De FOD Volksgezondheid heeft donderdag een campagne gelanceerd in samenwerking met de FOD Mobiliteit over de groeiende geluidsoverlast in de Noordzee. Dat doen ze ter gelegenheid van de internationale dag van de Noordzee.
Volgens de overheidsdiensten neemt het onderwatergeluid door menselijke activiteiten de laatste jaren alleen maar toe. Die activiteiten zijn onder andere scheepvaart, de bouw van windmolenparken, geofysische onderzoeken, ruimen van explosieven en zandwinning.
De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld, daarbij verspreidt geluid zich onder water over grote afstanden. De geluidsoverlast heeft impact op zeedieren omdat zij vaak geluid gebruiken om te communiceren. Door lawaai gaan dieren ook hun gewoonten aanpassen, wat hun overlevingskansen beïnvloedt. De geluidsoverlast kan bij sommige diersoorten leiden tot verwondingen of sterfte.
Oplossingen
Mogelijke oplossingen zijn: betere, efficiënte scheepsinfrastructuur, zoals bijvoorbeeld stillere schroeven, schroeven schoon en uitgebalanceerd houden en op elektrische voortstuwing overschakelen. Die maatregelen moeten ook bijdragen aan de vermindering van de luchtvervuiling.
Ook een lagere vaarsnelheid, dempen van het geluid rond werken aan windmolenpalen, dieren waarschuwen voor werken of onderzoeken en een strenger regelgevend kader zijn mogelijke oplossingen.
De campagne kwam tot stand met steun van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en kadert in bredere Europese en internationale initiatieven.
The post Federale overheid lanceert sensibiliseringscampagne tegen… geluidsoverlast in de Noordzee is provided by KW.be.