Vandaag is een bijzondere dag aan de Oosteroever. In het architecturale Trinity-gebouw, met zicht op zee en op een boogscheut van het hart van Oostende, openen Alicia Brutein (46) en Bram Coenen (49) de deuren van hun gloednieuwe restaurant Eaust. Het culinaire koppel, dat bijna 22 jaar lang restaurant Plassendale runde op de grens van Oudenburg en Zandvoorde, slaat hiermee een nieuw hoofdstuk open. Een verhuis die voelt als een hergeboorte, maar met behoud van alles wat hun zaak tot een geliefde plek maakte.
“We hebben hier lang naartoe geleefd”, glundert Alicia wanneer we elkaar ontmoeten in hun nieuwe restaurant op Oosteroever. “Vorig jaar zijn we beginnen rondkijken naar een geschikte locatie. In mei kwamen we het Trinity-gebouw binnen en we wisten het meteen. Nu, bijna exact een jaar later, is alles af. Zelfs Bart Versluys was verbaasd toen hij zag hoe snel het gegaan was.”
Sfeer en inrichting
Wie vandaag binnenwandelt in Eaust merkt meteen dat er goed is nagedacht over sfeer en inrichting. Warme terracotta muren, comfortabele zetels in zandtinten en een opvallende wijnfrigo-muur geven de ruimte een stijlvolle, uitnodigende uitstraling. Het interieur weerspiegelt de nabijheid van zee en strand, zonder clichés, maar met smaak en persoonlijkheid. “Onze klanten reageren allemaal met: wat is het hier gezellig”, glimlacht Alicia. “We wilden een plek creëren die rust uitstraalt, waar mensen op hun gemak zijn. Alles is nieuw, zelfs het bestek – na meer dan twintig jaar mocht dat wel eens vernieuwd worden.”
Net als in Plassendale kiezen Alicia en Bram bewust voor een beperkt aantal couverts. “We hebben zo’n 20 couverts. Dat laten we zo”, zegt Alicia resoluut. “We willen het met ons twee blijven doen. Bram in de keuken, ik in de zaal. Dat werkt al jaren, en dat behouden we.”
Naam met knipoog naar de zee
De verhuis betekent ook een praktisch voordeel. Hun trouwe klanten uit Oostende kunnen hen nu nog makkelijker bereiken. “Veel van ons cliënteel kwam al uit Oostende. Voor hen is het nu gewoon met de fiets of te voet. Mensen uit de buurt zijn al komen kijken en reserveren. Het is fijn om die nieuwsgierigheid en steun te voelen.”
De nieuwe naam is meer dan een stijlvol etiket. “We kozen voor Eaust, een knipoog naar het Franse woord ‘eau’ en naar Oostende”, legt Alicia uit. “We blijven een restaurant. Geen tearoom of brasserie. Dit is een nieuwe locatie, maar dezelfde ziel.”
Trouw publiek, frisse energie
In de keuken kiest Bram resoluut voor kwaliteit en eenvoud. “We werken enkel nog met Noordzeevis en lokale producten. De kaart is een mix van vertrouwde klassiekers, zoals de roggevleugel en nieuwe gerechten, zoals de kalfszweverikken bouchot mosselen en meer… Er is voor elk wat wils”, zegt hij. “Het enige wat we missen, zijn de garnaalkroketten. Door het huidige tekort aan garnalen kunnen we die voorlopig niet serveren. Zonde, want dat is natuurlijk een van onze signatuurgerechten.”
Dat het nieuwe restaurant leeft, blijkt uit de reservaties: de eerste dagen zijn meteen volgeboekt. “We voelen de steun van ons vast cliënteel. Mensen die we al jaren kennen, volgen ons. Sommigen zijn al langsgekomen met felicitaties of kaartjes. Dat doet zoveel deugd,” zegt Alicia.
Nieuw begin
Eaust opende vandaag, donderdag 15 mei, officieel de deuren. Tot hun vorige restaurant Plassendale verkocht wordt, blijft het gezin nog in Oudenburg wonen, al vormt het pendelen geen obstakel. “Het is maar tien minuten rijden. En zodra er een overnemer is, kunnen we helemaal verhuizen”, knipoogt Bram.
Eaust bevindt zich in aan het Vuurtorendok-Zuid 29 op Oosteroever in Oostende. Het restaurant is open van woensdag tot en met zaterdag, zondag tot dinsdag zijn rustdagen. Meer info vind je op de website www.eaust.be. (ZB)
The post Alicia (46) en Bram (49) openen restaurant Eaust op Oosteroever, al is dat wel zonder garnaalkroketten: “Zonde, want dat is natuurlijk een van onze signatuurgerechten” is provided by KW.be.