Een verdwaalde (onweers)bui buiten beschouwing gelaten, wil het maar niet regenen. En dat zorgt stilaan voor zenuwen bij onze politici. “We kunnen nog een drietal weken zonder neerslag, maar ik bid stilaan mee voor een gezonde portie regen”, zegt de gouverneur.
Hij volgt de situatie op de voet, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Het is de eerste keer dat we zo vroeg op het jaar met een langdurige droogteperiode geconfronteerd worden”, zegt hij.
“In 2020 en 2022 kwam die pas begin juni aan de oppervlakte, nu heeft het al sinds maart amper nog geregend. Daarom moesten we nu al een tijdeljik captatieverbod in vier onbevaarbare waterlopen uitvaardigen. Wanneer de waterlijn een week lang onder het minimumpeil staat, bezorgt de droogtecommissie me een advies. Op basis daarvan nemen we een weloverwogen beslissing.”
Blijven wapenen
De gouverneur ziet het weer steeds extremer worden. “Vorig jaar was het zeer nat en konden de boeren hun akkers niet op, nu worden we met het omgekeerde geconfronteerd. En moeten we steeds vroeger in actie schieten. We kunnen niet anders dan ons verder wapenen.”
“We moeten jaar na jaar steeds vroeger in actie schieten. We kunnen niet anders dan ons verder wapenen tegen dergelijke omstandigheden” – gouverneur Carl Decaluwé
Daarbij zijn bufferbekkens (West-Vlaanderen telt zestien publieke bekkens – goed voor 300.000 kubieke meter, red.) een goed redmiddel, klinkt het. “We zorgen ervoor dat die zoveel mogelijk gevuld blijven. Ook het peil van de IJzer, cruciaal binnen de waterhuishouding van de brede Westhoek, houden we op niveau. Door water van de Leie richting IJzer te stuwen, kunnen we die op 2,70 meter houden”
“Experts vertellen me dat we dit nog twee tot drie weken kunnen blijven doen, maar ik bid stilaan mee voor een gezonde portie regen. Want als er niet meer voldoende water voorhanden is, zal geen enkele ingreep nog effect hebben.”
Spaarzaam zijn
Decaluwé roept dan ook iedereen op om zo spaarzaam en bewust mogelijk met water om te springen. “We moeten er ons van bewust zijn dat water een kostbare en essentiële grondstof is.”
De aanhoudende droogte brengt ook verhoogd brandgevaar met zich mee. “Wees daarom voorzichtig in bossen en open vlaktes”, klinkt het nog. Een mogelijk barbecueverbod, om brandjes in tuinen te vermijden, is momenteel niet aan de orde. “En ik hoop dat we dergelijke beslissingen ook niet hoeven te nemen. Want dat zou betekenen dat het geregend zal hebben.”
Bart Naeyaert (CD&V), gedeputeerde voor integraal waterbeleid, vraagt zich zelfs openlijk af of we ons ooit voldoende kunnen voorbereiden op langdurige droogte.
“Ons drinkwater komt voorlopig niet in het gedrang” – gedeputeerde voor integraal waterbeleid Bart Naeyaert
“Al zijn we met allerlei projecten bezig om onze watervoorraden op lange termijn te versterken. Denk daarbij aan het structureel beter vasthouden van water in de bodem, het water pas aflaten als het een bepaald peil heeft bereikt en nog meer buffers voorzien om overstromingen tegen te gaan en tegelijk water te sparen voor noodsituaties.”
Innovatieve projecten
In West-Vlaanderen zijn ook enkele innovatieve projecten aan de gang. “Zowel voor landbouwers als bedrijven. Zo bekijken we hoe we in de Westhoek een grootschalige watervoorraad kunnen bijhouden, verspreid over enkele bekkens die onderling via hydranten met elkaar verbonden zijn. Zo moeten boeren niet met hun tractor tot bij alle buffers rijden en kunnen ze het hydrantennetwerk gebruiken bij hun velden. Natuurlijk moeten we daarbij zorgen voor een goede structuur en beheer.”
Het drinkwater in West-Vlaanderen komt door de droogte niet in gedrang. “Al moeten we er zuinig mee omspringen. Het grootste drinkwaterreservoir van de provincie ligt in Woumen bij Diksmuide, maar ook het productiecentrum aan de Gavers in Harelbeke is van tel voor ons. Zij rekenen daarvoor op water uit Noord-Frankrijk en Wallonië.”
The post “We kunnen nog hoogstens drie weken zonder regen”: Provincie volgt aanhoudende droogte nauwgezet op is provided by KW.be.