Van kleuters die 15 letters kennen tot kinderen die de Belgische staatsstructuur onder de knie hebben: minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) verwacht straks meer van Vlaamse leerlingen. In de basisschool van Langemark zijn ze fan, want daar werken ze al langer op die manier. “Alle leerresultaten maakten een enorme sprong”, aldus de directeur.
De nieuwe minimumdoelen voor het basisonderwijs zijn bekend. Kleuters moeten kunnen tellen tot 20, kinderen uit het vierde leerjaar moeten weten wat een Neanderthaler is en tegen het einde van hun lagere schooltijd dient iedereen te weten hoe klimaatzones in elkaar zitten. Dat is slechts een greep uit het 102 pagina’s tellende document dat moet dienen als vervanging van de vorige eindtermen, die nog dateren uit de jaren 90.
Voor heel wat scholen wacht er een hervormingsperiode, maar niet voor de Vrije Basisschool Langemark. Zij gooiden een jaar geleden het roer om en geven nu al les op de manier waar Zuhal Demir (N-VA) van droomt. Directeur Hobie Dujardin zat zelfs op de eerste rij toen de onderwijsminister de nieuwe minimumdoelen voorstelde. Zijn school werd immers als enige in onze provincie geselecteerd voor het Wijze Scholen-netwerk, een project van het Expertisecentrum voor Onderwijs en Leren. Hieruit groeide ook het idee van de 30 inspiratiescholen die Demir vanaf volgend schooljaar in het leven wil roepen.
Nieuwe visie
“De afgelopen 10 à 15 jaar is er heel veel veranderd in de onderwijswereld”, begint de directeur. “De leerkracht vóór de klas verdween en mengde zich meer tussen de leerlingen. Bovendien lieten we kinderen te veel zelf uitzoeken, met de redenering dat ze toch alles kunnen googelen. Maar wat blijkt? De resultaten kelderen, toetsen tonen aan dat het niveau van de leerlingen erop achteruit gaat. Het moest anders, dus herschreven wij onze schoolvisie.”
“Duidelijkheid, structuur en voorspelbaarheid: de leerlingen weten nu vele beter wat er van hen verwacht wordt”
Een nieuwe manier van lesgeven drong zich op, dus ging Dujardin samen met zijn lerarenkorps aan de slag. De focus verschoof onder meer naar kennisrijke lessen, iets wat nu ook terugkomt in de minimumdoelen. (lees verder onder de afbeelding)

“Onze kleuters zijn momenteel bezig rond kunstenaars en kunststromingen. Mondriaan, Monet, Picasso… In het kader daarvan maken ze prachtige knutselwerkjes. En zoals je nu in de kranten leest, leren onze kleuters ook wat de Nijl is en waar die ligt. Het doel is niet om zoveel mogelijk in hun hoofdjes te drammen, maar om een basis te leggen waar ze hun hele schooltijd lang op kunnen verder bouwen. De geschiedenis van het Oude Egypte gaat er veel vlotter in als ze er ooit al eens over gehoord hebben.”
Herhaling
Niet alleen de manier van lesgeven werd aangepakt, ook de algemene schoolregels, in de hoop een gedragsverandering te realiseren. In die missie is duidelijkheid het sleutelwoord.
“Onze regels zijn niet veranderd, maar we communiceren er beter en meer over, zodat iedereen weet wat van hen verwacht wordt. We leren kinderen hoe ze moeten luisteren, waarom het belangrijk is afspraken na te komen, hoe je conflicten oplost… En nee, we gaan niet terug naar de tijd waar leerlingen met angst voor de houten klomp naar een totalitaire leerkracht moeten opkijken. Geen militair regime of kille sfeer, maar een strikte aanpak in een warme omgeving waar er kan gepraat worden met elkaar.”
“Nee, we gaan niet terug naar de tijd waar leerlingen bang moeten zijn voor de leerkracht”
Na ruim een jaar intensief inzetten op deze waarden is de directeur 100 procent overtuigd. “De resultaten zijn opvallend. Vroeger zat een kwart van de leerlingen van het eerste leerjaar onder het vereiste leesniveau, nu is dat slechts 5 procent. Alle leerresultaten maakten een enorme sprong. De leerlingen zijn gelukkig en de gedragsverandering is een feit. Leuk weetje: er zijn zes keer minder speelplaatsongelukken dan voorheen. Deels een verdienste van verschillende speelplaatsregels: geen worstelspelletjes, niet rechtstaan op de banken en een vlaggensysteem dat duidelijk maakt wanneer waarmee gespeeld mag worden.”
The post Kleuters weten de Nijl liggen en worstelspelletjes zijn uit den boze: deze school werkt nu al zoals minister Demir dat wil is provided by KW.be.