West-Vlaanderen is meer Europees dan je zou denken. Katleen Verhoest uit Diksmuide beseft dit als geen ander. Zij kreeg immers Europese steun voor haar project KOEsteren: een zorgboerderij in Diksmuide.
Omdat niet elk kind zich makkelijk kan aansluiten bij een sportclub of jeugdvereniging, biedt zorgboerderij KOEsteren in Diksmuide een plek waar het op eigen tempo kan groeien. In de Westhoek krijgen kinderen die nood hebben aan een aangepaste zorg de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen op de boerderij van Katleen Verhoest. De Europese Unie ondersteunt het project van Katleen, dat een alternatief biedt voor de traditionele zorg- en onderwijsstructuren. “Kinderen uit de lagere school die het moeilijk vinden om zich aan te sluiten in een sportclub of andere jeugdvereniging, kunnen hier op eigen tempo enkele vaardigheden ontwikkelen en zichzelf ontplooien”, vertelt Katleen Verhoest die het project KOEsteren bedacht.
Ze bouwde het project uit in samenwerking met haar broer, Koen. Hij is landbouwer en stelt zijn boerderij open voor de kinderen. Katleen staat in voor de begeleiding.
Individuele begeleiding
De zorgboerderij richt zich op kinderen met uiteenlopende uitdagingen. “Vooral jongeren met autisme, ADHD en lichamelijke beperkingen vonden al hun weg naar het platteland”, verduidelijkt Katleen. Alle jongeren worden individueel begeleid. “Vaak is het voor hen té overweldigend om de dag in groepen door te brengen. Op die manier kunnen we echt op maat van het kind werken. Ze krijgen de kans om dieren te verzorgen, te werken in de tuin of in de stallen. Alles draait rond beleving en gebeurt onder professionele begeleiding.”
Boerenleven
Katleen werkt nu als psychotherapeute, maar stond vroeger ook voor de klas. Ze bracht haar kinderjaren door op de boerderij. Vandaag wil ze haar werk en ervaring combineren. “Toen ik in het onderwijs stond, ging ik jaarlijks met mijn leerlingen op uitstap naar de boerderij. Ik stond er iedere keer opnieuw van versteld hoe weinig de kinderen wisten van wat in onze grond groeit of wat het boerderijleven inhoudt.”
Als therapeute merkt Katleen vaak hoe kinderen al van jongs af aan vast hangen aan beeldschermen en zo hobby’s ontlopen waar ze zich ten volle kunnen ontplooien. Daar wil ze met haar project verandering in brengen. “De fysieke arbeid en de rust van de natuur hebben een ongelofelijke impact op hun welzijn. Als kind vond ik het altijd geweldig om te helpen op de boerderij. Ik kon me er volledig uitleven en net die ervaring hoop ik aan de kinderen mee te geven.”
Europa als steunpilaar
Het idee om het project uit te werken, speelde al langer bij Katleen, maar ze kreeg een duwtje in de rug. “Een vriendin van me werkt bij de provincie. Ze was enthousiast over het initiatief en motiveerde me om het project in te dienen bij de provincie West-Vlaanderen en de Europese Unie om zo in aanmerking te komen voor subsidies.”
“Europa investeert ongeveer drieduizend euro in KOEsteren en met dat geld kan ik voor ieder kind een gepaste uitrusting kopen en hen achteraf een koekje en een drankje aanbieden. De invloed van Europa is belangrijk voor mij. Ik heb geen steun van sponsors of andere vrijwilligers. Dankzij de Europese subsidies kan ik KOEsteren blijven uitbreiden”, zegt Katleen.
“Op de boerderij kunnen kinderen op hun eigen tempo enkele vaardigheden ontwikkelen”
Voor de Europese Unie behoort inclusie in de maatschappij tot de prioriteiten, vertelt Liesbet Sommen, Europees Parlementslid uit de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken voor CD&V. “Het is belangrijk dat kinderen en jongeren worden ondersteund met Europese middelen om zichzelf te ontplooien. Het zorgt voor een zekere autonomie. We mogen mensen of kinderen met een beperking niet als een aparte categorie beschouwen. Iedereen heeft zijn eigen capaciteiten en kwaliteiten. Mensen met ASS hebben vaak specifieke capaciteiten die belangrijk zijn in de samenleving. Voor hen kan een setting als een boerderij, dichtbij dieren of natuur, heel nuttig zijn.”
Ook volgens parlementslid Sarah Matthieu van de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van Groen is het belangrijk dat projecten zoals KOEsteren aandacht krijgen van Europa. “Europa staat voor een inclusieve maatschappij, dan is het ook logisch dat we in dergelijke projecten investeren.”
Het project dat Katleen met mondjesmaat aan het uitbreiden is, krijgt ook bij andere boeren steeds meer aandacht. Heel wat boeren contacteerden haar al om samen te werken en zo het project te laten groeien en meer bekendheid te geven. (Zoë Van Doorne)
Inschrijven kan via [email protected].
Europa is West-Vlaams
West-Vlaanderen is meer Europees dan je zou denken. De studenten Journalistiek van hogeschool Howest zochten verbanden tussen Europa en onze provincie. De studenten maakten allemaal een reportage. Wij kozen die van Zoë Van Doorne (21) om te publiceren. “Europa heeft meer invloed op ons leven dan we zouden denken. We kunnen makkelijk naar andere landen reizen of onze inkopen doen over de grens. Ook deelnemen aan internationale wedstrijden zoals Europese kampioenschappen bijvoorbeeld zou niet mogelijk zijn zonder de steun van Europa.” Katleen Verhoest startte in Diksmuide een project op waar kinderen met extra zorgbehoeften terecht kunnen om zichzelf te ontplooien. De Europese Unie investeert bijna drieduizend euro in haar project.
The post Katleen Verhoest krijgt Europese steun voor haar zorgboerderij in Diksmuide: “Rust van de natuur heeft enorme impact op welzijn” is provided by KW.be.