Op zaterdag 24 en zondag 25 mei 2025 vindt (H)eerlijk Brugge, het familiefestival rond duurzame voeding, opnieuw plaats in het Astridpark. De achtste editie draait rond stadslandbouw. Op het programma staan workshops, proeverijen, inspirerende verhalen, smakelijke brunches en diners. (H)eerlijk Brugge is een initiatief van Stad Brugge in samenwerking met het Brugs Food Lab en De Republiek.
Met het thema ‘stadslandbouw’ focust (H)eerlijk Brugge dit jaar op voeding van dichtbij. Want alles wat je nodig hebt voor een smakelijke en gezonde maaltijd, groeit gewoon om de hoek. Lokale producenten, stadsmoestuinen en buurtinitiatieven zorgen samen voor een breed aanbod aan verse, biologische en seizoensgebonden producten. Deze editie toont hoe stadslandbouw niet alleen smaak op je bord brengt, maar ook mensen verbindt en bijdraagt aan een leefbare stad.
Brugge smaakt naar meer
Tijdens het festival ontdek je ‘Brugge smaakt naar meer’, de nieuwe voedselstrategie van Stad Brugge.
Schepen van klimaat en energie Pablo Annys legt uit: “Sinds 2015 zetten we in op lokaal, gezond en duurzaam eten via ‘Brugge Smaakt’. Met ‘Brugge smaakt naar meer’ kiezen we resoluut voor vier kernwaarden: respectvol, gezond, lekker en samen. Dat zie je ook duidelijk terug in het programma van (H)eerlijk Brugge.”
Proeven, beleven en leren
Topchefs Lien Vandeputte (Réliva), Karen Keygnaert (Cantine Copine), Patrick Devos en Bruno Timperman (BRUUT) laten op zaterdagmiddag hun creativiteit los op een Mystery Box vol lokale ingrediënten aan 50 euro per persoon. Schepen van werk en ondernemen Minou Esquenet verduidelijkt:
“Tijdens de Flavourite-lunch zullen vier Brugse topchefs met authentieke producten uit eigen terroir de heerlijkste gerechten op tafel toveren. Met Flavourite Bruges willen we Brugge dan ook op de kaart zetten als culinaire bestemming waar smaak, duurzaamheid en lokale producten hand in hand gaan.”
Stadssafari
’s Avonds zorgt Het Paradijs voor 50 euro per persoon voor een diner met een warm verhaal. Overdag kun je een stadssafari fietsen langs stadstuinen en groene plekken. ’s Avonds kun je bijleren in het Food Café over daktuinen, eetbare steden en je eigen moestuin, met inspirerende sprekers zoals Mme Zsa Zsa, Fruitstraten Gent en PAKT Antwerpen.
Zondag start met een brunch van lokale makers. Op het marktplein kun je vervolgens de hele dag proeven van duurzaam lekkers, deelnemen aan workshops of je laten verrassen door demonstraties rond composteren en klimaatvriendelijk tuinieren. Kinderen kunnen plantenpotjes maken, een voedselzoektocht doen of zelf bloembakken timmeren.
Nieuwe stadslandbouwsite
Ellen Vandewalle van pluktuin De Innengaard stelt ook een nieuw stadslandbouwproject voor. Een stuk van het kasteeldomein wordt opengesteld voor buurtbewoners die zelf aan de slag willen met voedselteelt.
Inschrijven voor de lunch, diner, brunch of workshops en het volledige programma nalezen kan via www.brugsfoodlab.be/heerlijkbrugge.
The post (H)eerlijk Brugge: familiefestival rond duurzame voeding in het teken van de stadslandbouw is provided by KW.be.