Filip Vanaken, directeur van de REO Veiling in Roeselare, hoopt dat er snel een significante hoeveelheid neerslag valt. “Want deze droogte mag niet blijven aanslepen”, zegt hij. “Al zal deze periode niet meteen voor hogere prijzen zorgen.”
Ook bij de Roeselaarse REO Veiling turen ze dezer dagen vaak richting hemel. “Ik check mijn weer-app meerdere keren per dag”, stelt algemeen directeur Filip Vanaken. Zijn veiling telt een goeie 750 coöperanten en verhandelt per jaar liefst 250 miljoen kilo groenten en fruit.
“We bevinden ons in compleet ander verhaal dan vorig jaar. Toen konden onze landbouwers hun gewassen niet zaaien of planten, nu dreigt het gevaar dat zaden niet kunnen kiemen. Want daar is toch een minimum aan water voor nodig.”
Nog niet bezorgd
Bezorgd is Vanaken nog niet, maar de droogte is dezer dagen wel hét gespreksonderwerp in de kantine van de REO Veiling. “Vooral het tijdelijk oppompverbod gaat over de lippen, want dat voelen onze boeren meteen.”
“Onze landbouwwereld is momenteel een hete plaat. En die moet dringend afgekoeld worden. Niet door een enkele bui, want dat is slechts een druppeltje, maar door een langere periode met malse neerslag”
“Een groot deel van hen is op watervlak al een stuk zelfvoorzienend, met eigen spaarbekkens en irrigatienetwerken, maar ook dat heeft zijn beperkingen. Je blijft immers afhankelijk van neerslag. In de landbouwsector kan je veel parameters onder controle houden, maar het weer blijft de grootste – en belangrijkste – variabele. Al is de bewustwording bij onze landbouwers meer dan ooit aanwezig.”
Nieuwe normaal
Of de aanhoudende droogte voor forse prijsstijgingen zal zorgen, laat Filip Vanaken voorlopig in het midden. “Er wordt ook nog in andere Europese regio’s aan intensieve landbouw gedaan, de prijs moet je als een cumul van alle streken zien. Maar als deze situatie blijft duren, zullen we hoe dan ook met een verminderde aanvoer geconfronteerd worden.”
“We moeten de fellere weersomstandigheden stilaan als het nieuwe normaal beschouwen. Dankzij ons gematigd zeeklimaat zijn de extremen hier nog net iets minder uitgesproken dan op andere plekken, maar ons weer is veranderd. Daar kan je niet omheen.”
“Onze landbouwwereld is momenteel een hete plaat. En die moet dringend afgekoeld worden. Niet door een enkele bui, want dat is slechts een druppeltje, maar door een langere periode met malse neerslag.”
The post “Groenteprijzen zullen niet meteen de hoogte inschieten”: REO Veiling ziet hoe droogte landbouw onder druk zet is provided by KW.be.