Het visverwerkend bedrijf Revi Food lanceert nieuwe producten onder hun eigen label René Q. “Een verwijzing naar mijn vader, die destijds begon met een viscamionette”, zegt Wim Quinet. Hij staat aan het hoofd van één van de grootste visverwerkende bedrijven op de Oosteroever. Op Oostende voor Anker treden ze naar buiten met een eigen cateringstand: ‘Kombuis René Q’.
“Alles begon in 1968. Mijn vader was wees, lasser van opleiding. Hij kwam in Oostende in contact met de visserijsector en besloot om met zijn spaarcenten en een lening zijn eerste Renault-camionette te kopen en als visleurder aan de slag te gaan. De vis werd in het Gentse aan de man gebracht. Mijn vader maakte ook garnaalkroketten en bereide gerechtjes, zoals een Sint-Jakobsschelp of vissoep”, vertelt Wim Quinet, CEO van Revi Food. “Genoemd naar de eerste letters van de voornamen van mijn ouders, René en Viviane”, klinkt het trots. Al vrij snel kwamen er vragen van collega’s om ook voor hen gerechten te maken.
“Na een drietal jaar werd de camionette geruild voor een pakhuis in de vismijn waar de visgerechten werden geproduceerd. Ik herinner me nog goed dat ik rond mijn zesde op zaterdag ook mee ging. Mijn vader zette me op een grote tafel en ik hielp mee met de productie van garnaalkroketten.” De zaken liepen goed en ook moeder Viviane kwam in de zaak. Het bedrijf groeide snel en al gauw was er ook extra personeel. Viswinkels, traiteurs en kleine supermarkten verkochten de producten van Revi Food. “Mijn vader was een trendsetter”, zegt Wim. En de zaken bleven goed gaan: in de hoogdagen stelde Revi Food tientallen mensen tewerk. René en mijnwerkersdochter Viviane leidden het bedrijf, maar hadden geen economische achtergrond. Zoon Wim studeert economie in Leuven als het bedrijf in 1992 over kop gaat. “Mijn ouders hadden het met een persoonlijke schuld niet gemakkelijk, maar gingen ‘back to basics’”, zegt Wim eerlijk.
10 miljoen kroketten
“Ik werkte ondertussen in de consultancy. Het was een donderdag eind jaren ‘90 toen ik telefoon kreeg van mijn vader met de vraag of ik wilde meewerken aan de doorstart van Revi Food. Dat heb ik gedaan.” Wim bouwde het bedrijf verder uit: langs de Vismijnlaan verrees een nieuwe productiehal van 8000 vierkanter meter. Er werken inmiddels een 50-tal mensen, de vis komt onder meer uit de Oostendse vismijn. “We maken ruim 20 soorten kroketten in alle maten en vormen. We maken veel garnaalkroketten op maat en smaak van de klanten. Die willen een eigen toets en vragen wat meer kruiding, bisque, een scheutje alcohol of jasje van panko. Hier gaan jaarlijks meer dan 10 miljoen kroketten de deur uit. Daarnaast maken we tientallen andere producten, zoals bereide vismaaltijden, vissalades of soepjes. Voor restaurants maken we verfijnde vis-, kreeften- of garnalenbouillons.” Horeca is belangrijk voor Revi Food, maar het bedrijf maakt ook veel producten die onder het label van verschillende supermarkten te koop zijn.
René Q
Revi Food schrijft een Oostends verhaal. “We hebben de recepten van mijn vader, de kennis en onze kwalitatieve productie. Toen we in contact kwamen met Toerisme Oostende en de kans kregen om op Oostende voor Anker ons verhaal te brengen, was dat de aanleiding om een tandje bij te steken en ons eigen merk ‘René Q’ te lanceren. Ik was al enkele jaren aan het broeden op het idee, want er is een markt voor verse topproducten zoals vissla, soepjes of garnaal/kaaskroketten. Die brengen we, in eerste instantie lokaal, op de markt”, zegt foodie Wim. René Q zal te koop zijn in speciaalzaken, lokale Spar- en Carrefourwinkels. “We beginnen klein, want we willen de kwaliteit blijven bieden”, zegt Wim. René Quinet kon de doorstart en het succes van Revi nog meemaken, maar niet de opstart van zijn eigen label. “Mijn vader overleed enkele jaren geleden. Het is een eerbetoon aan hem.”
Visworst
Op Oostende voor Anker presenteert Revi Food een Oostendse boterham met kabeljauwsalade, garnaalkroketjes, een garnaalbisque, zeewierkroket. “Oostendser wordt het niet”, zegt Wim. Blikvanger van het foodkraam wordt een ‘saucisse à l’Ostendaise. “Het is eigenlijk een hotdog met een worst op basis van lokale vis in een jasje van zeewier”, zegt ook Steffie Devisscher, verantwoordelijke voor René Q. Het wordt geserveerd vanuit ‘De Kombuis van René Q’ op het Sint-Petrus- en Paulusplein van 22 tot en met 25 mei.
www.oostendevooranker.be.
The post Revi Food met eigen label ‘René Q’ op Oostende voor Anker en in de winkel: “Oostendser kan het niet worden” is provided by KW.be.