De 50-jarige voormalige hoofdverpleegkundige, een 64-jarige ex-verpleegkundige en de 64-jarige oud-directeur van woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort zijn veroordeeld na enkele wansmakelijke gebeurtenissen in het rusthuis. De twee vrouwen lieten bij wijze van ‘grap’ een stagiaire een aerosoltherapie via de anus van een 90-jarige man uitvoeren. Uit onderzoek bleken er nog wanpraktijken te zijn. Zij kregen wegens mensonterende behandeling en onopzettelijke slagen en verwondingen drie maanden cel met uitstel, de directeur kreeg voor dat laatste dezelfde straf. Voor schuldig verzuim zijn ze niet veroordeeld. “We zijn opgelucht dat er een straf is, maar vinden het ongehoord dat de twee verpleegkundigen nog steeds in de zorg werken”, zeggen nabestaanden Daisy Lycke en Marc Corteel namens een slachtoffer.
Dit mag online, beeld in bijlage (JH, op de foto: nabestaanden man die hersenbloeding opliep in De Zathe)
De feiten kwamen aan het licht toen een 90-jarige man op vrijdagavond 12 oktober 2017 liefst 45 minuten lang een wansmakelijke aerosoltherapie onderging via zijn anus. Dat werd toegediend door een jonge collega. Die kreeg de therapie ‘aangeraden’ door hoofdverpleegkundige S.V. (50) en verpleegkundige J.S. (64), die haar als grap hadden wijsgemaakt dat het een nieuwe therapie betrof. Na de feiten stapte nog een andere collega met haar dagboek vol aantekeningen naar een gemeenteraadslid die de politie inschakelde. Daarna werd een grondig onderzoek gestart in het OCMW-rusthuis. Dat bracht nog heel wat andere feiten aan het licht, waarna S.V. en J.S. vervolgd werden wegens mensonterende behandeling na de aerosoltherapie en onopzettelijke slagen en verwondingen voor nog eens drie andere slachtoffers. Ook oud-directeur H.B. stond voor die laatste feiten terecht, net als voor schuldig verzuim samen met S.V. en J.S.
Moreel verwerpelijk
Meer dan zeven jaar na de feiten velde de rechtbank in Veurne nu een oordeel. Het trio werd gestraft voor de onopzettelijke slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzorg aan drie slachtoffers, en vrijgesproken voor een vierde. Het schuldig verzuim werd niet bewezen verklaard. “Er is immers geen bewuste weigering om hulp aan anderen te verlenen”, motiveerde de rechter.
De twee verpleegkundigen werden ook veroordeeld voor de mensonterende behandeling. “De feiten zijn absoluut moreel verwerpelijk en er is geen twijfel mogelijk dat het slachtoffer een mensonterende behandeling onderging”, besloot de rechter. “Dat dit als een grap of ontgroening bedoeld was, doet geen afbreuk aan de feiten. De aantekeningen in het dagboek zijn op dat vlak duidelijk. Wel houdt de rechtbank rekening met het tijdsverloop sinds de feiten en is van oordeel dat er een overschrijding van de redelijke termijn is. De feiten zijn te ernstig voor een opschorting of werkstraf.”
De drie beklaagden kregen allen drie maanden cel met uitstel opgelegd. Er was voor allen één jaar cel met uitstel gevraagd.
Doofpot
De drie werden ook gestraft voor de feiten die Zeger Lycke, toen 84 jaar, overkwam in het rusthuis. “Papa stierf kort nadat hij onbeheerd op het toilet werd achtergelaten, daarbij viel en meerdere hersenbloedingen opliep”, zegt zijn dochter Daisy Lycke (60) en haar man Marc Corteel (67) uit Oostduinkerke. “We hebben daar helemaal geen info over gekregen en er stond ook niets in het dagverslag die dag. Pas vorig jaar, liefst negen jaar na de feiten, kregen we opeens een brief van de rechtbank dat er mogelijk meer aan de hand was bij de dood van papa. Bij het lezen van het dossier vielen we van de ene verbazing in de ander. We begrijpen dat iedereen menselijke fouten kan maken, maar hier lijkt het echt alsof ze het in de doofpot wilden stoppen. Al die tijd bleven wij in het ongewisse en daar hebben we het zeer moeilijk mee. Wij vinden de veroordeling dan ook zeer terecht, of het nu een gevangenisstraf is of niet. Wat ons vooral stoort, is dat beide verpleegkundigen nog steeds in de zorg werken. Het is onbegrijpelijk dat na zulke feiten daartoe nog in staat zijn.” De familie kreeg een schadevergoeding
Imagoschade
Ook het OCMW van Nieuwpoort stelde zich burgerlijke partij. De drie moeten het OCMW elk een euro morele schadevergoeding en een euro provisionele materiële schadevergoeding betalen. “Vooral symbolisch”, stelt meester Bart Staelens. “Het OCMW en de stad Nieuwpoort leden hier zware imagoschade en iedereen heeft daar zijn rol in. Hetzij door de feiten zelf, hetzij door de andere kant op te kijken. Het feit dat men nog maar deze wansmakelijke grap kan bedenken, en dat deze onmenselijke behandeling door hun toedoen werd uitgevoerd, is een bewijs van hoe diep de wortel in De Zathe zat.”
De advocaten van zowel S.V., J.S. als H.B. wensten niet te reageren op de zaak. “Wij kunnen enkel meegeven dat wij het oneens zijn met de opgelegde straf en de vrijspraak vroegen. We zullen alles nog bespreken, maar overwegen in beroep te gaan”, zegt meester Brecht Dawyndt namens hoofdverpleegkundige S.V. (JH)
The post Oud-verpleegkundigen en directeur veroordeeld na wansmakelijke aerosolgrap in rusthuis De Zathe: “Moreel verwerpelijk” is provided by KW.be.