doet. Het is zijn passie, zijn levenswerk.”
“Het is voor mij en ons comité een eer om deze traditie verder te zetten”, vertelt Glenn Dangreau, neef van de oprichter en bezieler van het Maatjescomité. “Met de erkenning als Haringhoofdstad wordt het werk van mijn nonkel en van al die generaties vrijwilligers beloond. We zijn fier, dankbaar én klaar voor de toekomst.”
Oostende als pionier
Hoewel het concept ondertussen navolging krijgt in andere steden – zo organiseerde Gent vorig jaar op exact dezelfde datum een eigen maatjesfestival – blijft Oostende vastberaden. “Wij waren de eersten. Al 49 jaar lang. We hebben een eigen comité, een vissersverleden en een hart voor traditie. Daar staan we op”, aldus Glenn.

De erkenning als Haringhoofdstad komt niet uit de lucht gevallen. Het Nederlands Visbureau, vertegenwoordigd door Annemie, Gerbrand en Lisa, benadrukt het belang van de samenwerking. “Oostende heeft ons hart gestolen. Het is een stad met een visserijziel, waar de liefde voor het maatje voelbaar is. We zijn hier met open armen ontvangen. Dit is de juiste plek om onze producten te vieren”, zegt Gerbrand. “De samenwerking tussen België en Nederland wordt er alleen maar sterker door. Oostende is een vruchtbare bodem.”
Warm volksfeest
Het festival blijft trouw aan zijn roots. Die van een gratis volksfeest, mogelijk gemaakt dankzij sponsors en de stad Oostende. Een vers maatje kost nog steeds symbolisch 2 euro – een knipoog naar de tijd waarin haring het voedsel van de gewone man was. “We verwachten bij goed weer duizenden mensen. En iedereen is welkom. Want in tijden waarin we allemaal op zoek zijn naar verbinding, is er niets mooier dan samen genieten van een stukje vis, een glas en een glimlach”, besluit Glenn. (ZB)
Meer info vind je op de Facebookpagina Maatjescomitè Oostende.
The post Maatjesfestival viert 49ste editie en Oostende is ‘haringhoofdstad’ is provided by KW.be.