Lien Debal nam na corona noodgedwongen afscheid van haar kleuters en vervult nu wensen: “We zorgen voor lichtpuntje in vaak moeilijke periode”

Lien Debal is een vrouw die het leven met open armen tegemoet treedt. Ondanks de uitdagingen die ze al moest overwinnen, blijft ze vastberaden om het beste te halen uit elke situatie. Haar verhaal is er een van veerkracht en hoop. “Je hebt altijd een keuze in het leven en ik heb ervoor gekozen om me niet in een slachtofferrol te wentelen.”

Lien Debal was kleuterjuf in SBS De Brug toen het coronavirus toesloeg in 2020. Ondanks haar voorzichtigheid, raakte ze toch besmet en trok ze, zoals ze zelf zegt, een slecht lotje. “Na de eerste symptomen ging het heel snel. Ik kon amper ademen en zelfs naar het toilet gaan was een te grote inspanning.” Eenmaal thuis stond Lien er alleen voor, want niemand mocht bij haar, zelfs haar arts niet. “Het was een zware periode en bij momenten dacht ik dat ik het gevecht zou verliezen”, aldus Lien die met Lobke (16) en Louis (15) twee kinderen heeft.

Lien herstelde heel langzaam en pas enkele maanden later kon ze beginnen revalideren. “Het was een intense weg en achteraf gezien ook een traumatische ervaring. Op dat moment was er nog niet veel gekend over de ziekte en longcovid bestond zelfs nog niet. Gelukkig belandde ik bij professor Vogelaers en dat zette de kentering in.”

Positieve keuze

Op het moment van haar ziekte volgde Lien een bachelor-opleiding aan Vives. “Ik droomde er al altijd van om te werken met kinderen met een zorgnood en deze studies waren daar een eerste stap in. Ik zat in mijn tweede jaar toen ik besmet raakte met corona. Veel mensen zeiden me dat ik moest opgeven en focussen op mijn herstel, maar dat wou ik niet.” Met veel begrip van haar docenten zette ze door en ze slaagde met onderscheiding. “Dat zorgde voor een mentale boost en het gaf me ook de moed om verder te doen.” En die ingesteldheid typeert Lien volledig. “Je hebt altijd een keuze in het leven. Ik ben door de hel gegaan, maar ik wou niet in die slachtofferrol vallen. Ik zette door, vaak puur op wilskracht, maar als je iets echt wil, dan kan je het!”

Lien moest bijna een jaar revalideren, maar helaas volstond dat niet om haar job als kleuterjuf terug op te pikken. “Ik mis mijn kleutertjes en niets zal dat ooit kunnen vervangen, maar bij elke deur die sluit, gaat een andere open. Bij mij was dat Make-A-Wish.”

Make-A-Wish

Lien had altijd al een zwak voor deze organisatie en toen ze enkele jaren geleden via een neefje van dichtbij zag wat Make-A-Wish doet, wou ze ook haar steentje bijdragen. “Ik ben gestart als wensvrijwilliger”, weet Lien. “Deze vrijwilligers laten de wensen van kinderen en jongeren met een levensbedreigende ziekte uitkomen. Ik doe dat nog steeds, maar ik groeide door tot vice-kernverantwoordelijke van Make-A-Wish West-Vlaanderen. Samen met mijn collega verdeel ik de wensen en ondersteun ik de vrijwilligers. Ik volg de vergaderingen op en probeer het West-Vlaamse team goed draaiende te houden, maar het liefst van al vervul ik de wensen. Het is zo’n mooi gevoel om een kind in een moeilijke situatie toch een bijzondere dag te kunnen schenken.”

Eerste wens

Make-A-Wish vervult jaarlijks zo’n 160 wensen van kinderen tussen 3 en 18 jaar, waarvan gemiddeld 30 per jaar in West-Vlaanderen. “Als een kind kan geloven dat zijn wens uitkomt, dan kan het ook geloven dat hij beter wordt en dat is de kracht van Make-A-Wish”, zegt Lien. Ze herinnert zich haar eerste wens als vrijwilliger: “Lenn, een jongetje van toen 5 jaar, droomde ervan om als piper onder de Menenpoort te mogen blazen. Het was een prachtige dag, maar de kers op de taart moest dan nog komen! Deze wens is namelijk bekroond en het gezin mocht als vip naar Disneyland Amerika. Toen ik dat hoorde, voelde het alsof ik zelf de lotto had gewonnen”, lacht ze.

Vrijwilligerswerk

Voor Lien is vrijwilligerswerk meer dan een bezigheid, het is een manier van leven. “Je komt met heel wat mensen in contact en je belandt vaak in situaties die je anders nooit zou meemaken. Zo ben ik onlangs letterlijk van de grond gegaan met Julius en Dominiek Persoone. Samen met enkele kindjes deden we een ballonvlucht gevolgd door een heerlijke picknick.”

Toch is het niet altijd gemakkelijk. “Als vrijwilliger word je vaak geconfronteerd met zware verhalen of moet je afscheid nemen van een kindje. Soms zit je in de rol van psycholoog, ook al ben je dat niet van opleiding. Sommige gezinnen zijn daarin heel open en dan luister je en geef je steun. Ik heb geleerd om dat van me af te zetten, want hoe erg de situatie ook is, met wat wij doen, zorgen we voor een lichtpuntje in de moeilijke dagen.”

“Als een kind kan geloven dat zijn droom uitkomt, dan kan het ook geloven dat het beter zal worden”

Het stopt echter niet bij Make-A-Wish. Lien is ook actief binnen de focusgroep patiëntenparticipatie van AZ Delta, waar ze advies geeft om de patiëntenrechten nog beter te respecteren. “Ik ga in gesprek met dokters, verpleegkundigen, mag spreken op symposia en zo mijn steentje bijdragen. Maar ik weet dat ik mij nog op veel andere vlakken kan inzetten, dus hier stopt het niet voor mij. Zo lang mijn lichaam het aan kan, wil ik me inzetten voor anderen.”

