In aanloop naar de start van het schooljaar 2025-2026 staat er heel wat op til binnen de scholengemeenschap Sint-Michiel. Zo komen er in verschillende scholen nieuwe richtingen en worden er het komende jaar heel wat bouwprojecten uitgevoerd.
Terwijl het schooljaar 2024-2025 bijna op zijn einde loopt, zijn de directeurs van de verschillende scholen binnen de scholengemeenschap Sint-Michiel al volop bezig met de voorbereidingen op het volgende schooljaar. Dinsdag stelden ze hun plannen voor. Daarbij horen ook verschillende grote bouwprojecten. “Het grootste project binnen de scholengemeenschap is de verwezenlijking van de schoolsite voor Barnum en Viso”, aldus Leen Wyseur, administratief directeur binnen de scholengemeenschap.
Barnum en Viso worden in de toekomst één grote school. “In 2025 starten we met de voorbereidende werken om in 2026 dan daadwerkelijk te bouwen.”
Internaat
Ook op Campus Zuid staat er heel wat te gebeuren. VABI, waar men sinds vorig jaar ook een richting Sport kan volgen, maakt deze zomer werk van een omnisportveld. Het grootste project op de campus is de realisatie van een nieuwbouw voor Internaat Zuid. De huidige gebouwen worden er deze zomer gesloopt. “Het is de bedoeling om in het najaar dan te starten met de realisatie van de nieuwbouw”, aldus Wyseur.
In Ardooie staat dan weer een project op til nabij het Instituut Heilige Kindsheid en de vrije basisschool De Boomgaard. “Voor de middelbare school komen daar nieuwe internaatkamers, maar we voorzien ook administratieve lokalen. De vrije basisschool krijgt dit najaar een nieuwe turnzaal en inkom.”
Ook voor 2026 is de bouwhonger bij Sint-Michiel niet gestild. Zo is het bedoeling om volgend jaar een nieuwe inkom te realiseren voor de Burgerschool en worden er extra lokalen gebouwd in de kapel van de Broederschool.
Van persoonsbegeleider tot fijnschilder
Ieder schooljaar is het ook uitkijken welke nieuwe richtingen de scholengemeenschap aanbiedt. In VISO start men op 1 september met het zevende jaar persoonsbegeleider. “De ideale richting voor wie in de bijzonder jeugdzorg, met mensen met een beperking of met internen wil werken”, aldus directeur Veerle Vanoost.
Ook in het VTI zijn er tal van nieuwe opleidingen. Zo zijn er maar liefst zeven nieuwe richtingen voor leerlingen die een zevende jaar willen doen: operator CNC-gestuurde houtbewerkingsmachines, fijnschilder, asfalt- en betonwegenbouwer, renovatievakman ruwbouw, spuiter carrosserie, technicus industriële elektriciteit en technicus installatietechnieken. “De klemtoon hierbij ligt op de beroepsvorming en de praktijk”, aldus directeur Paul De Brabander.
De school zet ook meer en meer in op duaal leren. “Daarbij bieden we een mix van leren in een bedrijf en op school aan.”
Meer informatie omtrent alle richtingen is te vinden via www.sint-michiel.be of kan men verkrijgen tijdens de opendeurdagen van de verschillende scholen.
The post Scholengemeenschap Sint-Michiel maakt nieuwe richtingen en grote bouwplannen bekend: “In het najaar starten met de realisatie van de nieuwbouw” is provided by KW.be.