Tijdens ‘Atelier in Beeld’ op 17 en 18 mei stellen honderden kunstenaars in Vlaanderen en Brussel hun werkplek open voor het publiek. Kunstwerkt is de initiatiefnemer van dit project. Ook in Oudenburg krijg bij twee kunstenaars een unieke blik achter de schermen. Zowel Johan Blondeel als Rik Gielen laten je graag binnen in hun keramiekatelier. Bezoekers zijn welkom op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur.
In de Oude Brugseweg 214 werkt Rik Gielen al jaren in alle rust met klei, porselein en raku. Zijn liefde voor keramiek ontstond begin de jaren ‘80 na een bezoek aan een pottenbakker op Terschelling. “De klei liet me niet meer los”, zegt Rik (77), die sindsdien zijn vakmanschap verfijnde via een opleiding in Hasselt en internationale workshops. Hij werkte jarenlang in Varsenare en woont sinds 2003 in Roksem, waar hij zijn atelier inrichtte.
“Atelier in Beeld is voor mij het moment om mijn passie te delen met bezoekers. Ik geef demonstraties aan de draaischijf en toon hoe ik porselein bewerk tot iets fijns en tastbaars.”
“Mijn werk is meestal sober en organisch. Ik werk graag met pure vormen, zonder veel franjes, waarbij het materiaal zelf tot spreken komt”, vertelt Rik.
Oude Japanse techniek
Wat Rik Gielen bijzonder boeit, is het raku-stoken, een oude Japanse techniek waarbij het bakproces veel minder voorspelbaar is dan in traditionele ovens.
“Bij raku wordt het werkstuk verhit in een oven tot ongeveer 1.000 graden en vervolgens met een tang in een ton met zaagsel gelegd. Dat veroorzaakt een thermische schok. Het zaagsel vat vuur, de zuurstof wordt onttrokken en er ontstaan prachtige, spontane craquelés en zwarte verkleuringen in de klei.”
Het resultaat is steeds uniek. “Je kunt het werk nooit volledig controleren en net dat geeft raku zijn aantrekkingskracht, dat is ook wat me het meeste aanspreekt. Het is een spel tussen vuur, rook, klei en toeval”, verklaart Rik.
Tijdens het atelierweekend toont Rik Gielen ook voorbeelden van afgewerkte raku-creaties en geeft hij uitleg over het volledige proces.
“Bezoekers mogen me echt alles vragen. Ik vertel graag over hoe ik werk en hoe ik op zoek ga naar evenwicht in elk stuk dat ik maak.”
Mixed media kunstenaar
Een eindje verderop, op huisnummer 61, tref je het atelier van Johan Blondeel. Hij is naast keramist ook designer en mixed media-kunstenaar. In zijn werk combineert hij klei of porselein met metaal, hout of andere materialen. Al meer dan twintig jaar volgt hij opleidingen en masterclasses bij binnen- en buitenlandse topkeramisten.
“Twee werkende handen die een dialoog met de glibberige massa aangaan en dat magisch groeien van een potwand tussen je vingers blijft me fascineren”, vertelt Johan (67) gepassioneerd. Zijn atelier ademt ambacht en experimenteren uit en ook hij verwelkomt bezoekers met demonstraties en uitleg over zijn werkwijze.
“Voor wie de kriebels krijgt om aan de slag te gaan met klei, adviseer ik om een initiatie pottendraaien te volgen. Hiervoor kun je bij mij terecht in mijn pottenbakkersatelier. We werken in een kleine groep zodat ik professionele begeleiding kan geven. Neem gerust een kijkje op mijn site of stuur mij een mailtje voor meer info [email protected].”
Beeldend werk
Ook Gudrun de Vlam uit Oudenburg neemt deel aan Atelier in Beeld, zij het op een andere locatie. Ze stelt tentoon in het atelier van Jean-Marie Petyt, gelegen in de Poortersstraat 29 in Sint-Kruis Brugge. Jean-Marie is vooral actief binnen de grafiek, Gudrun brengt er haar eigen beeldend werk. Bezoekers krijgen uitleg over de technieken en het artistieke proces. “We ontvangen jullie graag met open armen”, benadrukken ze samen.
De toegang is steeds gratis. Een echte aanrader voor wie van kunst, ambacht en vakmanschap houdt.
Alle deelnemende ateliers en kunstenaars zijn terug te vinden op www.atelierinbeeld.be. Wie een bezoek plant, kan een persoonlijke route uitstippelen via de handige zoekfunctie.
The post Johan en Rik gooien hun ateliers wijd open voor het grote publiek: “Als handwerk kunst wordt” is provided by KW.be.