Lien heeft soms ook af te rekenen met vooroordelen. “Ik heb het geluk te kunnen rekenen op een warme familie en vriendenkring, maar ik merk soms wel wat achterdocht en onbegrip bij mensen. Ze zien enkel wat ik wel nog kan, maar beseffen niet dat ik daar veel voor opoffer. Bij deze wil ik dan ook een warm pleidooi houden voor vrijwilligerswerk. Jammer genoeg wordt dit soort werk nog altijd niet als volwaardig aanzien, maar stel je eens een maatschappij voor zonder vrijwilligers? Er zou niet veel meer draaien hoor.”

Word je warm van het lezen van dit verhaal en wil jij ook je steentje bijdragen voor Make-A-Wish? Zij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Neem zeker een kijkje op www.makeawish.be.

The post Lien Debal nam na corona noodgedwongen afscheid van haar kleuters en vervult nu wensen: “We zorgen voor lichtpuntje in vaak moeilijke periode” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nog onduidelijk hoeveel EU extra gaat investeren in defensie

Het is nog onduidelijk hoeveel de EU-lidstaten de komende vier jaar extra gaan investeren in defensie. Dat zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. De Europese Commissie hoopt op 650 miljard euro, door onder andere versoepeling van de EU-begrotingsregels.

Lees meer »

MR-minister Bernard Quintin: “Erkenning Palestina moet er komen”

"We steunen het plan van Frans president Macron over een tweestatenoplossing voor Palestina en Israël. Maar daar zijn enkele voorwaarden aan verbonden." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Quintin (MR) in De Afspraak op Vrijdag. Zijn partij was de enige in de federale regering die nog dwarslag om de Palestijnse staat te erkennen. "Wat er daar gebeurt, is onaanvaardbaar.

Lees meer »

Julie (12) en 70 andere mucopatiënten krijgen medicijn niet terugbetaald: “15.000 euro per maand kunnen we niet betalen

De onderhandelingen over de terugbetaling van het medicijn Kaftrio, voor patiënten met een zeldzame vorm van muco, zijn afgesprongen. Dat is slecht nieuws voor een 70-tal Belgische patiënten die gehoopt haden dat zij het dure geneesmiddel terugbetaald zouden krijgen. Zo ook voor Caroline, de moeder van de 12-jarige Julie. “Waarom kunnen andere mensen met muco genieten van deze levensreddende medicatie

Lees meer »

Het Kapsalon van Marleen neemt deel aan Atelier in Beeld: “Het kappen is intensief werk”

Bij het binnenkomen van het atelier van Marleen Vandewalle (66) valt het meteen op: ‘Het Kapsalon’ staat er in een steen gebeiteld. Marleen is dan ook kapster, niet van weelderige haardossen maar van letters in steen. Zij neemt dit jaar deel aan de kunsttentoonstelling ‘Atelier in Beeld’, die plaatsheeft op 17 en 18 mei en waaraan meer dan 2.500 kunstenaars

Lees meer »

Thuis is waar mijn auto staat

Als we nu eens het thema mobiliteit introduceerden in de populairste soap van Vlaanderen? Misschien leren we dan zelf nadenken over waarom we zo vaak de auto gebruiken, denkt Kris Peeters.

Lees meer »

Vrouw (35) steekt 44-jarige man dood in Tienen: “Twee dames uit de buurt probeerden hem tevergeefs te reanimeren”

Een vrouw van 35 jaar heeft zondag rond 12.30 uur haar partner van 44 jaar doodgestoken in de Potterijstraat in Tienen. Dat bevestigt het parket van Leuven. “Twee buurtbewoners probeerden het slachtoffer te reanimeren op straat”, vertellen buren. Een MUG-team kwam nog ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat. De vrouw kon nog niet ondervraagd worden over het motief.

Lees meer »

Stadsmedewerker Danny prijkt op de poster van Sinksen: “Dit is uit m’n comfortzone, maar ben blij met het resultaat”

Vergis u niet: op de affiche van Sinksen ’25 zou je denken een enthousiaste zongebruinde Italiaan in een kleurrijk Toscaans dorpje te spotten. Niets is minder waar! We zien namelijk Danny Ravau (62) met Emil (9) en Amelia (10) in… de Kortrijkse Hagedissenstraat.
The post Stadsmedewerker Danny prijkt op de poster van Sinksen: “Dit is uit m’n comfortzone, maar

Lees meer »

Céline Dion verschijnt in videoboodschap op Songfestival, de wedstrijd die haar carrière én liefdesrelatie met manager lanceerde

“Zwitserland heeft een speciale plaats in mijn hart. Het is het land dat in me geloofde.” 37 jaar geleden won Céline Dion (57) voor Zwitserland het Eurovisiesongfestival én kuste ze er haar manager, die later haar man zou worden. Dat ze daarom iets in petto heeft tijdens het Songfestival in Bazel, mag dus niet verbazen. Een videoboodschap lekte al uit.

Lees meer »

STVV dwingt tegen KV Kortrijk het behoud af op slotspeeldag, Cercle Brugge moet naar de barrages

Sint-Truiden heeft zich zaterdagnamiddag op de zesde en tevens laatste speeldag in de Relegation Play-off van de Jupiler Pro League met een 2-2-gelijkspel op bezoek bij KV Kortrijk verzekerd van het behoud in de hoogste afdeling. Cercle Brugge ging met 4-2 onderuit bij rode lantaarn Beerschot en moet barragewedstrijden spelen.
The post STVV dwingt tegen KV Kortrijk het behoud

Lees meer »